Polatlı Günsel Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Tufan Atacar, yaptığı açıklamada toprak hazırlığının önemini vurgulayarak, “İyi bir tohum yatağı hazırlamak, tarım alet ve makinalarını doğru kullanmak, toprak işlemeyi zamanında ve bilinçli bir şekilde yapmak, verimli bir tarım için olmazsa olmazdır.” dedi.
TOPRAK İŞLEMENİN PÜF NOKTALARI
Tuncer Tufan Atacar, toprak işleme konusunda çiftçilere önemli bilgiler vererek, “Toprak işleme; çizel pulluğu, diskli aletler, tarla kültivatörleri, Kesme pulluklar veya ot yolucularla yapılmaktadır. Yabancı otlar, herbisit uygulaması ve/veya ürünün çapalanması ile kontrol altına alınmaktadır” ifadesini kullandı.
‘’TOPRAK ÜZERİNE ORGANİK GÜBRE SERİLMELİDİR’’
Atacar, toprak iyileştirmenin önemine vurgu yaparak şu bilgileri paylaştı:
“Bitkilerin olduğu yerlerde toprak, bitkilerin gövdelerine ve köklerine zarar vermeden yüzeysel çapalanmalı ve üzerine organik gübre serilmelidir. Yüzeydeki gübreler, zamanla doğal bir şekilde, solucan ve diğer böcekler vasıtasıyla toprağın derinliklerine iner, toprağınızı iyileştirir.”
''TARLA SÜRÜM DERİNLİĞİ 20-25 CM OLMALI''
Tarla sürüm derinliğinin 20-25 cm olması gerektiğini ifade eden Atacar, “Tarla hazırlığında amaç; ön bitki artıklarını toprağa karıştırmak, yabancı otları yok etmek, iyi bir tohum yatağı hazırlamak, çimlenme, çıkış ve büyüme için uygun rutubet, havalanma ve sıcaklığı sağlamaktır. Tarladaki ön mahsul kaldırıldıktan sonra 20-25 cm derinlikte pullukla sürülür” şeklinde konuştu.
ATACAR’DAN NADASA İLİŞKİN UYARILAR
Atacar, nadasa bırakılan tarlaların da işlenmesi gerektiğini belirterek, “Nadasa bırakılan tarlaların işlenmesi, toprağın nemini ve minerallerini koruyarak verimliliğini artırır. Ancak, aşırı toprak işleme, erozyona neden olabilir” uyarısında bulundu.
Atacar, son olarak doğru toprak işleme yöntemlerinin, daha verimli ve sürdürülebilir bir tarım için büyük önem taşıdığını vurguladı.