Sağlık Bakanlığı, raporlu ilaç kullanan hastalar için yeni bir düzenleme için çalışmalarını sürdürüyor. Yeni düzenleme ile aile hekimlerine raporlu ilaç yazabilme yetkisi verilecek. Bu sayede, raporlu olarak düzenli ilaç kullanan hastaların hastaneye gitme zorunluluğu ortadan kalkacak.
Daha önce, raporlu ilaç kullanan hastalar ilaçları bittiğinde tekrar doktora giderek reçetelerini yenilemek zorundaydı. Ancak yoğunluğu azaltmak ve hastaların işlerini kolaylaştırmak amacıyla getirilen bu yeni düzenleme ile hastalar, aile hekimliklerine giderek raporlu ilaçlarını reçete ettirebilecekler.
ATV Haber'de yer alan bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı'nın bu yeni düzenlemesiyle, aile hekimlerine raporlu ilaç yazma yetkisi verilecek. Şu anki sistemde doktorlar, raporlu ilaçları 3 aylık periyotlarla yazıyordu. Yeni düzenleme ile birlikte artık raporlu ilaçlar bir yıl süreyle yazılabilecek ve hastalar her 3 ayda bir yalnızca eczaneye giderek ilaçlarını alabilecekler.
İlk etapta, aile hekimleri kronik rahatsızlığı olan diyabet, hepatit B ve düzenli ilaç kullanan kalp hastalarına raporlu ilaçlarını yazabilecek. İlerleyen dönemde bu ilaçların kapsamının genişletilmesi planlanıyor. Bu yeni adım, raporlu ilaç kullanan hastaların hastaneye gitme zorunluluğunu ortadan kaldırarak, sağlık sistemindeki yoğunluğu azaltmayı ve hastaların yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor.