Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, uygulanan kararların hayvan haklarına yönelik olarak uygulanacağını önemli bir destek mesajı verdi.

Polatlı Kent Konseyi'nden Hayvan Hakları Için Önemli Adım (4)

SOKAK HAYVANLARI İÇİN YENİ YAŞAM ALANI KURULACAK

Başkan Öztürk’ün sunumu öncesinde konuşma yapan Başkan Yıldızkaya: “Sokak hayvanları ülke gündeminde yer alan bir konu ve kış aylarında bu sorun artarak devam ediyor. Köylerde yaşan vatandaşlarımız kışın Polatlı’ya gelirken orada bakacak kimse olmadığı için getirip şehre bırakıyorlar. Bu da popülasyonu artırıyor. Biz yaklaşık 11 yıldır bu konuda büyük hassasiyet gösteriyoruz. Daha kapsamlı örnek işler yapmayı hedefliyoruz. Mevcut devam eden barınağımızda personel sayımızı artırarak daha çok kısırlaştırma ve rehabilite yapılmasını sağlayacağız. Bunun yanında sokak hayvanları için bir doğal yaşam alanı oluşturmayı planlıyoruz. Şehit merkezinde bu hayvanların dolaşmasını isteyen bir kitle olmakla beraber bir de istemeyen bir kitle var. Bu sorunu çözmek için şehrimizin yakın bir bölgesinde ağaçlık 300 dönüm bir arazinin etrafını çevirerek, içerisine çeşmeler besleme alanları, erkek ve dişi ayrı kapalı alanlar ayırarak çok büyük bir alanda bu hayvanlara bir doğal yaşam alanı oluşturmayı hedefliyoruz. Bunun örnek bir proje olacağına inanıyorum. Hem Çevre Bakanlığı hem de Ankara Büyükşehir Belediyesi destek verecekler, pilot bölge olacağız. Çok geniş bir alanda onlara doğal bir yaşam alanı sunacağız.” dedi

Polatlı Kent Konseyi'nden Hayvan Hakları Için Önemli Adım (3)

YAPILAN TOPLANTILAR VE İSTİŞARELER SONUCUNDA TAVSİYE KARARLARIMIZI ALDIK

Türkiye’nin ilk ve tek Çevre ve İklim Meclisi toplantısı gerçekleşti! Türkiye’nin ilk ve tek Çevre ve İklim Meclisi toplantısı gerçekleşti!

Polatlı Kent Konseyi Başkanı Serpil Öztürk, yapılan çalışmaları ve alınan tavsiye kararlarını detaylı bir şekilde anlattı. Öztürk, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Kent Konseyi Başkanı olarak;  sahipsiz köpeklerin kısırlaştırılması, sahiplendirilmesi ve sağlıkları ile ilgili daha iyi koşulların sağlanmasına yönelik, Polatlı Kent konseyi hayvan Hakları Çalışma gurubumuz ve paydaşlarımız ile birlikte  yapılan toplantılar ve istişareler sonucunda alınan tavsiye kararları hakkında yüce meclisimizi bilgilendirmek üzere söz almış bulunmaktayım. Türkiye’de zaman içinde yeteri kadar kısırlaştırma ve sahiplendirme yapılamadığı için günümüzde sahipsiz köpeklerin sayısının artması ile toplumda bir kesimin güvenlik adına tehdit algılamasına, bir kesimin ise hayvan haklarına müdahale edilmesi yönüyle hassasiyet gelişmesine sebep olmuştur.  İlçemizde ise, bu sorun daha evvel fark edilmiş ve bu alanda yoğun çalışmalar yapılmıştır. Bu hususta 2018 yılında hayvan yaşama merkezi kurulmuş,  sahipsiz köpekleri tedavi etmek amacı ile ameliyathane başta olmak üzere  klinik koşullar sağlanmıştır. Çevre Koruma müdürlüğü bünyesinde Kısırlaştırma ve sahiplendirme çalışmaları ise veteriner hekim, veteriner teknikeri ve 15 personelle saha  ve merkezde    yapılmıştır. Polatlı Kent Konseyi olarak,  Belediye başkanımızı ziyaretimizde “bu konunun hassas olduğunu,  Belediye olarak çok önemsediğini, bu konuda detaylı olarak çalışmamızı ve mevcut şartlarımızı daha iyi hale getirerek projeler geliştirmemizi söylemesi üzerine ilk olarak Hayvan Hakları Çalışma grubumuzu aktif hale getirdik. Kent Konseyi olarak,  bu sorunun sadece belediyenin çalışması ile çözülemeyeceğini gördük. Yani bu sorun sadece belediyelerin sorunu değildir! Bu konu ile ilgili paydaşlarımızı yani;  Ankara Büyükşehir Belediyesi, Polatlı Belediyesi, Polatlı Tarım ve Orman müdürlüğü Ankara Üniversitesi veterinerlik fakültesi, Ankara Veterinerler Odası Ankara Veterinerler Odası Polatlı temsilciliği,  Muhtarlar, Sivil Toplum Kuruluşları ve dernekleri çalışmalara dahil ettik. Yapılan toplantılar ve istişareler sonucunda tavsiye kararlarımızı aldık.”

