Mersin'in Erdemli ilçesinde yer alan tarihin gizemli hazinelerine ve sırlarına ev sahipliği yapan Kızkale denizin ortasında yıllara meydan okuyor. Tarihi Mersin Kız Kalesi’ne dair anlatılan pek çok hikaye bulunuyor. Rivayete dönüşmüş ve nesilden nesile aktarılan bu hikayeler günümüze kadar ulaşmıştır. Hem tarihi yapısı hem eşsiz güzelliğiyle denizin ortasında salınan kale sizi tarihin derinliklerine çekerek büyülü düşler sunacak.

kız kalesi

Üzüm Sepetinden Gelen Ölüm

Mersinde yer alan Kız Kalesi önemi tarihsel boyunca korumuştur. Kız Kalesi bir çok rivayete konu olmuştur. Bu rivayetler arasında en çok bilinen ve halk arasında yayılan ise, Vakti zamanında bir kralın gözünden sakınıp çok sevdiği biricik kızının geleceğini bilmek istemesiyle başlıyor. Dönemin meşhur bir falcısına giderek, kızının geleceğini soruyor. Gittiği meşhur falcı, kral kızının yılanlar tarafından sokularak öleceğini söylüyor. Kral biricik kıymetliler kıymetlisi kızını yılanlardan korumak için bu kaleyi inşa ettiriyor. Kalenin kızını yılanlardan koruyacağına inan kral kaderi yeniden şekillendirmek istiyor. Ve kızını inşaa ettirdiği kalede denizin ortasında karadan ve yılanlardan uzak tutuyor. Ancak günler geçe dururken kral bir gün, kızı için üzüm dolu bir sepet gönderiyor. Kızını korumaya çalıştığı yılanlardan ve kaderinden kurtardığına inanan kral, ne var ki sepete gizlenen yılandan habersizdir. Kaleye ulaşan üzüm sepetinde gizlenen yılan prensesi sokarak zehirler ve kral biricik kızını kaybeder. Bu asırlardır anlatılan rivayette böylece günümüze kadar ulaşmış olur.

kız kalesii

Polatlı 1926 SK'dan Pomega Enerji'ye Ziyaret Polatlı 1926 SK'dan Pomega Enerji'ye Ziyaret

Rivayetlerin Beşiği Kız Kalesi Tarihi

Rivayetlere konu olan bu gizemli kalenin tarihler boyunca pek çok ziyaretçisi olmuş ünü şehirleri ve kıtaları aşmıştır. Bu binlerce yıllık tarihi olan kaleyi gören bir daha görmek istiyor. Yüzerek ulaşılan bu kale görenleri mest ediyor. Sizin için bu kaleyi araştırdık.

kız kalesi5

1. Leon Tarafından Yaptırıldı

Deniz Kalesi olarak da isim yapmış olan Kız Kalesi, adını verdiği semtin sahilinde yer alan küçük bir adacığın üzerinde yer almaktadır. Kalenin kıyıya olan uzaklığı ise yaklaşık 600 metre civarında olduğu biliniyor. Aynı bölgede yer alan bir yazıtta kaleye dair bigiler tespit edilmiş. Bu bilgiler kapsamında, 1199 yılında I. Leon tarafından yaptırılmış olduğu öğrenilmiştir. 1361’de Kıbrıs Krallığı tarafından zapt edilen kaleyi, Roma Dönemi’nde korsanlar barınma alanı olarak kullanmışlar. Kalenin tarihi önemi de Bizans ve Ermeniler için oldukça büyük olduğu kaydediliyor. Öyle ki bu kale şehrin merkezinde yer alan kale gibi aynı seviyede önem taşıyor. Kalenin girişi kuzey cephede yer alırken, bu kısımda devşirme malzemeler tercih edilerek kullanılmıştır. Kalenin bazı bölgelerinde moloz taşların kullanıldığı yerlerinde bulunduğu biliniyor. Bu alanların yüksek olasılıkla Lusignanlar Dönemi’ne ait kabul ediliyor. 192 metre uzunluğundaki mazgal delikleri açılmış kalenin suru üzerine üçgen, dörtgen ve yuvarlak biçiminde 8 burç yer alıyor. Batıdaki sur boylu boylu boyunca uzanırken, çok iyi korunmuş bir galeri ile tam bu noktadan denize açılan bir kapı tarihler boyunca gözde nokta olarak şekilleniyor.

kızkalesi7

Göz Alıcı Mimarisi Sizi Karşılayacak!

Mersin Arkeoloji Müzesi tarafından yapılan temizlik kazısı esnasında kalenin orta alanında bir yapı kompleksi olduğu tespit edilmiştir. Bu yapı kompleksi içerisinde bir şapel olduğu da keşfedilmiş, üstelik bu şapelin, kalenin avlusunda bulunan diğer şapelden daha eski bir tarihe sahip olduğu ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca tabanda yer alan mozaiklere ek olarak, opus sectile zemin döşemesi tercih edildiği izlenmiştir. Alanın çevresinde yer alan odalar orta mekândaki salona açılırken, kare planlı odaların zemin kısımları ise kuzey yönüne doğru yükselmektedir. Kalenin taban mozaiği üzerinde yuvarlak saç örgüsü içinde beş satır yazı bulunur ve oldukça göz alıcıdır. Diğer yandan alanın batı köşesindeki revak üzerinde de başka bir yazıtta bulunur. Kale avlusu içinde yer alan sarnıçlar ve işlikler de kaleye dair dikkat çeken önemli özellikler arasında yer alır.

kız kalesi8

Büyülü Dünyaya Yolculuk Kız Kalesi'nden Başlar 

Rivayetlere konu olmuş bu eşsiz kaleye nasıl gideceğinizi merak ediyorsanız, işte rotayı sizin için çiziyoruz. Tarihi Mersin Kız Kalesi, Mersin’in Erdemli ilçesinde konumlanmıştur. Kıyıdan 600 metre uzaklıkta yer aldığını söylemeden geçmeyelim. Diğer yandan kale, Akdeniz üzerinde yer alan 15,000 m²’lik adada kurulu ve adanın büyük bir kısmını kaplarken ziyaret ettiğinizde sizi baştan çıkarıcı cazibe merkezi olarak büyüleyecek.

456

Kız Kalesi'ne Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Mersin’in 60 kilometre güneybatısında Kız Kalesi Beldesi’nde bulunan Kız Kalesi’ne şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlayabilir ya da özel aracınızla kısa bir yolculuğun ardından buraya varabilirsiniz. Kalenin karşısında bulunan bu tarihi alan ise plajda yer alan teknelerle uygun fiyatlarla ulaşabileceğinizi söyleyebiliriz.

258

Kız Kalesi'ne Ziyaret Saatleri ve Günleri Nasıldır?

Kaleye dair en çok araştırılan konulardan biri de Kız Kalesinin herhangi bir giriş ücretinin olup olmadığı... Kız kalesine giriş ücreti kişi başı olarak belirlenmekte ve fiyatlar yıldan yıla değişiklik göstermektedir. Müzekart sahipleri ise avantajlı olarak kaleye ücretsiz giriş yapma imkanı bulabiliyorlar. Eğer kale yakınlarına aracınız ile ulaşım sağlayacaksınız, aracınızı plajın yakınındaki ücretli otopark bulunmakta. Kız Kalesi açılış saati bilgisi ise, sabah 08:00-akşam 19:00 olarak planlanmıştır.  Mersin Kız Kalesi hemen her gün ziyaretçi kabul etmektedir.

Editör: Sedef Hızlı