ANKESOB tarafından Polatlı Yeni Sanayi Sitesinde faaliyet gösteren oto tamiri ve oto elektrik üzerine faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlara yönelik, "Elektrikli ve Hibrit Araçlar Bakım-Onarım Seminer Programı" gerçekleştirildi.

AB tarafından desteklenen İstihdam İçin Mesleki Eğitim Programı (İMEP) kapsamında Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) tarafından Polatlı’da oto tamiri ve oto elektrik üzerine faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlara yönelik, "Elektrikli ve Hibrit Araçlar Bakım-Onarım Seminer Programı" gerçekleştirildi. Polatlı Mesleki Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda Prof. Dr. Yakup İçingür'ün sunumuyla oto sanatkarı esnaf ve sanatkara yönelik düzenlenen ve ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar ile ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen, Proje Koordinatörü Sinem Aslan Doğanoğlu ve İMEP Ankara Koordinatörü Aydın Türkoğlu’nun katıldığı Elektrikli ve Hibrit Araçlar Bakım-Onarım Seminer Programı’nda, ANKESOB YKÜ ve Polatlı Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Davut Yaşar, Polatlı Ziraii Aletleri Tamirciler ve Demir İşleri Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Osman Aydoğan, Polatlı Lokantacılar Kahveciler Pastacılar ve Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Hıdır Çavuş, Polatlı Marangozlar Keresteciler ve Mobilyacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Haluk Bilici ve Polatlı Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hamza Aklan da hazır bulundu.



ÖZEN: OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ, ÇOK HIZLI BİR DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMÜN EŞİĞİNE GELDİ

Elektrikli ve Hibrit Araçlar Bakım-Onarım Seminer Programı’nın açılış konuşmasını yapan ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen, iklim değişikliğiyle birlikte Dünyanın fosil yakıtlı araçların kullanımını bırakarak, yenilebilir ve yeşil enerji kullanımına geçişi zorunluluk haline dönüştürmeye başladığını belirterek, “Dünya ve Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden otomotiv endüstrisi, çok hızlı bir değişim ve dönüşümün eşiğine geldi. Elektrikli ve Hibrit Araçlar ile bu krizleri fırsata çevirecek olan sektör, yeşil ve yenilenebilir enerji kullanımına hızlı geçiş yapacak. 2035 yılından itibaren AB’nin 27 ülkesi içten yanmalı motorla çalışan araçların üretim ve satışını yasaklayacaktır. Yine sıfır emisyon kriterleri gereğince 2050 yılından sonra da içten yanmalı motora sahip araçların trafiğe çıkışı engellenecektir. Bütün bu alınan kararlar ve yapılan çalışmalar bize göstermektedir ki; otomotiv sektörü yeniden yapılandırılacak, sektörde yaşanan değişimin etkileri yakın gelecekte sektör çalışanları tarafından da görülecektir. ANKESOB olarak bütün çabamız ve uğraşımız değişen ve dönüşen dünyada rekabet gücünüzü artıracak uzmanlık bilgi ve becerisine sahip olmanız için bu tür eğitimlere süreklilik kazandırabilmektir. Bugünkü elektrikli araçlar konulu bilgilendirme eğitim toplantımız da bunun bir örneğidir.” ifadelerini kullandı.



