Sahte dolarların piyasaya sürülmesiyle birlikte, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kalpazanlıkla ilgili soruşturma başlattı.
SAHTE DOLAR KRİZİ BÜYÜYOR
İstanbul'da Kapalıçarşı ve bankalar dolar alımını durdururken, kriz Adana'ya da sıçradı. Adana'daki döviz bürolarında ise, işyerlerinin camlarına asılan afişlerde "Yukarıdaki dolarların piyasada sahtelerinin dolaşmasından dolayı, bu süreç düzelene kadar 50 ve 100 dolar almıyoruz" ifadelerine yer verildi.
"PİYASADA SAHTE 50 DOLAR ARTTI"
Merkez Bankası'nın raporunda, piyasadaki sahte 50 dolarların arttığı ve bu sahte paraların çok iyi bir şekilde üretildiği belirtildi.
Rapora göre, sahte 50 Amerikan Doları banknotları, orijinaline oldukça benziyor ve makineleri aldatmaya yönelik özellikler taşıyor. Banknotların kağıtları temiz ve yıpranmamış, güvenlik unsurları ise orijinal dolarlarla büyük benzerlik gösteriyor.
MERKEZ BANKASI'NDAN SAHTE DOLARA KARŞI UYARI
Raporda, sahte 50 dolarların birçok özelliği detaylı bir şekilde ele alındı. Kağıtlarının temiz olduğu, kılcal liflerin baskı yoluyla taklit edildiği, UV ışık altında parlama özelliklerinin sahte olarak oluşturulduğu, manyetik özelliklerin ise orijinaliyle örtüştüğü tespit edildi.
Ayrıca, lazer baskı tekniği kullanılarak seri ve sıra numaralarının taklit edildiği, emniyet şeridinin ise UV ışık altında parlama yapmayan bir özellik taşıdığı kaydedildi. Merkez Bankası, bankaların bu sahtecilik olaylarına karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.