Toplantıya Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhanettin Sütçü, Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden gelen ÇKS sistem sorumlusu ve Polatlılı muhtarlar katıldı.
Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhanettin Sütçü, toplantıda Polatlılı muhtarlara hitaben yaptığı konuşmada, mahallelerinde bulunan çiftçilere ÇKS kaydı ile ilgili bilgiler verdi. Sütçü, şu anda ÇKS kaydı bulunmayan yaklaşık 4 bin çiftçinin olduğunu belirterek, "Sizin köy grubunuz varsa, ziraat odası aracılığıyla, sosyal medya ve basın yoluyla sizlere ulaşmaya çalışıyoruz. Ancak bu süreyi kaçırmamaya gayret gösterelim." ifadelerini kullandı.
Ayrıca, Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhanettin Sütçü, ÇKS kayıtlarındaki eksikliklere dikkat çekerek, Polatlı genelinde ÇKS kayıtlarının yüzde 64 olduğunu belirtti. Bu kapsamda, 2 milyon 200 bin dekar tarımsal arazi varlığına sahip olan Polatlı'da, kayıtlı alanın 1 milyon 390 bin dekar olduğunu ve 810 bin dekarlık bir alanın hala kayıtlı olmadığını ifade etti.
Sütçü, ÇKS kaydı yapmayan çiftçilere yönelik yeni düzenlemeler hakkında da bilgi vererek, taahhüt belgesiyle üretim yapanların başvuru yapabileceğini ve bu belgenin 3 yılda bir yenilenmesi gerektiğini belirtti.
Toplantıda ayrıca, ÇKS kaydıyla ilgili süreçleri daha ayrıntılı anlatmak üzere İl Tarım Müdürlüğü'nden gelen sorumlunun bir sunum yapacağı ifade edildi. Bu süreçte, çiftçilere desteklemelerin büyük bir kısmının ÇKS kaydı üzerinden yapıldığı ve 2024 ÇKS kaydının 2 Ocak 2024'te sona ereceği de vurgulandı.
SÜTÇÜ: POLATLI İÇİN YAKLAŞIK YÜZDE 64 ORANINDA BİR KAYDIMIZ VAR
Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhanettin Sütçü açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Çitçi Kayıt Sistemi’nde değişiklikler yapıldı. Önceden bu kayıtlar için intikal şarttı ama ülke genelinde bizim bakanlığımızın bazı planlamalar yapabilmesi için net verilerin ne olduğunu bilmesine ihtiyacı var. Bu da ÇKS kayıtlarında ülke genelinde yüzde yüzlük bir kayıt yok. Yani Polatlı için yaklaşık yüzde 64 oranında bir kaydımız var. Yani bizim 2 milyon 200 bin dekar tarımsal arazi varlığımız var. Ama ÇKS kayıtlı olan arazi varlığımız 1 milyon 390 bin dekarlık bir alan. Yani 810 bin dekarlık alan üzerinde tarımsal üretim yapıldığı halde halen bu alan ÇKS kayıtlı değil. Bu hem desteklemeden mahrum kalınan bir miktar hem de bakanlık olarak sahada neler oluyor bitiyor bunu edinme ve bilme noktasında birtakım noksanlıklarımız, eksikliklerimiz oluyor.”
KİRALAMAYI TEMİN EDEMEMESİ HALİNDE MUVAFAKATNAMEYİ TEMİN ETMESİ GEREKİR
“Bunun için yönetmelikte bir değişiklik yapıldı. İntikal işlemi önceden şarttı şimdi intikali tamamen iptal etti. İntikali yapılmayan arazilerde taahhüt belgesiyle kim orada üretim yapıyor ise bunun müracaatını yapabilecek. İlla o parselle alakalı hissedar olunmasına da gerek yok. Yani hissedar olmayan biriside o parselde üretim yapıyor ise bununla alakalı tabi birtakım kriterler var. Önce kiralama yapması gerekir. Kiralamayı temin edememesi halinde muvafakatnameyi temin etmesi gerekir. O da bulunamaz ise tek taraflı taahhütnameyi yapması gerekir. Ama taahhütnameyi de mutlaka muhtar ve aza imza onayı gerekli. Taahhütname 3 yılda yapılması gerekir. Bu konularla ilgili bizim İl Tarım Müdürlüğü’nden gelen Turgut Bey aynı zamanda İl ÇKS sistem sorumlusudur. Bunla ilgili sizlere bir sunum yapacak. Kafanıza takılan tereddütte düştüğünüz konular varsa bunlarla ilgili soruları da sorabilirsiniz.”
4 BİN ÇİFTÇİMİZ MAALESEF ÇKS KAYDINI YAPTIRMAMIŞ
Tüm bunlar haricinde biliyorsunuz yaklaşık 10 gün önce resmi gazetede hem bitkisel üretime hem de hayvansal üretime destekleme tebliğleri yayımlandı. Üretimin devam etmesi için üretimle sizlere bir nebze olsun maliyetin azaltılması için bu desteklemelerin sizin bütçenize katkısı oldukça fazla olduğuna inanıyoruz. Sizin de bunların süresini hem köydeki mahalledeki çiftçilere duyurması noktasında süreyi kaçırmamanız gerekiyor. 2024 yılı ÇKS kaydı bu sene 31 Aralık’ta sona eriyor ama son gün hafta sonuna tekabül ettiği için 2 Ocak 2024 mesai saati bitiminde 2024 ÇKS kaydı sona eriyor. Biliyorsunuz tarımsal desteklemelerin hemen hepsi ÇKS kaydı üzerinden yapılıyor. Onun için süreyi geçirmememiz lazım. Şu ana kadar bizim yaklaşık 9 bin 200 tane geçen sene ÇKS kaydı gerçekleşmiş. Ancak bugüne kadar yaklaşık bir aylık bir zamanda az bir zaman olmasına rağmen şu anda ÇKS kaydımız yaklaşık 5 bin civarında. Henüz daha yaklaşık 4 bin çiftçimiz maalesef ÇKS kaydını yaptırmamış. Onun için lütfen sizin köy grubunuz varsa biz de zaman zaman ziraat odası aracılığıyla, sosyal medya aracılığıyla, basın yolu aracılığıyla sizlere ulaşmaya çalışıyoruz ama bu süreyi kaçırmamaya gayret gösterelim. Bu hayvancılık desteklemelerinin de süresi var. Bu konuyla ilgili de veteriner arkadaşımız Harun Bey burada. O sizlere sorulacak soru var ise bilgilendirme yapacak. Ben hepinize geldiğiniz için teşekkür ediyorum.
HABER: KARDELEN ÇIKMAZ