Şahinler çetesinin lideri kimdir? Sedat Şahin kimdir? Sedat Şahin kaç yaşında? Sedat Şahin nereli? Sedat Şahin neden gündemde? Sedat Şahin'in hayatı merak konusu oldu. Sizlere Sedat Şahin'in hayatını araştırdık...
Şahinler çetesinin lideri kimdir? Sedat Şahin kimdir kaç yaşında nereli?
Sedat Şahin kimdir?
Sedat Şahin (ö. 1964; Bafra, Samsun) organize suç örgütü üyesidir. Şahinler olarak bilinen mafya grubunun lideridir. 2021 yılı verilerine göre 257 polis sayısıyla Alaattin Çakıcı ve Sarals'tan sonra Türkiye'nin üçüncü büyük mafya örgütüdür. Bu sıralamayı 253 adam sayısıyla dördüncü sırada Sedat Peker takip etmektedir.
Şahinler Bafra merkezli olup İstanbul'da faaliyet göstermektedir. Bir diğer Karadeniz mafya örgütü olan Sarals ise 2004 yılından bu yana kanlı eylemleriyle anılıyor. Bu çatışmada Şahinler tarafında yaşananlara daha sonra İstanbul Bahçelievler Çeteleri olarak anılan Şirinler mafyası da müdahale etti.
Basına yansıyan çatışmaya göre 2004-2017 yılları arasında 4 mafya grubu arasında çıkan çatışmalarda 28 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında Saralların ilk lideri Hüseyin Saral, Sedat Şahin'in kardeşi Vedat Şahin ve Kenan Şirin de yer alıyor. 'Şirinler' çetesinin lideri. Ayrıca saldırı sonucu Sedat Şahin, Alaattin Çakıcı, Erol Pets ve Haluk Kırcı gibi mafyanın önde gelen avukatlarının avukatı Atalay Cebesoy da hayatını kaybetti.
Temmuz 2021'den bu yana İzmir Buca Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor.3 Kasım 2022'de görülen duruşmada Kamber Ocaklı davasının tahliyesi durdurulsa da Sedat Şahin'in tutukluluğu devam ediyor. diğer davalarından dolayı cezaevinde.
21 Temmuz 2023'te cezaevinden çıktı.17 yaşında ailesiyle birlikte Hollanda'ya yerleşen Sedat Şahin, babası Şehmi Şahin'in vefatının ardından Rıfat Kocaman, annesi Gülfidan Şahin ve arkadaşlarıyla birlikte Türkiye'ye katıldı. Sedat Şahin'in ceza davalarındaki adı 1984 yılına kadar uzanıyor. Ana akım basında ilk kez 1993 yılında, geriye dönük bir çözüme ilişkin ölümcül bir çatışma sırasında bahsedildi. Lucky-S gemisinin sahiplerinden olduğu öne sürülen Osman Ayanoğlu'nun finanse ettiği yeraltı faaliyeti, Ayanoğlu'nun aileleri ve amcasının çocukları ile Kocaman kardeşler tarafından bağımsız bir toplama çetesi olarak faaliyet gösteriyordu.Sedat Şahin, 90'lı yılların gizlendiği 2000'li yıllara kadar Alaattin Çakıcı tarafından desteklendi. 2000'li yılların başında Sedat Şahin'in, Alaattin Çakıcı'nın yakın arkadaşı olan bir diğer mafyacı Erol Pets ile sorun yaşamasının ardından Alaattin Çakıcı, avukatı aracılığıyla, "Erol haklıysa, Sedat haksızsa Erol'u 150 Sedat'a değişmem. Bizim için" dedi. , blöf ölüm getirir." Açıklamanın ardından Sedat Şahin, Çakıcı'nın kendisine hediye ettiği S600 Model zırhlı Mercedes'i, Çakıcı ise Şahin'in devrettiği Lincoln Navigator marka aracı iade etti.30 Ekim 1991'de Aksaray'da Duygu Otel'de Asayiş Bürosunda çalışan, düşman sandığı polis memuru Osman Özer'i vurarak öldürdü. Bu olay nedeniyle 3 yıldır kaçaktı ve Temurtaşlar cinayetinin ardından yapılan operasyonda yakalandı. dedi. Bu olaydan dolayı yargılandığı davada kendisini avukat olarak tutan kişilerin Sarıalioğlu (Saral) ailesinden olduğu iddia edildi.1984 yılında Sedat Şahin'in adamlarından Cihan Kaplan ve Esabil Karataş; Kaçakçı Hacı Çapan ve Hüseyin Temurtaş'tan 10'ar kiloyu Gaziantep'ten Avrupa'ya sattı. Ancak Kaplan ve Karataş, Hacı Çapan ve Hüseyin Temurtaş'ın 730 milyon lirasını yazın. Uzun süre bekleyen Hacı Çapan ve Hüseyin Temurtaş, 1993 yılında Hüseyin Temurtaş'ın oğlu Ramazan Temurtaş'a ait araçlarda Sedat Şahin'in adamlarından Cihan Kaplan ve Esabil Karataş'ı öldürdü.1993 yılında öldürülen iki kişiden Sedat Şahin intikam almak için harekete geçti. 6 Ocak 1994'te Sedat Şahin'in beyleri Mustafa Sönmez, Zekeriya Kocaman ve Dursun Ali Kılıç, Çağlayan'da Hüseyin Temurtaş ve oğlu Çetin Temurtaş'ı araçlarıyla izlerken, başka bir araçtan uzun makineli otomatik silahlarla kendilerine ateş açıldı. Olayın ardından Sedat Şahin ve 9 kişi yakalandı.
Sedat Şahin, Hüseyin Temurtaş ve oğlu Çetin Temurtaş'ı öldürmek suçundan tutuklandı. Tutuklanmasına rağmen hapishaneden gelen emirler adamlarına uygulanmaya devam ediyor. Hüseyin Temurtaş'ın arkadaşı Hacı Çapan'ı da öldürmek istedi. Aralık 1994'te Hacı Çapan ve 9 yaşındaki kızı araçtayken Sedat Şahin'in adamları tarafından araçlar tarandı. Hacı Çapan ve kızı yaralı olarak kurtuldu.
Sedat Şahin'in yönlendirmesi üzerine intikam uğruna Hacı Çapan'ın peşini bırakmadı. Hacı Çapan, 4 Ekim 1996'da Maslak Kıtalararası Hastane çıkışında 34 Gülüm 003 özel plakalı aracına binerken Sedat Şahin'in kardeşi Vedat Şahin ve arkadaşları tarafından öldürüldü. Olaydan kaçan şahıslar Çapan'ı takip ederek polis tarafından yakalandı.
1996 yılında Bafra'da Nihat Şahin'i vurarak ağır yaralayan Okan Öztürk, 1998 yılında Samsun'da Şahinler çetesi tarafından yakalanıp öldürüldü.
Sedat Şahin, 1994 yılında Hüseyin ve oğlu Çetin Temurtaş'ın sorumluluğunda olmasına rağmen 1997 yılında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 1997 yılında serbest bırakılmasına rağmen İstanbul polisi Sedat Şahin'i birleştirmek için harekete geçti ancak Sedat Şahin Almanya'ya kaçtı.
1998 yılında Berlin'de doğum yapan eşini ziyaret ederken sahte İtalyan pasaportuyla yakalandı. 2 yıl boyunca Avrupa'da tutuklu bulunan Şahin, 2000 yılında Türkiye'nin Interpol kararının yayınlanmasının ardından Türkiye'ye getirildi. Kardeşi Vedat Şahin ile birlikte cezaevine gönderildi.
Mustafa Bülent Arslan, Bilal Akın, Oktay Cincioğlu ve Okan Öztürk'ün Şahinler tarafından öldürüldüğüne ilişkin bulgular dava dosyasına eklendi.
Sorumlusu 7 kişi olmasına rağmen Mart 2000'de Türkiye'ye iade edilen Sedat Şahin; 7 ay sonra Ekim 2000'de serbest bırakıldı. O dönemin avukatı Atalay Cebesoy'du. Sedat Şahin'in Alaattin Çakıcı sayesinde serbest bırakıldığı iddia edildi.
2005 yılında 8 ilde 102 kişinin yaptığı operasyonlar sonucunda;
Sedat Şahin, "suç işlemeye örgütlenmek, kasten adam öldürmeye tahrik, yağma, hürriyetini kısıtlamak" suçlarından 3 müebbet hapis ve 40 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda görülen duruşmaya, aralarında başka suçlardan tutuklu bulunan Sedat Şahin ve kardeşi Vedat Şahin'in de bulunduğu 15 sanık katıldı.
Duruşmada savunmalarını yapan sanıklar, beraat talebinde bulundu.
Davayı karara bağlayan mahkeme, sanık Sedat Şahin'in "Adnan Acar'ın tedavisine azmettirme, Murat Polat'ı hastaneye kaldırmaya azmettirme, Hüseyin Saral'ı hastaneye kaldırmaya azmettirme" suçlarından 3 müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Şahin ayrıca bu tür faaliyetleri düzenlemek ve kurmak, yağma, hürriyetleri kısıtlamak ve Necdet Selimoğlu'nu tescile teşebbüs suçlarından da 40 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Sedat Şahin'in kardeşi Vedat Şahin de "Murat Polat'ın tedavisine azmettirmek" suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
Ancak Yargıtay'ın sunduğu prognoz süreçlerinde gecikme yaşanmadığı için Şahin beraat etmiş, 6 yıl süren tutukluluk davasının ardından CMK düzenlemesi sonucunda 2011 yılında tahliye edilmişti.
Sedat Şahin 2000 yılında tahliye olduktan sonra 4 yıl boyunca Türkçe bölümüne girmedi. Ancak 2004 yılında dönemin en büyük mafyalarından Sarals ile karşı karşıya geldi. 2004 yılında yaşanan bu çatışmanın sonuçları arasındaki uçurum devam ediyor.