Cendere köprüsü diğer adıyla Roma köprüsü olarak da bilinmektedir. Antik bir çay olan Cendere Çayı üzerinde yer almaktadır. Cendere köprüsü kanyondan akan çayın iki tarafını birleştirdiği için bu isim verilmiştir. Nemrut Dağı tarafına doğru giderken Karakuş Tümülüsünü geçince 10 km sonra Sincik ve Kocahisar yol ayrımında bulunan bu köprü Roma’nın kalıntılarını barındırmaktadır.
Cendere Köprüsü, Roma’nın mimari yapısının ender örnekleri arasında gösterilmektedir. İki kemerden oluşan bu köprü, tanesi tonlarca ağırlığa ulaşan taşlarla döşenmiş 7 metre genişliğe, 30 metre yüksekliğe ve 120 metre uzunluğa sahiptir. Cendere köprüsünün en önemli özelliği ise harç kullanılmadan yapılmış olmasıdır. Köprünün iki tarafından da yükselen rampa orta kısımda birleşmekte. Bunun özelliği ise köprünün daha dayanıklı olmasıdır.
Köprünün giriş kısmında bulunan korint sütünler yer almaktadır. Yapılan Korintlerin bir tanesi Roma İmparatoru Severus’a diğeri ise karısı Julia Domna adandığı bilinmektedir.
Cendere Köprüsünün Roma zamanında yapıldığı yenileme çalışmaları köprüde bulunan korkuluk kısımlarındaki yazıtlardan anlaşılmaktadır.