Polatlı Müftülüğü, tarım ürünlerinin zekâtı olarak bilinen öşür ibadetinin önemini vurgulayan ve bu ibadetin gerekliliklerini hatırlatan kapsamlı bir duyuru yayınladı. Açıklamada, öşürün İslam'ın temel ibadetlerinden biri olup, tarım ürünlerinden alınan zekât anlamına geldiği belirtildi. Kur’an-ı Kerim'de öşürün önemi ve verilmesi gerektiği ayetlerle açıkça belirtilmiştir. Bakara Suresi 267. ayette, “Ey iman edenler! Kazandıklarınızın iyilerinden ve rızık olarak yerden size çıkardıklarımızdan infâk edin.” ve En'am Suresi 141. ayette, “Her biri meyve verdiği zaman meyvesinden yiyin. Devşirilip toplandığı gün de hakkını (zekât ve sadakasını) verin, fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez.” ifadeleriyle öşürün farz olduğu açıkça ortaya konmuştur.

Polatlı, Konya'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük tahıl ambarı olarak bilinir ve yıllık milyonlarca ton tarım ürünü bu verimli topraklardan hasat edilmektedir. Ancak Müftülük, öşür ibadetinin günümüzde yeterince bilinmediğini ve uygulanmadığını ifade etti. Ticaret mallarının zekâtı gibi öşürün de farz olduğu ve bu ibadetin yerine getirilmesi gerektiği hatırlatıldı.

ÖŞÜR ORANLARI VE VERİLME ZAMANI

Öşür oranları, mahsulün sulama yöntemine göre değişiklik gösterir. Yağmur, nehir, dere gibi doğal yollarla sulanan arazilerde mahsulün %10'u; kova, dolap, motor gibi emek ve masraf gerektiren yöntemlerle sulanan arazilerde ise %5'i zekât olarak verilmelidir. Günümüzde üretim maliyetlerini dikkate alarak, masraf veya emekle sulanan arazilerde 1/20 oranında öşür verilmesi önerilmektedir.

Toprak ürünlerinin zekâtı (öşür), hububatta harman vaktinde, meyvelerde ise toplandıktan sonra verilmelidir. Hanefî mezhebine göre, bir sene içinde kaç defa mahsul alınırsa her defasında zekât verilmesi gerekmektedir. Öşür, malın cinsinden verilebileceği gibi kıymetinden de verilebilir. Öşür yükümlülüğü için akıl ve bulûğ şartı aranmaz. Mal sahibi çocuk veya akıl hastası ise velî ve vasîleri onlar adına zekâtlarını vermekle mükelleftir. Borçlu olan kimseden zekât sakıt olduğu halde, öşür sakıt olmaz. Borçlu kimsenin arazisinden çıkan mahsulde de öşür farzdır.

ÖŞÜRÜN VERİLECEĞİ YERLER

Zekatın verilebileceği yerlere öşürün de verilebileceği belirtildi. Bu yerler, Tevbe Suresi 60. ayette açıkça belirtilmiştir:

Fakirler (yoksullar) ve miskinler (düşkünler): Fakir, nisap miktarından daha az malı bulunan kimse; miskin ise, hiçbir geliri ve malı bulunmayan kimsedir.

Zekat toplama görevlileri

Gönülleri İslam'a ısındırılmak istenenler (müellefe-i kulüp)

Köleler

Borçlular: İki tür borçlu vardır: kendi ihtiyacı için borçlananlar ve toplumun menfaati için borçlananlar. Kendi ihtiyacı için borçlanan kişiye zekat verilebilmesi için bazı şartlar gerekmektedir.

Allah yolundakiler (fi sebilillah)

Yolcular (ibnü's-sebil)

TOPLANAN ÖŞÜRLER NEREYE KULLANILIYOR?

Polatlı Müftülüğü, her yıl düzenli olarak vaaz ve irşad programları ile halkla buluşarak öşür toplama çalışmalarını yürütüyor. Toplanan öşürler, ihtiyaç sahiplerine ve hafızlık eğitimi gören öğrencilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılıyor. Öşür ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşların Müftülüğe başvurmaları gerekiyor. Polatlı Müftülüğü, duyurunun önemini vurgulayarak, toplumun bu konuda daha bilinçli ve duyarlı olması gerektiğini hatırlattı. Açıklamada ayrıca; “Öşür ödemelerinde açıklamaya 'Öşür Ödemesi' mutlaka yazalım. Zekat, öşür, fitre ve fidye dışındaki diğer bağışlarınızı BAĞIŞ hesabımıza gönderebilirsiniz. Yüce Rabbim ürünlerimizin öşrünü razı olacağı şekilde verip dergahında makbul eylesin.” denildi.

Öşür Gönderilecek Hesaplar

Ankara'da aile arasında çıkan alacak kavgasında kan aktı: 2 ölü, 4 yaralı! Ankara'da aile arasında çıkan alacak kavgasında kan aktı: 2 ölü, 4 yaralı!

Türkiye Diyanet Vakfı Polatlı Şubesi

Zekat (Öşür): IBAN: TR98 0001 0000 1100 0019 7576 34

Bağış: IBAN: TR52 0001 0000 1100 0019 7550 67

Detaylı bilgi için: (0312) 623 10 98

Muhabir: KARDELEN ÇIKMAZ