Polatlı'da gerçekleşen bilgilendirme toplantısında çiftçiler, TMO'nun hububat alım fiyatlarına tepki gösterdi. Toplantı, Polatlı Ziraat Odası'nda TMO yetkilileri ile çiftçilerin ve muhtarların katılımıyla gerçekleşti. Toplantıya TMO Polatlı Baş Müdürü Mustafa Öztürk, TMO Polatlı Müdürü Ahmet Can, Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ömer Faruk Bilgiç, Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, Polatlı Ziraat Odası Meclis Başkanı İlhami Teke, Polatlı Muhtarlar Derneği Başkanı Adem Köse, mahalle muhtarları ve çiftçiler katıldı.

P P G 3048

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ziraat Odası Başkanı Köseoğlu, çiftçilere, tüm zorluklara rağmen üretim yapmaları nedeniyle teşekkür etti. Daha sonra, yoğun yağışlar nedeniyle zarar gören mahallelere ilişkin bilgi veren Köseoğlu; Türktaciri, Özyurt, Tüfekçioğlu, Gülpınar, Hacıosmanoğlu mahallelerinde 80 bin dekar alanda yaklaşık %30-80 arasında zarar oluştuğunu belirtti. Geçtiğimiz cumartesi günü meydana gelen yağışlarda Güreş, Karaahmet, Beyceğiz köylerinde dolu ve sel zararı olduğunu da vurgulayan Köseoğlu, afetten etkilenen tüm çiftçilere geçmiş olsun dileklerini iletti.

 P P G 3054

KÖSEOĞLU: SEÇİMDEN SONRA DÜŞÜK FİYAT AÇIKLIYORLAR

Buğday maliyetinin en az 10 lira olduğunu belirten Başkan Köseoğlu; “Ayın 6’sında hububat alım fiyatları açıklandı. Haliyle tepkiler de beraberinde geldi. Bizden her yıl maliyet dökümü isterler, biz bu yıl da maliyetleri hesaplayıp gönderdik. Bizim hesaplarımıza göre maliyeti yaklaşık 10 lira oluyor. Bu yıl verim olarak da daha düşük bekleniyor. Bakanlık fiyatları belirlerken Ziraat Odalarından alıyor, Çiftçilerden alıyor, üretim birliklerinden alıyor. Sosyal medyada bazı büyük çiftçilerin maliyeti 5 lira gösterdiği tablolar gerçeği yansıtmamaktadır. Fiyatlar belirlenirken bu tür yanlış bilgiler de dikkate alınıyorsa vay halimize. Birliğimi iki ay önce buğdayın maliyetini 10 lira 87 kuruş olarak açıkladı. Bu alım fiyatlarının değişmesi için uğraşıyoruz. Her seçim öncesinde buğday fiyatlarında bir artış gerçekleşiyor. Geçen sene buğdaya verilen rakam yüzde 52.8, bizim ortalama girdi maliyeti artışımız %38. Her seçim öncesinde yüksek fiyat veriliyor, seçimden sonra onun altında bir fiyat veriliyor. Ben her şeyin düzeleceğine inanıyorum. Ama ofis de devrede olmasa bu fiyatlar daha da kötü olur diye düşünüyorum.”dedi.

İGEF'nda yerli ve milli telsizler ilgi odağı oldu İGEF'nda yerli ve milli telsizler ilgi odağı oldu

OFİS FİYAT AÇIKLADI, BORSADA FİYAT DÜŞTÜ

TMO hububat alım fiyatlarının açıklanmasının ardından borsada ortalama 11 liradan satılan buğday fiyatının 10 liraya kadar düşmesine çiftçiler tepki gösterdi. Enflasyonun %70 seviyesinde olmasına rağmen buğdaya %12 artış verilmesinin çiftçiyi zora soktuğunu belirten üreticiler “hakkımız yeniyor” dedi. Tek gelirinin hububattan elde ettiği gelir olduğu ve fiyatın sadece üretim maliyetleriyle değil yaşam maliyetlerine göre yapılması gerektiğini vurgulayan üreticiler “Biz de yiyoruz, içiyoruz. Her şeyin fiyatı yüzde 70 artarken bizim kazancımız kat kat düşük kalıyor” diyerek tepki gösterdiler.

