Türkiye’de ilk kez düzenlenen 'İç Güvenlik Ekipmanları Fuarı' başkentte başladı Türkiye’de ilk kez düzenlenen 'İç Güvenlik Ekipmanları Fuarı' başkentte başladı

Polatlı’ya Doğu ve Güneydoğu illerinden mevsimlik tarım işçileri gelişleri başladı. Şanlıurfa’dan Şabanözü Mahallesi’ne 80’e yakını çocuk olmak üzere toplam 220 kişi tarımsal üretim alanlarında çalışmak için geldi. Şabanözü Mahallesi'nde kurdukları çadırlara yerleşen mevsimlik tarım işçileri ve işçi çavuşları ile görüştük. İşçiler konakladıkları bölgedeki sorunlarını anlatarak yetkililere seslendi.

Şereflikoçhisar’da mevsimlik işçilerin tarım alanlarına belediye tarafından gerçekleştirilen su hizmeti modelinin Şabanözü’nde de olmasını istediklerini belirten İşçi Çavuşu Hüseyin Kılıç, “Sağlık anlamında en büyük sorunumuz su konusundadır. Yine acil durumlar halinde sağlık hizmetine erişim konusunda da sıkıntılarımız var. En büyük sağlık sorunları burada sudan kaynaklanıyor. Çünkü sağlıklı suya erişim imkânımız çok kısıtlı. Hem tarlada hem konakladığımız alana işverenler tankerlerle su getiriyorlar. Ancak o tankerler dördüncü aydan bugüne kadar evlerin önünde duruyor. İçi paslanıyor. Biz geldikten sonra hemen su doldurulup getiriliyor. Bizim buradaki su sorunu için Polatlı Belediyesi'nden bir isteğimiz var. Şereflikoçhisar Belediyesi tarafından tarım işçilerine sunulan ve konaklama alanlarına getirilen 2-3-4 tonluk beyaz bidonlara konulan su hizmetini biz de buraya istiyoruz. Orada belediye tankerle suyu getirip bidonlara boşaltıyor. Biz parayı belediyeye yatırıyoruz ve su hizmeti alıyoruz. Benim işçilerim günlük 10 ton su tüketiyor. Ben gidiyorum 20 ton suyun parasını yatırıyorum ondan sonra bana su geliyor. Bu sistem Şabanözü'nde de olsa en azından sağlıklı suya erişim sorunumuz ortadan kalkar. Çünkü işçinin en büyük sorunu su sorunudur. Konaklama açısından Sarıoba Mahallesi'ndeki Mevsimlik Tarım İşçileri Yerleşkesi daha iyi koşullara sahip ancak orada da su sıkıntısı olduğu için burada çadır kurup kalmak durumunda kaldık” dedi. 

Sabanozu 3

Şabanözü’ndeki mevsimlik tarım işçileri konaklama alanındaki kadın işçilere çavuşluk görevi yapan, 16 yıldır mevsimlik işçi olarak çalışan 37 yaşındaki Sabiha Yılmaz da su sorununa dikkat çekerek, “Su sorunu her yerde var. İmkânı olan aileler arıtma getirdi, imkânı olmayanlar getiremedi. Sular nedeniyle hastalıklar çıkıyor. Tankerler ile su geliyor. İçmek için o sular kullanılıyor. Ama kullanım suyu için şebekeden gelen suyu kullanmak zorundayız. O da sağlık sorunlarına neden oluyor. Şereflikoçhisar'a gidince belediye su getiriyor. Burada da aynı şekilde belediyeden hizmet olsa hepimiz için çok iyi olur.” diye konuştu.  

Sabanozu 2

“ÇOCUKLAR EĞİTİMDEN MAHRUM KALIYOR”

