Savunma ve Güvenlik Destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN), vergi denetimlerinin daha etkili ve verimli şekilde yürütülebilmesi için önerilerini kamuoyuyla paylaştı.
Yapılan açıklamada, denetimlerin kişilere bağlı olmaksızın, belirli bir yıllık program çerçevesinde ve riskli sektörler üzerinde gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı. Denetimlerin sağlıklı yürütülebilmesi için yeterli sayıda personelin istihdam edilmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, "Bu, Gelir İdaresi Başkanlığını daha cazip bir kurum haline getirmekle mümkün olabilir. Kurumun popüler hale gelmesi ise özlük haklarının iyileştirilmesi ve kariyer olanaklarının artırılmasıyla sağlanabilir" ifadelerine yer verildi.
ÇALIŞMA KOŞULLARINA DÜZENLEME ÇAĞRISI
SAVDES-SEN, saha denetimlerinin usul ve esaslarının yönetmelik ile netleştirilmesi gerektiğini belirtti. Vergi cezalarının 2025 yılında yüksek oranda artırılmasının mükellefler üzerinde psikolojik baskı oluşturduğuna dikkat çekilirken, Almanya modeline benzer şekilde kolluk kuvvetlerinin bazı yetkilerinin dış denetim yapan yetkili memurlara devredilmesi önerildi.
Açıklamada, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 376. maddesi uyarınca indirim oranlarının yüksekliği ve uzlaşma sürecinin vergi cezalarında önemli ölçüde düşüş sağladığı hatırlatıldı. Dış denetimde çalışan personele ödenen fazla mesai ücretinin günümüz ekonomik koşullarının gerisinde kaldığı belirtilerek, "8 bin TL civarında olan fazla mesai ücretleri önemli ölçüde artırılmalıdır. Ayrıca, dış denetimlerin vergi dairelerinin iş yükünü artırması nedeniyle içerde çalışan personelin de fazla mesai ücreti alması sağlanmalıdır" denildi.
PERSONELİN SOSYAL HAYATI VE GÜVENLİĞİ ÖNEMSENMELİ
SAVDES-SEN, dış denetim yapan personelin aile ve sosyal hayatını koruyacak şekilde çalışma saatlerinin düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Cumartesi günleri zorunlu çalışmanın personelin sosyal hayatını olumsuz etkilediği belirtilerek, bu uygulamanın gözden geçirilmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca, iki tecrübesiz personelin birlikte denetime gönderilmesinin, mükellefler nezdinde Bakanlığın itibarını zedelediği kaydedildi.
Denetim süresinin insan fizyolojisine uygun şekilde düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, Fiili Hizmet Süresi Zammı (yıpranma payı) uygulamasının da değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.
ÖZLÜK HAKLARI VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILMALI
Denetim yapan personele yemek giderleri göz önünde bulundurularak yemek kartı sağlanması gerektiği ifade edilirken, bazı iş yerlerinde üst makamlardan gelen talimatlarla denetim ekiplerinin iş yerlerini terk etmeye zorlanmasının memurların itibarını zedelediği vurgulandı.
Ayrıca, özel yoklama yetki belgesine sahip personelin denetim tazminat oranının artırılması talep edildi. Sahada çalışan personele yönelik saldırı ve hakaretlerin caydırıcı cezalarla önlenmesi gerektiği belirtilirken, bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla kamu spotları hazırlanması önerildi.