Ankara'nın Polatlı ilçesi, Türkiye'nin önde gelen soğan üretim merkezlerinden biri olarak bu yıl iklim değişikliğinden büyük bir darbe aldı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TARLAYI VURDU 

2021'de Türkiye’nin soğan ihtiyacının yüzde 36’sını karşılayan “Polatlı Soğanı,” bu yıl sıcaklıkların artması ve su kaynaklarının azalması nedeniyle beklenen verimi sağlayamadı. Polatlı’nın Ilıca Mahallesi'nde çiftçilik yapan Hayri Yürekli, yüksek sıcaklıklar yüzünden soğanların büyüyemediğini ve tarlada kaldığını ifade etti. Yürekli, bu yıl yaşanan sıcak hava ve su sıkıntısının soğanların kalitesini ve miktarını olumsuz etkilediğini, soğanların hastalıklar nedeniyle azaldığını belirtti. Durumun, bu yıl mahsulün büyük ölçüde zarar görmesine ve rekoltenin ciddi şekilde düşmesine yol açtığını vurguladı. 

Şereflikoçhisar'da İlçe Müftülüğü Kermesi Coşkulu Bir Şekilde Açıldı Şereflikoçhisar'da İlçe Müftülüğü Kermesi Coşkulu Bir Şekilde Açıldı

Hayri Yürekli, soğanların bu yıl çok düşük verim verdiğini ve her bir soğanın 100 ila 200 gram arasında olduğunu belirterek, "Soğanın bir kellesi en az yarım kilo olması gerekirken, bu yıl böyle olmadı. Bu durum çiftçinin maliyetini karşılamaz, çok büyük zarar eder. Rekolte düşük ve soğanlar büyük ölçüde yanmış durumda. Yüzde 70 ila 80 oranında zarar var. Denize döksen bile soğanlar düzelmez," dedi.

Polatlı Çiftçi (1)

"MALİYETLER YÜKSEK, VERİM AZ"

Yürekli, soğanın tarla fiyatının 6 ila 7 lira, pazardaki fiyatının ise 10 ila 12 lira arasında olduğunu aktardı. "Kışın fiyatlar 15 ila 20 lira olabilir, ama şu an 10 ila 15 lira da olsa maliyetler yüksek ve verim az. Çiftçi belki mahsulünü bile toplayamayacak. Soğanın dönümü 6 ila 7 bin liraya mal oluyor, ama maliyet 8 ila 10 lira arasında. Bu yüzden çiftçinin emeği bu sene boşa gitmiş durumda," şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA