Ankara'nın batı kapısı ve tarihi değerleriyle öne çıkan Polatlı'da yer alan Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası listesine adaylığını koymuş durumda. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın başvurusu üzerine adaylık süreci başlayan Gordion Antik Kenti için Polatlı Belediyesi, "UNESCO Dünya Mirası Gordion Bilgilendirme Toplantısı"nı düzenledi.

Polatlı'dan UNESCO Dünya Mirası Adayı Gordion Antik Kenti

Toplantıya,Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları, Polatlı Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi (POTA) Müdürü Kadim KOÇ, Akademisyen ve SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan ve Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. Müdürü Mehmet Uncu gibi alanında uzman isimler katıldı.

site

Polatlı'yı Dünya tanıyacak

Toplantının açılışında konuşan Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Polatlı'nın ekonomik ve turistik potansiyelini vurgulayarak, şehrin hem tarım hem de sanayi alanlarında büyümeyi hedeflediğini belirtti. Yıldızkaya, "Polatlı, yakın tarihimize tanıklık eden Sakarya Meydan Muharebesi ve Frig Medeniyeti'nin Başkenti Gordion Antik Kenti ile ön plana çıkıyor. Bu iki tarihi değeri dünya ile paylaşmak için çaba sarf ediyoruz. Gordion Antik Kenti'nin tanıtımıyla birlikte Polatlı'yı sadece Türkiye değil, dünya tanıyacak ve büyük bir turizm akınına uğrayacağımıza inanıyoruz. dedi.

gzt (2)

YILDIZKAYA: “POLATLI, ANKARA’NIN EN BÜYÜK TAŞRA İLÇESİ”
Bilgilendirme toplantısında Gordion Antik Kenti’nin Polatlı için önemine değinen Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, “Polatlı, Ankara'mızın batı kapısı ve Ankara'nın en büyük taşra ilçesi. Tabir biraz farklı olsa da ilçemiz Ankara’mızın yüzde 15 büyüklüğüne sahip. Sanayisi ulaşım imkanları ve daha çok tarımsal potansiyeli de gelişen, büyüyen her türlü yeniliğe açık bir şehrimiz. Tabii bu şehrin hedefleri var. Bizler şehrimizde para, gıda, teknoloji ve üniversitemiz olsun istiyoruz. Zaten tarımdaki üretim potansiyelimiz de ortada. Sanayi şehri olmak istiyoruz. Bu konuda gelişmeler var. Bir de Polatlı bir turizm şehri olmak istiyor. Özellikle tarih turizminde mesafe almak istiyor. Bizim bu hususta iki değerimiz var. Birisi bizim yakın tarihimizin hemen hemen 102 yıl önce cereyan eden Türk ve Türkiye tarihinin en önemli bir kırılma ve dönüm noktası olan Sakarya Meydan Muharebesi. Bir diğeri de Frig Medeniyetinin Başkenti Gordion Antik Kenti. Biz bu iki tarihi değerimizin de anlatılması, tanıtılması için büyük çaba sarf ediyoruz. Bu konuda bu tarihi kıymetlerimizin tanıtılması noktasında ciddi mesafe aldığımızı ifade ediyoruz. Çünkü, Sakarya ve Gordion düne nazaran çok daha bilinir hale geldi. Çok daha fazla misafir ağırlıyoruz bu hususta. Özellikle bazı kurum ve kuruluşların destekleri oluyor. Öğrencilerimiz gelip gidiyor. Yani yavaş yavaş bir turizm destinasyonu haline dönüşüyor.”İfadelerini kullandı.

gzt (3)

GORDİON ANTİK KENTİ TANITILDI
Toplantıda Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Polatlı Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi (POTA) Müdürü Kadim KOÇ, Akademisyen ve SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan ve Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. Müdürü Mehmet Uncu tarafından katılımcılara Gordion Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası listesine girişiyle birlikle izlenilecek yol haritası ve Gordion’un tanıtımı yapıldı.

site (2)

Bilgilendirme toplantısında, Türkiye’de UNESCO Dünya Mirası asıl listesine girmiş olan tarihi alanlara da değinildi.
1972 Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi’ne göre oluşturulan ve Dünya Mirası Komitesi (DMK) tarafından belirlenen Dünya Mirası Listesi'nde Dünya Miras Alanı olarak ilan edilen 1157 miras yer alıyor. Bunlardan 900’ü kültürel, 218’i doğal ve 39’u karma (doğal ve kültürel) miraslardır. Türkiye’nin bu listede 17’si kültürel, 2’si karma olmak üzere 19 miras alanı bulunuyor.

İşte, Türkiye’nin Dünya Mirası Alanları;
1. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) 1985 
2. İstanbul'un Tarihi Alanları (İstanbul) 1985 
3. Göreme Millî Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) 1985 (Karma Miras Alanı) 
4. Hattuşa: Hitit Başkenti (Çorum) 1986 
5. Nemrut Dağı (Adıyaman) 1987 
6. Hieropolis-Pamukkale (Denizli) 1988 (Karma Miras Alanı) 
7. Xanthos-Letoon (Antalya-Muğla) 1988 
8. Safranbolu Şehri (Karabük) 1994 
9. Truva Arkeolojik Alanı (Çanakkale) 1998 
10. Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) 2011 
11. Çatalhöyük Neolitik Alanı (Konya) 2012 
12. Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) 2014 
13. Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir) 2014 
14. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı (Diyarbakır) 2015 
15. Efes (İzmir) 2015 
16. Ani Arkeolojik Alanı (Kars) 2016 
17. Aphrodisias (Aydın) 2017 
18. Göbekli Tepe (Şanlıurfa) 2018
19. Arslantepe Höyüğü (Malatya) 2021

Polatlı'dan UNESCO Dünya Mirası Adayı Gordion Antik Kenti (2)

HABER:ARDA ÖZDEN