Sincan İlçe Sağlık Müdürlüğü, vatandaşlara ücretsiz hizmet sunmaya devam ediyor. Bu kapsamda, Sincan 100'üncü Yıl Sağlıklı Hayat Merkezi'nde sağlık alanında hizmet veren 9 polikinlik bulunuyor. Bu poliklinikler arasında en çok dikkat çekenlerden biri de Sigara Bırakma Polikliniği. Poliklinik, sadece vatandaşlara değil, aynı zamanda OSB işçilerine de özel hizmet sağlıyor.

Sigara Bırakmak Artık Çok Daha Kolay (2)

Sincan İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Sevim Öğülmüş, sigara bırakma polikliniğinin işleyişi ve yapılan çalışmalar hakkında önemli bilgiler verdi. Öğülmüş, polikliğin başvuru yapan hastalara tamamen ücretsiz bir şekilde hem fiziksel hem de psikososyal destek sunduğunu belirtti. Tedavi olmak için gelen kişilerin sigara bırakma sürecinin her aşamasında yanlarında olduklarını söyleyen Öğülmüş, sigara içmenin kanser başta olmak üzere birçok hastalığa yol açtığını ve ülkemizde sigara tüketen kişi sayısının oldukça yüksek olduğuna dikkat çekti. 

ÇOK YÖNLÜ YAKLAŞIM


Dr. Sevim Öğülmüş, sigara bırakma polikliniğinde, başvuran hastalara yönelik çok yönlü bir yaklaşım uyguladıklarını ifade etti. Merkez gelenlerin öncelikle sigara içme davranışlarını tetikleyen faktörlerin analiz edilmesi için sorular sorulup, gerekirse kişilerin psikolog veya sosyal hizmet uzmanına yönlendirildiğini söyledi. Sigara bırakma sürecinde, kişilerin stres yönetimi konusunda eksiklikleri varsa ya da aile içi çatışmalar yaşıyorlarsa, merkezde görevli uzmanların devreye girerek diğer sorunlarında çözüme kavuşturulduğunu ifade etti. Sigara bırakma sürecinde, fizyoterapistlerin de devreye girerek, nefes egzersizlerinin öğretilerek hastalara sigara içme isteğini erteleme tekniklerinin öğretildiğini belirtti.Öğülmüş, "Sigara içme alışkanlığı beyinde bir kodlama olarak görülüyor ve bu kodlamanın yerine, sağlıklı yaşam aktiviteleri gibi yeni alışkanlıklar yerleştiriliyor" dedi.

Sigara Bırakmak Artık Çok Daha Kolay (3)

Bala'da Öğretmenler Günü'ne Özel Yemek Bala'da Öğretmenler Günü'ne Özel Yemek

ÜCRETSİZ İLAÇ DESTEĞİ


Sigara bırakma tedavisinde ilaçların rolü de büyük. Dr. Öğülmüş, sigara bırakmak isteyen kişilere ilaç tedavisi sunduklarını ve bu ilaçların ücretsiz temin edilebildiğini belirtti. İlaç kullanmak istemeyen hastalar için ilaçsız bir tedavi planında uygulanabildiğini söyleyen Öğülmüş, ilaç kullanan hastalar için ise yirmi beş günlük bir tedavi sürecinin gerçekleştiğini söyledi. İlk beş gün sigara içmeye devam eden hastalar, beşinci günden sonra sigarayı bırakmaya yönlendiriliyor. Bu süreç boyunca hasta düzenli olarak takip edilerek, ilaçların yan etkileri veya sigara bırakma süreci ile ilgili yaşanabilecek sorunlar konusunda danışmanlık alıyor. Öğülmüş, sürecin başarıyla tamamlandığı hastalarda karbonmonoksit ölçümü yapıldığını ve sigarayı bırakan hastalarda bu değerin sıfırlandığını, bu gelişmenin hastaları motive ettiğini de belirtti. Ayrıca, hastaların sigarayı bıraktıktan sonra yeniden başlamalarını önlemek amacıyla birinci, üçüncü ve altıncı aylarda kontrol görüşmeleri gerçekleştirildiğini söyledi. 

OSB İŞÇİLERİNE ÖZEL DESTEK

Merkez olarak Sincan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) işçilerinin sigarayı bırakabilmeleri için OSB'ye giderek sigara bırakmak isteyen işçilerle çalışma yaptıklarını belirten Öğülmüş, işçilere yönelik özel bir sigara bırakma projesi üzerinde çalıştıklarını belirtti. Dr. Öğülmüş, bu projeyle işçilerin hem sağlıklarını korumayı hem de iş kazalarını azaltmayı hedeflediklerini söyledi. "OSB işçileri arasında sigara kullanımı oldukça yaygın ve çalışma saatleri nedeniyle polikliniğe gelmeleri zor oluyor. Bu nedenle, uzaktan görüşme yoluyla işçilere destek sunmayı planlıyoruz" diyen Öğülmüş, işçilerin dijital platformlar üzerinden doktorlarla birebir görüşerek sigara bırakma sürecine başlayabileceklerini ifade etti. Bu şekilde işçilerin iş saatlerinden feragat etmeleri gerekmeden, sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerini belirtti.
 

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