Ankara’nın merkezinden 1 saat 15 dakika uzaklıkta bulunan, Türkiye’nin 18’nci ‘sakin şehir’ unvanına sahip olan Güdül, hem tarihi hem de doğası ile yıl boyunca yerel ziyaretçilerinin ağırlamaya devam ediyor. Yıllar geçtikçe göç veren Güdül’de yaşayanlar ise bölgenin canlanması için çalışmaların yapılmasını ve kentin gelişmesini istiyor.

Sakin Şehir Güdül Gelişmek Için 'Imar Planına' Kabul Istiyor (6)

Güdül’ün 2016 yılında resmi olarak adaylık sürecini başlatarak 2020 yılında Cittaslow İtalya genel merkez tarafından üyeliğinin onaylanmasıyla ‘sakin şehir’ unvanına sahip olması İç Anadolu bölgesi için büyük bir önem taşıyor. “Artık uluslararası bir ilçeyiz ve ülkemizi önümüzdeki projelerde en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz” diyen Güdül Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, şu anda ilçenin gelişmesindeki en büyük engelin ‘imar planı’ olduğunu söyledi.

Sakin Şehir Güdül Gelişmek Için 'Imar Planına' Kabul Istiyor (2)

“YÜZDE 20’LİK KISIM İLE İLÇE NASIL GELİŞİR?”

Güdül’ün ilçe olduktan sonra imar planlarının eksik olduğunu ve bu sebeple gelişigüzel yapıların kurulduğunu söyleyen Başkan Yalçın, köyler dahil olmak üzere tüm ilçenin 1/25.000’lik planlarını yaptırdıklarını açıkladı.

İlçenin 1/25.000’lik planlarını yaptırdıklarını söyleyen Başkan Yalçın, “Güdül’ün 5.000’lik planında yüzde 60’ı zaten kentsel sit alanı. Bu bölgelere hiçbir şey yapılamıyor. Eski binalar muhafaza ediliyor. Bir değişiklik yapılacağı zaman kuruldan izin alınıyor. Yüzde 20’lik kısmı da heyelan bölgesi, çökmeler var. Bu sebeple hiçbir şey yapılamıyor. Geri kalan yüzde 20’lik kısım ile ilçe nasıl gelişir? Gelişme imkanı yok” dedi.

EN BÜYÜK KORKU: GÖÇ

Başkan Muzaffer Yalçın, en büyük korkularının şu anda ilçeden ‘göç’ olduğunu söyleyerek, bu problemin önüne geçmek için ilçeye yeni konutların yapımının önemli olduğuna dikkat çekti. Bunun için imar planı hazırlamadan önce birçok STK ve kamu kurumlarından görüş aldıklarını söyleyen Güdül Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, ayrıca Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’nde öğrenim gören öğrenciler kent planı ile alakalı çalışma yaptıklarını, önerilerini aldıklarını anlattı.

Başkan Yalçın, imar planını yaparken birçok görüşün yanı sıra ‘sakin şehir’ ruhuna uygun olmasına dikkat ettiklerini vurgulayarak, şu anda en büyük sorunlarının Ankara Büyükşehir Meclisi’nden geçen planlarının Mimarlar Odası tarafından dava edilerek, iptal edilmesi olduğunu söyledi.

Sakin Şehir Güdül Gelişmek Için 'Imar Planına' Kabul Istiyor (4)

“MİMARLAR ODASI BİZE DAVA AÇTI”

Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Yalçın, “ ‘Güdül ne tarafa doğru gelişir’ diye düşünerek çeşitli STK’lardan, kamu kurumlardan görüşler aldık ve bir plan hazırladık. Düşük yoğunluklu, çok katlı olmayacak şekilde, insanların rahat ve huzurlu yaşayacağı bir plan yaptık. Bu plan Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçti. Daha sonra Mimarlar Odası bize dava açtı. O dava aleyhimize sonuçlandı. Gerekçeleri ise, ‘12 bin 500 nüfus projeksiyonlu planın Sakin Şehir ruhuna uygun değil, burada çok nüfus yoğunluğu olur şeklinde’ oldu. Ama bu projeksiyon, önümüzdeki 10 yıllık süre için çok normal. Üstelik, Cittaslow’un da böyle bir nüfus kriteri yok” dedi.

Sakin Şehir Güdül Gelişmek Için 'Imar Planına' Kabul Istiyor (5)

“BİZ UZLAŞMADAN YANAYIZ, MEMLEKETİMİZ GELİŞSİN”

Mimarlar Odası ile görüştüğünü söyleyen Başkan Yalçın şunları ifade etti:

“Mimarlar Odası ile görüştüğümüzde ise bütün planlara dava açtıklarını söylediler. Ama dava açmakla olmaz ki… Mimarlar Odası bir şehrin gelişmesine yardımcı olmalı, bizlere fikir vermeli. Ben isterim bizim imar planlarını onlar yapsınlar. Biz zaten ücreti ile yaptırıyoruz. Ücreti de onlara verelim. Onların da görüşünü alalım. Biz uzlaşmadan yanayız, memleketimiz gelişsin istiyoruz. Mimarlar Odası’nı bu yönden eleştiriyorum. Bize bir yol göstersinler. Burada yaşayan insanlara sorsunlar. Daha önce iptal edilen plan askıdayken, hareket başlamıştı. Kat karşılığı sözleşmeler gündeme gelmişti. Şimdi o hareket kısıtlı oldu elimiz ayağı bağlandı. Mahkeme kararına uygun bir plan yaptık, planı küçülttük. İnşallah bu sefer iptal olmaz.”

İlk yaptıkları imar planı iptal olduktan sonra, biraz daha küçülterek tekrar bir plan hazırladıklarını söyleyen Yalçın, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçtiğini ve şu anda itiraz süresi içerisinde askıda olduğunu açıkladı.

Sakin Şehir Güdül Gelişmek Için 'Imar Planına' Kabul Istiyor (1)

“YURTDIŞINDA VİTRİNE ÇIKIYORUZ”

Başkan Yalçın, Güdül’ün şu anda çevredeki kentlerde oturan vatandaşlar tarafından gözde bir yer olduğunu söyleyerek, “Cittaslow yani ‘sakin şehir’ uluslararası bir marka. Biz artık yurtdışında vitrine çıkıyoruz. Pandemi öncesinde bazı projeler geliştirmiştik fakat salgın nedeniyle ertelemek durumunda kaldık. Şimdi bu projeleri yapacağız. Yurtdışından ilçemize ziyaretçilerimiz gelecek ve mahcup olmak istemiyoruz. İptal edilen bu plan zaten bu kriterler ile ilgiydi. En fazla dört katlı konutların olacağı, yeşil alanların bol olduğu bir projeydi” dedi.

“AÇILIŞLAR İÇİN CUMHURBAŞKANIMIZI BEKLİYORUZ”

İlçenin gelişmesi için imar planı çalışmalarının yanı sıra birçok farklı hizmet yaptıklarını söyleyen Belediye Başkanı Muzaffer yalçın, “Parklar ve spor kompleksleri yaptık. Ayrıca Çarşı ve Leblebiciler Sokağında restorasyonları bitirdik. Belediye olarak lokanta açtık, orada arkadaşlar yöresel yemekleri yapıyor. Yapılan çalışmalar hemen hizmete başladı ama hepsinin açılışını yapamadık. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Güdül’e geleceğine dair sözü var. Çehresini değiştirdiğimiz Güdül’deki hizmetlerin açılışları için Cumhurbaşkanımızı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber: Gizem Tuğçe BAYHAN