Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve SAVDES-SEN Genel Başkanı Tuncay Cengiz, kamu çalışanlarını yakından ilgilendiren yeni torba yasa teklifini eleştirdi. Devlet memurlarının sorunlarının çözümüne yönelik yeterli adımların atılmadığını belirten Cengiz, yapılan düzenlemelerin, kamu personelinin beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu ifade etti.
Cengiz, dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 66.976 TL’ye ulaştığı bir ortamda, 44.508 TL maaş alan memurların yaşam koşullarının giderek zorlaştığını vurguladı. 29 Kasım 2024 tarihinde TBMM’ye sunulan “Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin, kapsamlı bir çözüm üretmek yerine kısa vadeli sorunları gidermeye yönelik olduğunu söyledi.
"VERİLEN SÖZLER YERİNE GETİRİLMEDİ"
Memurlar ve emeklilerin yıllardır çözüme kavuşmasını beklediği sorunların bu torba yasa teklifiyle ele alınmadığını belirten Cengiz, verilen sözlerin tutulmamasından yakındı. Özellikle birinci dereceye gelmiş devlet memurlarına 3600 ek gösterge verilmesi, yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması, seyyanen zamların taban aylıklara yansıtılarak emeklilikte de geçerli olmasının sağlanması gibi vaatlerin torba yasada yer almaması, kamu çalışanları arasında büyük bir hayal kırıklığı yarattı.
SORUNLAR YILLARDIR ÇÖZÜM BEKLİYOR
Cengiz, kamu mühendislerinden kariyer uzmanlarına, avukatlardan şeflere, müdür yardımcılarından emeklilere kadar geniş bir kesimin yıllardır çözüm bekleyen birçok sorunu olduğunu hatırlatarak şunları ekledi:
“Yıllarıdır sorunlarının çözümlenmesini bekleyen, kamu mühendisleri ve teknik hizmetler sınıfının, kariyer uzmanlarının, kamu avukatlarının, kamu şeflerinin, şube müdürü ve müdür yardımcılarının, emeklilerimizin, sözleşmeli personelin o kadar çok sorunu varken 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 7413 sayılı Kanun ve 375 sayılı KHK değişikliği gibi bir fırsatın, birkaç konu ile geçiştirilmesi tam bir hayal kırıklığıdır.”
"SİSTEMATİK DÜZENLEMELER ŞART"
Kamu personelinin özlük haklarından maaş düzenlemelerine kadar birçok konuda daha adil bir sistemin oluşturulması gerektiğini belirten Cengiz, bu hedefe yönelik önerilerini sıraladı. Memurların ekonomik koşullarını iyileştirecek adımlar atılmasının yanı sıra, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında mülakatların kaldırılması, liyakat esaslı bir personel yönetim sistemi oluşturulması, emekli ikramiyelerinin iyileştirilmesi gibi somut adımların gerekliliğini vurguladı. Ayrıca, memurlara yönelik mobbingin önlenmesi için özel birimlerin kurulması gerektiğini belirtti.
"BEKLENTİLER KARŞILANMALI"
Devlet memurlarının sorunlarının daha fazla görmezden gelinmemesi gerektiğini ifade eden Cengiz, verilen sözlerin tutulmasını ve kamu çalışanlarının hayal kırıklığının giderilmesini istedi. Bu düzenlemelerin yalnızca günü kurtarmak için değil, kalıcı çözümler üretmek için yapılması gerektiğini söyleyen Cengiz, “Verilen sözler tutulmalı, beklentiler karşılanmalı, Devletin memuru yok sayılmamalı, oyalanmamalıdır” diye ekledi.