AR: ŞİMDİDEN PLANLARINIZI YAPIN

Elektrikli ve hibrit araçlar ile otomotiv sektöründe yaşanan hızlı değişime ayak uydurulmasının önemine vurgu yapan ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar da, konuşmasında; “Otomotivin geleceği değişiyor. Otomotiv sektörü dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük bir dönüşüm geçiriyor. Benzinli ve dizelden çıkıp tamamen elektrikli otomobil üretimine geçmek için Türkiye de elektrikli araçlar konusunda altyapı çalışmalarını  sürdürüyor. Elektrikli araç satışlarının yakın zamanda benzinli ve dizel araçları geçeceği öngörülüyor. Otomotiv sektörünün geleceği elektrikli araçlarda. Oto sanatkarları olarak gelecek yıllarda servislerinize elektrikli araçların artan sayılarda giriş yaptıklarını, sizlerden hizmet beklediklerini göreceksiniz. Şimdiden planlarınızı yapın ve yarının rekabetçi dünyasına bugünden hazırlanın.” dedi. “Ülkemizi derin bir yasa boğan deprem nedeniyle çok büyük bir üzüntü yaşıyoruz. Ülke olarak yaraların sarılması adına seferberlik içerisindeyiz. Bir taraftan içimiz kanıyor ama diğer taraftan da hayat devam ediyor, çalışmak zorundayız.” diyen Ar, şöyle devam etti: “Başkent’in üreten ve hizmet veren gücü ANKESOB ailesi olarak eğitimimizin Polatlı ilçemizde otomotiv sektörüne hizmet veren esnaf ve sanatkarlarımızın kendilerini geliştirme konusundaki başarılarını arttırmaya vesile olmasını diliyorum. Elektrikli araçlarla ilgili bilgilendirme seminerimizin düzenlenmesinde böyle bir eğitim seminerin ihtiyaç olduğunu görmesi ve bizden talep ederek sağladıkları katkılardan dolayı Polatlı Ziraii Aletleri Tamirciler ve Demir İşleri Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Osman Aydoğan’a, salonu tahsis eden Polatlı MEM Müdürü Hamza Aklan’a, sunumu gerçekleştiren değerli hocamız; Prof. Dr. Yakup İçingür ile programın plan ve organizasyonu yapan İMEP Ankara Koordinatörü Aydın Türkoğlu’na, ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen ve Proje Koordinatörü Sinem Aslan Doğanoğlu’na ve seminer programımıza katılım gösteren oda başkanlarımız ve oto sanatkarı esnaf ve sanatkarlarımıza teşekkür ediyorum.”



AYDOĞAN: GELECEK YILLARDA OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNDE ÖNEMLİ ÖLÇÜDE DEĞİŞİKLİKLER OLACAK

Polatlı Ziraii Aletleri Tamirciler ve Demir İşleri Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Osman Aydoğan, gelecek yıllarda otomotiv endüstrisinde önemli ölçüde değişiklikler olacağını ve bunu bir fırsat olarak görmeleri gerektiğini vurgulayarak, elektrikli araçlarla ilgili bilgilendirme seminer programının düzenlenmesine emek ve katkı sağlayanlar ile  katılımlarından dolayı oto sanatkarı üyelerine teşekkür etti.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR TÜM BOYUTLARIYLA ELE ALINDI

Prof. Dr. Yakup İçingür de tüm boyutlarıyla ele aldığı Elektrikli Araçlar ana temalı sunumunda “Karbon salınımının ve hava kirliliğinin artığı günümüzde, iklim değişikliği, petrol kaynaklarının sınırlı ve pahalı olması gibi gerekçeler, ulaşım sektöründe çevre dostu, verimli ve sürdürülebilir çalışmaları gerekli kılmaktadır. Bu sebeple, ulaşım sektöründe, elektrikli ve hibrit araçların kullanımının yaygınlaşması yönünde önemli çalışmalar yapılmaktadır.” dedi. Elektrikli araçların kullanımının sanıldığının aksine çok eski tarihlere dayandığını belirten Prof. İçingür, “Elektrikli araçlar son 10 yılda tekrar hayatımıza girdi ve bu sefer geleceğin otomobilleri tamamen elektrikli olacak. Başta çevre ve iklim problemleri, yakıt maliyetinin düşüklüğü, yüksek verim gibi etkenlerden dolayı tekrar hayatımıza giren elektrikli araçlar üç ana başlıkta incelenebilir: Tam elektrikli araçlar, hibrit elektrikli araçlar ve yakıt pilli elektrikli araçlar. Bir elektrikli araç temel olarak; elektrik motoru, inventör-çevirici ve batarya grubundan oluşmaktadır. Bataryalar (piller) elektrikli araçların anahtar role sahip en önemli ve en pahalı bileşenidir.” diye konuştu.