Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım olan İklim Kanunu hakkında kamuoyunda oluşan bilgi kirliliği ve siyasi çelişkiler konusunda uyarılarda bulundu. Gök, sendika olarak toprağın, suyun ve emeğin hakkını savunmanın asli görevleri olduğunu belirtti. Gök, özellikle son dönemde Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşanan zirai don felaketlerine dikkat çekerek, iklim değişikliğinin sofralara ulaşan ekmeğin kaderini doğrudan etkilediğini söyledi.
Gök ,bu felaketin ciddiyetini Meclis'te dile getiren bazı milletvekillerinin aynı zamanda İklim Kanunu'na karşı çıkmalarını ise “düşündürücü bir çelişki” olarak nitelendirerek, “İklim Kanunu’nun hedefi, bireylerin yaşam biçimini değil, büyük kirletici sektörleri düzenlemektir. Ancak kamuoyunda “kurban bayramı yasaklanacak, organik tarım bitecek” gibi temelsiz iddialar yayılıyor. Bu kara propagandaların ardında, kömür santrallerine göz kırpan bir zihniyet vardır” diye konuştu.
“İKLİM KANUNU, ATILMASI GEREKEN BİR ADIMDIR”
Avrupa Birliği’nin Sınırda Karbon Düzenlemesi (CBAM) kapsamında Türkiye’nin yılda yaklaşık 2 milyar Euro’luk ek vergi yüküyle karşı karşıya olduğunu belirten Gök, “Bu paralar Türk çiftçisinin alın terinden kesilecek” dedi.
Türkiye’nin İklim Kanunu'nu çıkarmaması durumunda, tarımsal ürünlerin Avrupa pazarında elenme riskiyle karşı karşıya kalacağını ve bundan en çok emekçilerin zarar göreceğini söyleyen Gök, “Bu sadece çevre meselesi değil; ekonomik bağımsızlık, tarımsal güvenlik ve sınıfsal adalet meselesidir. İklim Kanunu eksikleri olsa da bu yolda atılması gereken bir adımdır” diye konuştu.