P P G 3053

ÖZTÜRK: GÖREVİMİZ SİZE HİZMET ETMEK

Daha sonra TMO Polatlı Baş Müdürü Mustafa Öztürk, konuşmak için kürsüye çıktı. Çiftçiler Baş Müdür’den kota artırılması konusunda taleplerde bulundu. Konuşmasına başlarken TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’ın selamlarını çiftçiye ileten TMO Polatlı Baş Müdürü Mustafa Öztürk, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Merkez ve çevresinde kiraladığımız depolarımızla hizmete hazırız. Yer sorunumuz yok, randevu sorunumuz yok. Bir aksilikle karşılaşıp randevunuza gelemediğinizde bizi ararsınız yeniden randevunuzu oluştururuz. Sevgili arkadaşlar, ben bir Ankaralıyım ve sizlere hizmet etmekten son derece mutluyum. Bu işi sadece bir memuriyet olarak değil, vicdani bir görev olarak görüyorum. Sizlerin emeği benim için çok değerli. Ofis olarak her türlü yardımınıza açık olacağız. Telefon numaram çoğunuzda vardır, gece gündüz arayabilirsiniz. Ahmet Bey'i de arayabilirsiniz. Görevimiz size hizmet etmek. Şu ana kadar bir sorunumuz yok. Bir sorun olursa tereddüt etmeyin, biz buradayız. Evliyafakı ve Kavak'ta yeni alım noktaları açıyoruz. Burada üçer gün alım yapacağız. Büyük arazilerinizden ürünlerinizi getirebileceksiniz. Elimizdeki imkanlarla size hizmet etmekten çok mutluyuz. Geçen sene bin üreticiyle anket yaptım ve 950'si bizi başarılı buldu. Hedefim bin kişide bin kişiye ulaşmak. Borsada şu anda elemanımız yok ama Yağcıoğlu’nda açık yerlerimiz var, burada ayın 24’ünden sonra alım yapacağız. Geçen yıl Yağcıoğlu'ndan on bin ton mal aldık, bu sene daha fazlasını hedefliyoruz. Yağcıoğlu'nda en yüksek alımları yapmayı planlıyoruz. Ödemeler kırk beş gün içinde demesine rağmen bir ayda ödeneceğini müjdelemek istiyorum. Tarım kredi ve ziraat bankası ile anlaşarak çiftçilerimizin faiz yükünü hafifletebiliriz. Bu yıl ayrıca Proyem'de de yer açtık, lisanslı depoculuk avantajlarından yararlanabilirsiniz. Sınırsız alım yapabiliriz. Polatlı’da açık yığını sınırlı sayıda yapacağımızı düşünüyorum.”

CAN: SADECE KAPALI ALAN 100 BİN TON

TMO Polatlı Şube Müdürü Ahmet Can ise TMO depolarının dolu olduğu iddialarının yalan olduğunu belirterek Polatlı’da en az 100 bin ton kapalı deponun boş olduğunu, alıma müsait olduğunu söyledi. Can ayrıca kapalı depo noktasında en iyi durumda olan yerlerin başında Polatlı’nın geldiğini de belirtti.

BİLGİÇ: TARIMIN BAŞKENTİ POLATLI’MIZ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Son olarak kürsüye çıkan Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ömer Faruk Bilgiç, henüz 2 haftadır görevde olduğunu belirterek; “Bundan sonra hep beraber olacağız inşallah. Polatlı çiftçisinin her türlü derdiyle dertlenerek hep beraber süreçleri yöneteceğiz. Kapımız 7/24 hepinize açık. Bizim görmediğimiz duymadığımız şeyler olabilir, bu konuları sizlerle istişare edeceğiz. Hep beraber tarımın başkenti Polatlı’mız için çalışacağız.” Diye konuştu.

Muhabir: ÇAĞRI ARCAKLIOĞLU