Sağlık çalışanlarının uğradığı şiddet olayları her geçen gün artarken, Kamu Birliği Konfederasyonu ve Genç Sağlık Sendikası Genel Başkanı Osman Kaya, sağlıkta şiddetin boyutlarına dikkat çekti. Fiziksel, psikolojik ve cinsel saldırılara maruz kalan sağlık çalışanlarının durumuna dair basın açıklaması yapan Kaya, daha güçlü ve caydırıcı önlemler alınması gerektiğini vurguladı. 

Sağlık çalışanlarının yüzde 10’u fiziksel şiddet, yüzde 48,2’si sözlü şiddet, yüzde 15’i mobbing ve yüzde 1,6’sı cinsel tacize uğruyor. Bilimsel araştırmaların da bu durumu desteklediğini belirten Kaya, sağlık çalışanlarının yüzde 52,3’ünün kariyerleri boyunca en az bir kez sağlıkta şiddete maruz kaldığını söyledi. "Bu açıklamayı yaptığım anlarda dahi sağlıkta şiddet, ülkenin dört bir yanında yaşanmaya devam ediyor" diye ekledi. 

Başkentli vatandaşlar Polatlı’da tarihi yolculuğa çıktı Başkentli vatandaşlar Polatlı’da tarihi yolculuğa çıktı

Sağlık Çalışanlarına Şiddet Gittikçe Artıyor!  (1)

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK ŞİDDET ÜRPERTİCİ BOYUTLARA ULAŞTI 

Osman Kaya, basın açıklamasında sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin somut örneklerini paylaştı. "Elinde pompalı tüfekle acil servis basanlar, kadın aile hekimini saçından sürükleyenler, hemşirelerimizi yumruklayanlar ve ambulans sürücülerini darp edenler hâlâ aramızda dolaşıyor" ifadelerine yer verdi. 

Kaya, sağlıkta şiddetin sadece hapis cezaları ile çözülemeyeceğini, bu olayların kökten önlenebilmesi için daha güçlü adımlar atılması gerektiğini belirtti. Sağlıkta şiddetin katalog suçlar kapsamına alınmasının olumlu bir adım olduğunu kabul eden Kaya, bunun tek başına yeterli olmadığını dile getirdi. 

OSMAN KAYA’DAN YAPTIRIM ÇAĞRISI 

Osman Kaya, sağlık çalışanlarına yönelik saldırılara karışanların bazı sağlık hizmetlerinden mahrum bırakılması gerektiğini savundu. Kaya, "Sağlık çalışanlarına fiziki ya da sözlü saldırıda bulunan kişilerin 'yasaklı hasta' ilan edilmesini ve bazı haklardan mahrum bırakılmasını talep ediyoruz" dedi. 

Kaya'nın önerileri arasında, şiddet olayına karışan şahısların sosyal güvenlik kapsamında bile olsa ilaçlarını eczanelerden ücret karşılığı alması ve kamu hastanelerinde sadece acil servislerden yararlanabilmesi de yer aldı. 112 acil sağlık görevlilerini darp eden bir kişinin, ertesi gün ambulans çağırdığı takdirde ücretini cebinden ödemesi gerektiğini belirten Kaya, bu tür yaptırımların şiddeti caydıracağını savundu. 

Kaya, "SGK primi ödemeyen bir işçi ya da esnaf nasıl bazı haklardan mahrum kalıyorsa, sağlıkta şiddete karışmış birisi de sağlık hizmetlerinden belirli ölçüde mahrum kalmalıdır" diyerek, bu uygulamanın sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemede etkili olabileceğini dile getirdi. Bürokratik engellerin hızla aşılması ve caydırıcılığı yüksek adımların atılması gerektiğinin altını çizen Kaya, çözüm için acil eylem çağrısında bulundu. 

KARARLI ADIMLAR ATILMALI 

Sağlık çalışanlarının can güvenliğinin sağlanması ve mesleklerini huzur içinde icra edebilmeleri için daha fazla yasal düzenleme ve önlem alınması gerektiğini vurgulayan Kaya, sağlıkta şiddetin sadece bir güvenlik sorunu değil, aynı zamanda toplumsal bir sorun olduğuna dikkat çekti. 

  

Muhabir: SEMA TÜRKEL