Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bugün Ekmek Sektörü Hijyen Eğitimi gerçekleştirildi. Gerçekleşen eğitime Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdür Ömer Bilgiç, Polatlı Lokantacılar Kahveciler Pastacılar ve Fırıncılar Odası Başkanı Hıdır Çavuş ve ekmek sektöründe çalışan vatandaşlar katıldı.
Ankara İl Tarım Müdürlüğü’nden gelen Gıda Mühendisi Serkan Karataş Ekmek Sektörü Hijyen Eğitimi konusunda ekmek sektöründe çalışan vatandaşlara bilgi verdi. Eğitim saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından ise Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdür Ömer Bilgiç açılış konuşması yaparak yoğun katılım için herkese teşekkür etti.
Gıda Mühendisi Serkan Karataş konu akışında ise; Gıdalarsa riskler, bulaşma kaynakları ve bozulmalar. Ekmek fırınlarında hijyen ve sanitasyon, Gıda İnfeksiyonu ve zehirlenmeler, Ekmek ve ekmek çeşitleri ile ilgili mevzuat, tam buğday ekmeğinin önemi, ekmek israfının azaltılmasından bahsetti.
BİLGİÇ: HİJYENİN TEMİZLİĞİN VEYA DEZENFEKSİYONUN SADECE BİR NOKTADA OLMASI DEĞİL
Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdür Ömer Bilgiç konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Yapacak olduğumuz hijyen toplantısına katılım sağladığınız için teşekkür ediyorum. Görüyorum ki katılım çok yoğun bir şekilde gerçekleşti. Bunun için gerçekten biz mutlu olduk. İl müdürlüğünden gelen bu konuda uzman arkadaşlarımız Hijyen eğitimiyle ilgili sizlere bu konuda iyi bilgiler vereceğini ve bunu da rutin olarak işletmelerimizde sürekli olarak etkin bir şekilde kullanacağımızı umuyorum. Bakanlığımız tarafından uygulamaya koyulan 5996 sayılı kanun çerçevesinde bütün işletmelerin gıda işletmelerinin yani ekmek üretiminden pasta üretimine, normal lokantasından, kahvehanesine kadar tüm denetimleri bakanlığımız tarafından gerçekleşmektedir. Bu denetimler içinde bizim için önemli olan hijyen, temizlik ve dezenfeksiyon çok önemli bir husustur. Denetimler sırasında ilk dikkat ettiğimiz hususlardan biri budur. Tabii bu hijyenin temizliğin veya dezenfeksiyonun sadece bir noktada olması değil. Ekmek üretimi yaparken ekmeğin ilk üretiminden itibaren başlayarak tüm dağıtımına kadar yani bakkallara gidinceye kadar taşıması sırasında, nakliyesi sırasındaki tüm hijyen tedbirlerine uyulması bizler için çok önemlidir. Gıda denetimlerini yaparken de biz bunlara göre gerçekleştiriyoruz.”
KURALLARA UYMAK GEREKİYOR
“Ayrıca bugün alacağınız hijyen belgesi genel olarak işletmelerde çalıştırılacak kişiler için personeller için zorunlu alınması gereken belgeler arasında yer almaktadır. Bunun için de bu belgeyi gerek ilk girişte gerek sonrasında temin edip buna yönelik bu kurallara uymak gerekiyor. Tabii hijyenle alakalı bizler kendimiz okurken bile bunun eğitimlerini aldık. Hijyen eğitimi bitmiyor. Eğitimi aldım bitti tarzı da hiçbir zaman düşünmeyin. Çünkü bunun sürdürülebilirliğini sağlanması lazım. İşletme sahipleri tarafından da düzenli olarak bu eğitimlerin kademeli olarak personellere verilmesi lazım. İşletmelerde riskli görülen yani herhangi bir şekilde ürünün içeriğine giren maddelerle ilgili personel tarafından veya ortam tarafından hijyen eksikliğinden kaynaklı bir sıkıntı ortaya çıkmaması için hijyene çok önem vermemiz gerekir. Genelde görüyoruz ki biz denetimler sırasında bir aksaklık çıktığı zaman üründe veya sonraki yapı alınan numuneler sırasında birinci sırada personel veya ortamın hijyen eksikliğinden kaynaklandığını, biz bunların çoğunu tespit etmiş durumdayız. Bunlara yönelik sizleri buraya toplayarak hijyen konusunda kapsamlı bilgiler vererek sizin bunlarla ilgili geri dönüşlerinizi alarak ve bu eğitimlerin sürekliliğini sağlayarak en önemli olan bu sürekliliğini sağlayarak hijyen konusundaki işletmelerinize denetimlere geldiğimizde bu tarz eksiklikleri görmeyerek Polatlı'mıza iyi, kaliteli gıda güvenilirliğini sunmak istiyoruz. Bunun ilkine de ekmekçilik sektöründen, ekmek sektöründen başlıyoruz. Ekmek çünkü önemli ana ürünlerden biri. Her sofrada var. Hijyenini eksik olmadan düzgün bir şekilde soframıza ulaştırılması için bizler denetçi olarak sizlerse üretici, dağıtıcı, nakliyeci olarak elimizden gelenleri yapmamız gerekiyor. Ben sözlerimi fazla uzatmak istemiyorum. Konuyla ilgili uzman arkadaşlarımız size sunumlar slaytlarla daha kapsamlı bilgiler veriyorlar. Tekrar bu yoğun katılımınız için teşekkür ediyorum.”