2025 yılı, mübarek üç ayların başlangıcıyla eş zamanlı olarak başladı. Üç ayların ilk aylarından olan Recep ayının dolunayı, aynı zamanda eyyam-ı biyd oruçlarının habercisi olarak kabul ediliyor. ABD'de ise "Kurt Ayı" olarak bilinen yılın ilk dolunayı, Mars gezegeniyle birlikte görüntülendi.
YILIN İLK DOLUNAYI GÖRÜNTÜLENDİ
ABD'nin North Carolina eyaletinin Charlotte şehrinde yükselen "Kurt Ayı", aynı zamanda ay tutulması yaşayan Mars ile birlikte görsel bir şölene dönüştü. Ramazan ayında farz olan oruçların yanı sıra, Peygamber Efendimiz'in sünneti olan nafile oruçlar da İslam dünyasında sıkça tutuluyor. Üç ayların başlamasıyla birlikte, en kıymetli ibadet zamanları da merak ediliyor.
İslam'da önemli bir yer tutan eyyam-ı biyd oruçları, hadis-i şeriflerle müjdelenmiştir. "Eyyam" kelimesi, Arapçada "gün" anlamına gelirken, "biyd" kelimesi de "aydınlık" anlamına gelmektedir. Bu nedenle "Eyyam-ı biyd", "aydınlık günler" olarak adlandırılmaktadır. Ay takviminin dolunay günlerine denk gelen 13, 14 ve 15. günler, "Eyyâm-ı biyd" olarak kabul edilir. Hadis-i şeriflerde bu günlerin önemi şu şekilde ifade edilmiştir:
"Her ay, eyyâm-ı biyd’de oruç tutan kimse, yılın tamamında oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur." (Nesai)
2025 yılında üç aylar, Recep ayı ile 1 Ocak'ta başladı. Buna göre, Recep ayının Eyyam-ı biyd günleri şu şekilde oldu:
Recep ayı 13. günü: 13 Ocak 2025 Pazartesi
Recep ayı 14. günü: 14 Ocak 2025 Salı
Recep ayı 15. günü: 15 Ocak 2025 Çarşamba
Şaban ayı ise 31 Ocak 2025'te başlayacak. Şaban ayında oruç tutmak ve ibadet etmekle ilgili pek çok hadis-i şerif bulunmaktadır. En dikkat çeken hadislerden biri ise, Şaban ayının 15. gecesinin dua kabul olunan bir gece olarak belirtilmesidir:
"Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez: Regaib gecesi, Şabanın 15. gecesi, Cuma gecesi, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi."
Şaban ayının Eyyam-ı biyd günleri ise şu tarihlere denk gelmektedir:
Şaban ayı 13. günü: 12 Şubat 2025 Çarşamba
Şaban ayı 14. günü: 13 Şubat 2025 Perşembe
Şaban ayı 15. günü: 14 Şubat 2025 Cuma