Aldığımız tavsiye kararları şu şeklidedir:

1-Hayvan Yaşam Merkezinin kapsamının genişletilmesi, burada çalışan veteriner hekim ve tekniker kadrosunun artırılması.

2- Hayvan Yaşam Merkezinde  Çalışan personellere Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ile yapılan protokol çerçevesinde  eğitimlerin verilmesi.

3- Yeni  bir Hayvan Yaşam alanı oluşturularak kısırlaştırılan ve sağlık problemleri olmayan köpeklerin bu alanda doğal ortamda yaşamalarını sağlamak ve sahiplendirilmesi adına çalışmalar yapmak.

4-İlçemizde 5 kırsal mahalle (Beyceğiz, Ilıca, İnler, Karailyas, Sakarya)  pilot bölge olarak seçilmiştir. Bu mahallelerde muhtarlar ile çalışmalar yapılarak kırsal mahallelerde bulunan sahipsiz köpeklerin dişi ve erkek sayılarının belirlenmesi,   kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesi ve   bu projenin  tüm kırsal mahallelerde uygulanması. Bu çalışma ile toplamda kaç köpeğin olduğunu,  kısırlaştırılan ve  kısırlaştırılmayan köpek sayısının belirlenmesi  ve takip altına alınması amaçlanmıştır. Aynı zamanda  vatandaşlarımıza konu ile ilgili  geniş kapsamlı eğitimlerin verilmesi  hedeflenmektedir.

5- Polatlı Tarım ve Orman Müdürlüğü ile köpeklerin sahiplendirilmesi ve aşıları ile ilgili entegre çalışmaların  yapılması

6-Ankara Üniversitesi Veterinerlik fakültesi tarafından  ilçemizde  hayvanseverlerimize eğitim desteği  verilmesi.

7-İlçemizde muayenehanesi  bulunan veteriner hekimlerimizden ,  belediyemiz ile yaptığı protokol gereği ,kısırlaştırma ve hayvanların sağlık kontrolleri ve tedavileri  ile ilgili destek alınması.

8- ABB Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ile Polatlı Belediyesi arasında beslenme, barınma ve  tedavi amaçlı ihtiyaç duyulan  konularda geniş kapsamlı  çalışma  yapılabilmesi için  protokol  yapılması.

9-  İlçemizde mevcut olan hayvan hakları ile ilgili  çalışan , Polatlı Doğa ve Hayvan Dostları Derneği ile Polatlı Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği   olmak üzere  2 derneğimiz mevcuttur.  Paydaş olarak birlikte yaptığımız istişareler sonucu tavsiye kararlarının alınmasında Dernek başkanlarımız Aysun Taşçı ve Alper Seber’in çok büyük katkıları olmuştur, huzurlarınızda hepimiz  adına teşekkür etmek istiyorum. Sokak hayvanları ile ilgili aldığımız bütün tavsiye kararlarının hayata geçmesinde hep birlikte  çalışılması gerekliliğini vurgulamak istiyorum.

Polatlı Kent Konseyi'nden Hayvan Hakları Için Önemli Adım (2)

BU KONU SADECE BELEDİYENİN SORUMLULUĞUNDA DEĞİLDİR

Görüldüğü gibi bu konu sadece belediyenin sorumluluğunda değildir. Bu sorun hepimizin sorunudur, çözümü de hepimizin katkıları ile hayata geçecektir. Kent konseyi olarak, kentimizin hassasiyetlerini gözeterek yaptığımız kapsamlı çalışmada  Polatlı Belediyesi Çevre Koruma Müdürü Erhan Apaydın, Hayvan Hakları Çalışma Grubumuzun Başkanı Ferit Akkurt başta olmak üzere Seda Uysal, Cabbar Çepur, Aysun Taşçı, Alper Seber, Ayşe Eviner, Aysun Yılmaz Benli ve  ayrıca bütün paydaşlarımıza  desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bugün önerge olarak verdiğim tavsiye kararlarımızın gündeme taşınmasını önemsiyorum. Kent Konseyi olarak bütün paydaşlarımız ile birlikte, ilçemizin önemli bir sorununun çözümüne yönelik, ortak aklın ve katılımcı yönetimin harekete geçmesine vesile olan ve bu fırsatı bizlere tanıyan Belediye Başkanımız Sayın Mürsel Yıldızkaya’ya şükranlarımı sunuyorum. Alınan tavsiye kararlarının hayata geçmesinde tüm meclis üyelerimizden de tam destek alacağımızdan hiç şüphemiz yoktur.  Bu vesileyle hepinizi Polatlı Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma grubumuzda yer almaya davet ediyorum. Sözlerime son verirken; yaptığımız bütün çalışmaların başarıya ulaşmasını, belediyemizin “HAYVAN DOSTU KENT UNVANI” alarak, İlçemizin pilot bölge seçilerek,   Türkiye’ye örnek olmasını temenni ediyor, saygılar sunuyorum.

Muhabir: KARDELEN ÇOBAN