Teke, Polatlı'nın Türkiye'deki kuru soğan üretiminin %35'ini karşıladığını belirterek, mevcut stokların ülke ihtiyacını karşılamaya yeterli olduğunu ve herhangi bir soğan ithalatının yapılmadığını ifade etti. Ayrıca, ihracata yönelmenin önemine dikkat çeken Teke, çiftçilerin zarar görmesi adına Tarım ve Orman Bakanlığı ile önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.
Teke, Polatlı'nın soğanın yayılmasındaki kritik rolünü vurgulayarak, ihracat odaklı politikaların çiftçileri için daha karlı bir çözüm sunacağını dile getirdi.
Teke, geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanı ve bürokratlarla yapılan toplantıda soğan ithalatı iddialarının gündeme geldiğini belirtti. “Türkiye’ye 2024 yılı içerisinde yalnızca 1.250 ton soğan girişi olmuştur. Bunun 1.000 tonu, Özbekistan ile yapılan gıda takası anlaşmasından kaynaklanmaktadır. Şu an için herhangi bir soğan ithalatı gündemde değildir” dedi.
"SOĞAN STOKLARIMIZ FAZLASIYLA YETERLİ"
Türkiye'de bu yıl 2 milyon 650 bin ton soğan üretildiğini ifade eden Teke, yıllık tüketimin 1 milyon 850 bin ton olduğunu ve halen 750 bin ton civarında stok bulunduğunu dile getirdi. Günlük soğan tüketiminin 5 bin ton olduğunu, ancak Şubat ve Mart aylarında bu rakamın 3 bin 500 tona kadar düştüğünü belirten Teke, "Yeni hasat dönemine kadar stoklarımız fazlasıyla yeterli. Türkiye’nin ithalata değil, ihracata ihtiyacı var" şeklinde konuştu.
“ÇİFTÇİLERİMİZİN ÜRÜNLERİNİ HAK ETTİĞİ DEĞER ÜZERİNDEN SATMALARINI ÖNEMSİYORUZ”
Teke, konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Geçtiğimiz hafta Polatlı Ziraat Odası Başkanımız ve Soğan Üreticileri Birliği'mizle birlikte Tarım ve Orman Bakanımızı ziyaret ettik. Görüşmede, Türkiye'nin kuru soğan üretiminin yaklaşık %35'inin Polatlı'da gerçekleştiğini, Ankara genelinde bu oranın %50'ye yaklaştığını vurguladık. Ancak son günlerde, Türkiye'ye soğan ithal ediliyormuş gibi bir algı yaratıldığını ve bunun çiftçilerimizi baskı altına alarak fiyatların düşürülmesine yol açtığını üzülerek gözlemliyoruz. Bakanlık yetkilileriyle yaptığımız toplantıda, Türkiye'de 2024 yılı içerisinde yalnızca 1.250 ton soğan ithalatı gerçekleştiğini öğrendik. Bunun 1.000 tonu, Özbekistan ile yapılan gıda takası anlaşmasından kaynaklanıyor. Soğan ithalatı olmadığı gibi, ülkemizin mevcut stokları ihracat yapmaya uygun durumda. Türkiye’de 2024 yılında toplam 2 milyon 650 bin ton soğan üretilmiş olup, yıllık tüketim 1 milyon 850 bin ton civarındadır. Şu anda ülkemizde 750 bin ton civarında soğan stoku bulunmaktadır. Günlük tüketim ise ortalama 5 bin ton, Şubat ve Mart aylarında 3 bin 500 ton seviyelerine düşmektedir. Yeni hasat dönemine yaklaşık 70 gün kala elimizde yeterli miktarda soğan bulunmakta, bu nedenle ithalata değil, ihracata yönelmemiz gerekmektedir. Tarım Bakanımız, ithalatın kesinlikle gündemde olmadığını ve çiftçilerimizin zarar etmemesi için tüm önlemlerin alınacağını belirtti. Çiftçilerimizin ürünlerini hak ettiği değer üzerinden satmalarını önemsiyoruz.” dedi.
MAKİNELEŞME İÇİN DESTEK TALEBİ
Soğan üretimindeki en büyük maliyet unsurlarından biri olan işçilik konusunda da açıklamalarda bulunan Teke, makineleşmenin önemine dikkat çekti. Teke; “Toplantıda ayrıca, soğan üretimindeki en büyük maliyet unsurlarından biri olan işçilik konusunu gündeme getirdik. Dünyada soğan hasadı büyük ölçüde makineleşmiş durumda olmasına rağmen, ülkemizde bu konuda yeterli adımlar atılamadı. Makineleşmenin artırılması gerektiğini vurguladık ve bu konuda Tarım Bakanlığından destek talep ettik. Sayın Bakanımız, soğan hasat makineleriyle ilgili projelerin desteklenmesi için bürokratlarına talimat verdi. TKDK destekleri ve diğer teşviklerle çiftçilerimizin işçilik maliyetlerini azaltmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.
Başkan Teke, konuşmasının sonunda “Hem ithalat algısını yıkmak hem de üretim süreçlerini modernize etmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”dedi.
Basın toplantısı, Polatlılı üreticilere ithalat söylentilerinin asılsız olduğu ve Tarım Bakanlığı’nın desteğiyle üreticilerin sorunlarının çözümü için adımlar atıldığı mesajının verilmesiyle sona erdi.