Kadın işçiler ve çocuklar için yaşam ve çalışma koşullarının zorluğundan bahseden, çocukların eğitimlerinden mahrum kaldığını belirten Yılmaz, “16 yıldır mevsimlik tarım işçiliği yapıyorum. Bu iş kadınlar için çok daha zor. Onlar hem tarlada hem de çadırda çalışıyor. Ev işi, tarla işi ikisi birlikte olunca daha çok zor oluyor. Kendi memleketimizde oturamıyoruz. Çadır kurup bir ay burada kalıyoruz. Sonra başka yerlere gidiyoruz. Kış yaklaşınca Ekim ayının sonuna doğru evimize gidiyoruz. En fazla 5 ay evimizde kalıyoruz. İnsanın elinde imkanlar olsa hiç kimse buraya gelmek istemez açıkçası. Mecbur kalınca geliyorsun. Ailene destek olmak istiyorsun. Ben kendimi bildim bileli tarladayım. Bu hiç bitmeyen bir iş. Tarlada iş yap, evde iş yap. Çocuklarımız için de çok zor oluyor. Eğitimleri, okulları aksıyor. Mesela biz Ekim'in sonunda buradan gidiyoruz. İki ay okula geç başlıyorlar. Oradan da çıkınca iki ay önce okuldan ayrılmak zorunda kalıyorlar. Şartlar zor oluyor. Kimi liseyi bitirir, kimi ortaokulu bitirir, kimi ilkokulu. Mesela ben ilkokulu iki yıl ancak okuyabildim. Hiç kimse burada tarlada olmak istemez. Kendi memleketimizde fabrikalar var. Sigortalı bir işimiz olsaydı kimse buralara gelmezdi. 220 kişinin 70-80'i çocuk. Çocukların çoğu da okulunu bırakmış. Gelip bizimle tarlada çalışıyorlar” şeklinde konuştu. 

Sabanozu 1

SARIOBA’NIN İÇME SUYU TUZLU İDDİASI

Urfa’dan Polatlı’ya gelen ve Şabanözü’nde konaklayan işçiler Sarıoba Mahallesi’ndeki alana yerleşememe nedenlerinin su sorunu olduğunu iddia etti. İşçi Çavuşu Hüseyin Kılıç, “Sarıoba’nın içme suyunun yüzde sekseni tuzlu ve içilmeyen bir su. Bölgenin yeraltı suyu tuzlu olduğu için genellikle öyle oluyor. İşçiler başka yakın köylerden su taşımaya gidiyorlar. Bu konuda da yetkililere bu sorunun çözülmesi talebimizi iletmek isteriz" dedi. 

SARIOBA MUHTARI İDDİAYI YALANLADI

Sarıoba Mahallesi’nde içme suyunun tuzlu olduğu iddiaları üzerine görüştüğümüz Muhtar İsa Gökçe, iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, sularda herhangi bir problem olmadığını söyledi. Gökçe, “Sarıoba’da sularımızda hiçbir sorun yok. Şu anda Sarıoba’da tahmini 300 hane 1500 kişilik nüfusumuz var. Sularımızda hiçbir sorun yok. ASKİ tarafından döşenen su hattı ile mahallede sağlıklı içme suyumuz vardır. İddialar asılsızdır” diye konuştu. 

YENİ MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ GENELGESİNDE NELER VAR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan "Mevsimlik Tarım İşçileriyle ilgili 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi" Resmi Gazete'de yayımlandı. Genelge, mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin bulundukları illerden başka illere çalışmaya gittiklerinde karşılaştıkları sorunların giderilmesine yönelik 13 maddeyi içeriyor. Bu genelge ile 2017 yılındaki genelge geçerliliğini kaybetti. Peki yeni genelgede neler var? Genelgede yer alan maddelerde yer alan şartlar, Şabanözü'ndeki mevsimlik tarım işçilerinin konaklama alanında faal değil!

Genelgede yer alan maddeler şöyle:

Valilikler, mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olduğu yerlerde prefabrik, betonarme veya çelik iskeletli geçici yerleşim alanları oluşturacak. Bu yerleşim alanları, sel ve su baskını gibi doğa olaylarından etkilenmeyecek ve sağlık şartlarına uygun olacak. Geçici yerleşim alanlarına su ve elektrik hizmeti verilecek, bu hizmetlerin bedelleri belirlenen modele göre karşılanacak. Sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak için mobil sağlık ekipleri oluşturulacak ve düzenli sağlık taramaları yapılacak. Eğitim ve sosyal faaliyetler için çocuklar öncelikli olmak üzere eğitim merkezleri kurulacak. Trafik denetimleri artırılacak ve güvenlik tedbirleri sıkılaştırılacak. Çocuk işçiliğiyle mücadele edilecek ve çocukların eğitime devam etmeleri sağlanacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı, gezici kütüphane ve müze gibi hizmetler sunacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı sosyal ve sportif faaliyetler düzenleyecek. Mevsimlik tarım işçiliği ile ilgili kurumlar arasında koordinasyon sağlanacak ve izleme faaliyetleri yapılacak.

Muhabir: GÜLİZ YILDIZ ZEREN