Araçların ön ve arka tamponlarında yer alan plakalar, araç hakkında gerekli bilgilere erişimi sağlayan önemli bir unsurdur. Plakalar farklı kuruluşlara bağlı olarak farklı renklerdedir. Sarı plaka nereden alınır? Gold plaka nedir? Sarı plakayı kim kullanır? Sarı plaka hangi kuruma aittir? sorularının cevabı haberimizde.
Plakalar, bir aracın trafiğe girebilmesi için bulunması gereken, aracın tamponunun alt kısmına güvenli bir şekilde iliştirilen tabelalar olarak tanımlanmaktadır.

Sarı plakayı kim kullanır? Sarı plaka hangi kuruma aittir?

Sarı plaka, yeni araç sahiplerinin orijinal plakaları verilinceye kadar kullandıkları bir plaka türüdür. Bu plaka sarı zemin üzerine siyah harf ve rakamların yazılmasıyla hazırlanmıştır. Trafiği engellemeyen, ehliyetsiz araçlara verilir. Sarı plakalar geçici olarak verilmektedir. Kayıtsız araçlara, muayene gerektiren araçlara ve gümrükte alıkonulan araçlara sarı plaka verilmektedir. Belirli bir süre için tahsis edilen sarı plaket 1 yıl, 1 ay veya 1 hafta olarak belirtilmektedir. Sarı noktaların sol üst köşesinden başlayıp sağ alt köşeye kadar uzanan beyaz bir şerit bulunmaktadır.

Sarı plaka nereden alınır? Gold plaka nedir?

Sarı plaka almanın belli kuralları vardır. Geçici plaka verilecek kişilerin ehliyet sınıfına uygun şartları taşımaları gerekmektedir. Sarı plaka almak isteyen kişilerin gerekli belgelerle birlikte trafik tescil dairesine başvurması gerekmektedir. Sarı plaka almak için sürücülerin ödemesi gereken belirli bir miktar var.

A sınıfı sürücülere 1 yıl süreyle sarı plaka verilmektedir. Showroom ve gümrük depolarındaki araçlara verilir. A sınıfı sürücülerin sarı plaka kullanabilmesi için yapması gerekenler şöyle:

- Sarı plaka almak istediğinizi belirten dilekçe

- Alınan ücretler

- Araç garanti belgesi

- Sigorta belgeleri

TİKA’nın desteğiyle Kiev’deki İslam Kültür Merkezi yeniden hayata kazandırıldı TİKA’nın desteğiyle Kiev’deki İslam Kültür Merkezi yeniden hayata kazandırıldı

- İmza sirküleri

- Oda kayıt belgeleri

- Yeterlilik sertifikası

- Sürücü odasından EK 10-B belgesinin bulunduğu sarı plaka

Sarı plakalar B sınıfı sürücülere 30 gün süreyle verilmektedir. Ehliyetsiz yeni araçlara verilir. Sarı plaka almak için araç sahiplerinin yapması gerekenler:

- Geçici kayıt plakası dilekçesi

- Hazineye ödenen harçlara ilişkin belge

Başka haber yok

- Taşıt vergisi ve ÖTV makbuzu

- Araç teknik muayene belgeleri

- Oda kaydı

- İmza sirküleri

- Ehliyet fotokopisi

C sınıfı sürücülere, yeni aracın tescil edileceği veya tamir edileceği yere seyahat edebilmeleri için geçici plaka veriliyor. Bu sınıftaki sürücüler sarı plakayı 1 veya 6 hafta süreyle kullanabilirler. C sınıfı sürücülerin sarı plaka alabilmesi için aşağıdaki belgeleri hazırlaması gerekmektedir:

- Dilekçe

- Ödenen ücretleri alın

- Araç faturası

- Sürücü ehliyeti

- ÖTV toplandı

- Sigorta poliçesi

- Kayıt belgesi

- Şoförler odasına ait EK/10-B belgesi ve geçici plaka

Editör: Sedef Hızlı