Safer ayı 2023 ne zaman ortaya çıktı? 2023 yılında Safar ayı ne zaman başlıyor? Safer ayının duası sıklıkla araştırılmaktadır. Safer Ayı 2023'te başlayacak mı?  Safer ayı nedir ne zaman başlıyor 2023? Safer ayı duası ve namazı! Safer ayı nedir hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık...

Safer ayı nedir?

Sözlükte "boş kalmak, boşluk; sararmak, sarılık; karında yaşayan kurtçuk" anlamlarına gelen safer kelimesinin kamerî takvimin ikinci ayına ad olması değişik şekillerde açıklanmıştır. Meşhur yoruma göre, Câhiliye döneminde haram aylardan muharremin ardından Araplar bu ayda savaşa çıkıp evleri boş kaldığı veya saldırdıkları evlerin eşyasını alıp boşalttıkları için böyle adlandırılmıştır. Bazı kaynaklarda, safer adı kelimenin "sararmak" anlamıyla irtibatlandırılarak Câhiliye devrinde insanların yüzlerinin sararmasına yol açan veba salgınının bu aya denk gelmesiyle açıklanır. Bazılarında ise bu ismin Araplar'ın geçimlerini teminde önemli bir yere sahip olan Yemen'deki Saferiyye adlı panayırla ilişkili olduğu, hatta bu panayırı kaçıranların aç kaldığı belirtilir (başka açıklamalarla birlikte bk. Enîs Ferîha, s. 62-64). İslâmî dönemde uğursuzluk anlamının silinmesi için bu aya "saferü'l-hayr" ya da "saferü'l-muzaffer" denilmiştir. Safer ayı Osmanlı belgelerinde (?) kısaltmasıyla gösterilmiştir. Arab-ı bâide ( d ve Semûd) döneminde mûcir, Arab-ı âribe döneminde s_akil şeklinde anılan safer ayının İslâm öncesi dönemdeki en meşhur isimlerinden biri nâcirdir. Muhtemelen "şiddetli sıcaklık" anlamındaki necr kökünden gelen bu kelimenin sıcak mevsimlerdeki diğer aylar için de kullanıldığı anlaşılmaktadır (adlandırmaların mevsimle ilişkisi hakkında bk. Cevâd Ali, VIII, 460-462).

İslâm'dan önce Araplar seneyi altı kısma ayırıyor ve her kısım aynı adı taşıyan iki aydan oluşuyordu. Meselâ iki safer, iki cumâdâ, iki rebî' vardı; bunları birbirinden ayırmak için birincisine "evvel", ikinciye "âhir" veya "sânî" gibi sıfatlar ekleniyordu. Ayrıca nesî uygulamasıyla muharrem ayı saferin yerine kaydırılarak safer ayı haram ay kabul ediliyordu. Muharrem ayı "saferü'l-evvel" veya "saferü'l-muharrem", ikinci ay ise "saferü's-sânî" diye adlandırılmakta, her iki ay "saferân" adıyla anılmaktaydı. Önceleri sıfat olarak kullanılan muharrem kelimesi daha sonra bu ayın adı olmuş, ikinci safer de yalnızca safer olarak isimlendirilmiştir.

Cahiliye döneminde daha güvenli ve uğursuz sayılamayacak olan bu ayda umre yapmak büyük günah sayılıyordu. Ancak bu ayda yapılan evliliklerin uzun süre devam edeceği, başlatılan işlerin başarısızlıkla sonuçlanacağı veya kötü sonuçlanacağı şeklindeki hurafenin İslam'dan sonra da varlığını sürdürdüğü anlaşılmaktadır. Safer ayı yürüyüşüne ilişkin Cahiliye anlayışını reddeden hadis (Buhari, "Şib", 19; Ebu Davud, "Şib", 24), daha sonra daha güvenli olan kutsal ayın benimsenmesini reddeden bir hadis olarak yorumlanmıştır. Çeşitli nasi yasaklarının uygulanması; Ancak bağlam aynı zamanda bu aya ilişkin batıl inanışların geçersiz olduğu sonucunu da ortaya çıkarıyor. Diğer bir yoruma göre ise daha kesin olan "midede yaşayan solucan"ın asıl alanı, bu hadiste onun Cahiliye devrinde insan vücudunda yaşayan bir canlı olduğu vb. Aç kaldı İnsanlar etkileniyor, zarar görüyor ve bu oluşumlara inanılmıyor. Öte yandan bazı kaynaklarda hadis olarak nakledilen “Kim daha güvenli bir çıkış müjdesi verirse, ben de ona gökten müjde vereceğim” hadisinin aslı (Zekeriyya b. Muhammed el-Kazvinî) , s. 69), tespit edilmiştir (Radıyyüddin es-Sâganî, s. 61; Şevkânî). , bkz. 438)

Safer Ayı Ne Zaman?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini günler takvimine göre Safar ayı 17 Ağustos'ta başlıyor ve 15 Eylül 2023'e kadar sürüyor.

Koray Aydın'ın babası son yolculuğuna uğurlandı Koray Aydın'ın babası son yolculuğuna uğurlandı

Safer Ayı Söylentileri?

Ay/Hicri takvimin Muharrem ayından sonraki ikinci ayı daha güvenlidir. Bu ayda daha güvenli ve daha az hayırlı olduğu, pek çok sıkıntı ve felaketin yaşandığı anlayışının ister cahiliye kurallarına ait olsun (Ebû Dâvûd, Tıb, 24), ister dinimizde yeri yoktur. Dolayısıyla böyle bir anlayış batıl inançtır. Bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yok. Peygamber Efendimiz (sav) böyle bir anlayışı reddetmiş ve şöyle buyurmuştur: "Güvenli yerlerde uğursuzluk yoktur."

Editör: ÖMER YILDIZCI