26 Nisan 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan "Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik" ile sağlık turizmi sektöründe önemli değişiklikler yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemelerle sağlık turizmi alanında hizmet veren tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşların, HealthTürkiye portalı ile entegre çalışmaları zorunlu hale getirildi. Bu sayede hem sunulan hizmetler hem de hastaların aldıkları sağlık hizmetleri sistem üzerinden takip edilebilecek.

KOMPLİKASYON SİGORTASI YAPILACAK

Yönetmelik kapsamında, sağlık turizmi çerçevesinde ameliyathane ortamında gerçekleştirilecek cerrahi işlemler için komplikasyon sigortası yaptırılması zorunlu kılındı. Ayrıca, sağlık tesisleri ve aracı kuruluşların hizmet kalitesini artırmak amacıyla sunulan hizmetlerin takibini yapacak sorumlu personel belirlemeleri şart koşuldu.

USHAŞ’ın (Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi), sağlık turizmi faaliyetlerinde bulunan sağlık tesisleri ve aracı kuruluşları uluslararası platformlarda aktif şekilde destekleyeceği belirtildi. Yönetmelikle birlikte aracı kuruluşlara yetki belgeleri USHAŞ tarafından verilecek ve sundukları hizmetler düzenli olarak izlenip raporlanacak.

UZAKTAN SAĞLIK HİZMETİ SUNULACAK

Öte yandan, sağlık tesislerine sağlık turistlerine uzaktan sağlık hizmeti sunabilme imkanı da getirildi. Uzaktan hizmet veren tesisler, bu hizmetlerini HealthTürkiye portalı üzerinden ilan edecek. Sağlık tesislerinin ayrıca, Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından verilen uluslararası geçerliliğe sahip akreditasyon ve sertifikalara sahip olması zorunlu hale getirildi.

27 Nisan 2025 Pazar Ankara Nöbetçi Eczane Listesi 27 Nisan 2025 Pazar Ankara Nöbetçi Eczane Listesi

YABANCI DİL BİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRMAK ZORUNLU KILINDI

Yeni yönetmelik, Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi’nin geçerliliğini HealthTürkiye Performans Kriterleri’ne bağladı. Bu kriterler; hasta memnuniyeti, hasta şikayetleri, cevap verme süresi, randevu bekleme süresi ile ciro ve finansal performans başlıkları altında sıralandı. Tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar, hasta şikayet oranları ve memnuniyet anketleri gibi veriler üzerinden Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumlar tarafından düzenli olarak değerlendirilecek. Yönetmelikte ayrıca sağlık tesisleri ve aracı kuruluşların yabancı dil seçeneği sunan internet sitelerine sahip olmaları ve birimlerinde en az bir yabancı dil bilen personel çalıştırmaları zorunlu hale getirildi. Aracı kuruluşlar ayrıca 7/24 hizmet verecek, en az iki yabancı dilde çağrı merkezi hizmeti sunacak.

Kaynak: İHA