Genel seçim, yerel seçim, referandum derken hayatımızın önemli bir parçası haline gelen oy pusulaları ve oy sandıkları hayatımızdan tamamen çıkabilir!
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener’in “Türkiye’nin elektronik seçime geçmesinin şart olduğuna” yönelik demeçlerinin ardından, dijital oylama tartışmaları gündeme taşınmıştı.
Mayıs 2023 genel seçimlerini geride bırakan Türkiye’de Mart 2024’te gerçekleştirilmesi planlanan yerel seçimlere ilişkin takvim de netleşti. 31 Mart 2024 Pazar günü, Türkiye yerel seçim için sandık başına gidecek.
TÜRKİYE’NİN İLK DİJİTAL SEÇİM SİSTEMİ GELİŞTİRİLDİ
ABD, İsviçre, Estonya, Brezilya gibi ülkelerde kullanıldığı bilinen elektronik seçim sistemine ilişkin yasal hazırlıklar sürerken, VOITERM isimli teknoloji şirketi, seçim güvenliğini en üst seviyeye çıkaracak ve ülkemize seçim süreçlerinde zaman kazandıracak Türkiye’nin ilk dijital seçim sistemini geliştirdiğini açıkladı.
Teknoloji şirketi VOITERM, Türkiye'nin seçim güvenliğini en üst seviyeye çıkaracak ve seçim süreçlerinde zaman kazandıracak yeni bir kapalı devre dijital seçim sistemi geliştirdiğini duyurdu. Şirketin kurucusu ve genel müdürü Cengiz Pişirici, 5 yıllık bir sürecin ardından tamamlanan geliştirme çalışmalarının Türkiye'nin ilk kapalı devre elektronik seçim sistemini ortaya çıkardığını ifade etti.
TAMAMEN KAPALI BİR SEÇİM SİSTEMİ
Pişirici, "Seçme ve seçilme hakkı demokrasinin temel taşlarından biri. İnsanlık var olduğu sürece güvenli, hızlı ve şeffaf oylama süreçlerine ihtiyaç duyulacak" diyerek, geliştirdikleri sistemin seçim güvenliği, gizlilik, manipülasyon ve siber güvenlik gibi tüm tartışmaları titizlikle incelediğini ve dışarıdan müdahaleye tamamen kapalı bir seçim sistemi sunduğunu vurguladı.
VOITERM'in dijital seçim sistemi, kablosuz haberleşme teknolojilerini kullanırken herhangi bir ağa bağlı olmayarak uzaktan sızma gibi tehlikeleri bertaraf ediyor. Pişirici, "Oy kaybı, mükerrer oy kullanma, yanlış oy sayımı gibi riskleri ortadan kaldıran ve tamamen kullanıma hazır olan VOITERM dijital seçim sistemi, vatandaşlığın gereği olan seçme ve seçilme hakkına modern teknolojiyle destek oluyor" şeklinde konuştu.
TÜM SEÇİMLERDE KULLANILABİLECEK
Sistemin, oy kullanma işleminin gerçekleştirildiği cihaz ve ana sunucu olmak üzere iki temel yapı taşı üzerine kurulduğunu belirten Pişirici, "VOITERM Dijital Seçim Sistemi, seçim süreçlerinde önemli ölçüde maliyet tasarrufu sağlayacak ve çevresel etkiyi en aza indirecek bir yapıya sahip" dedi.
Pişirici ayrıca, sistemin Cumhurbaşkanlığı seçimi, TBMM ve milletvekilleri seçimleri, yerel yönetim seçimleri, ticaret, sanayi ve meslek odaları seçimleri, siyasi parti genel ve il başkanlık seçimleri ile spor kulüpleri ve federasyon seçimlerinde kullanılmaya hazır olduğunu ifade etti. Türkiye'de seçimlerin dijitalleşme sürecine başlamak için hazır olduklarını belirten Pişirici, sistemin belirli pilot bölgelerde ve gümrük kapılarında kademeli olarak kullanılmasının planlandığını söyledi.
TARTIŞMA YARATMIŞTI
Hız, verimlilik, kolaylık, azalan kağıt ihtiyacı gibi konularda büyük kolaylıklar sağlayan dijital seçim sistemi; güvenlik sistemi, erişilebilirlik ve veri gizliliği konusunda akıllarda soru işaretleri yaratması nedeniyle üzerinde çokça tartışılan bir konu haline gelmişti.