Polatlı'da yaşayan vatandaşlar, artık bu hizmetlerden faydalanmak için Ankara'ya gitmek veya özel kliniklerde yüksek ücretler ödemek zorunda kalmayacak. SGK kapsamına girmeyen GETAT hizmetleri, 300 TL'den başlayan fiyatlar uygulanıyor. Tedaviler, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehtap Özkan ile Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Katı tarafından gerçekleştiriliyor.

GETAT uygulamaları; ağrı tedavisi, kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları, uyku problemleri, akıntı, cilt güzelliği, yaşlanma, saç dökülmesi ve kilo verme gibi birçok sağlık sorununda etkin çözümler sunuyor. Özellikle ameliyat korkusu olan, ilaç alerjileri nedeniyle tedavi zorluklar yaşayan ya da farklı sebeplerle alternatif tedavi yöntemleri arayan fiyatları, GETAT hizmetlerini sıklıkla tercih ediyor.

Hizmet almak isteyen vatandaşlar, 0312 630 30 30 / 1196 numaralı telefon üzerinden detaylı bilgi alarak randevu oluşturabilirler. Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi’nin bu yeni birimi, ilçede sağlık hizmetlerinin çeşitlenmesine ve kolay erişimine önemli bir katkı sağlıyor.

Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi'nde Getat Hizmeti Başladı (3)

GETAT BİRİMİ HAKKINDA BİLGİ

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehtap Özkan ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Katı, Polatlı Postası okurları için GETAT hizmetlerine ilişkin detaylı bilgi verdi. Dr. Katı, yaptığı açıklamada şunları söyledi:  “GETAT, farklı kültürlerin inanç ve teorilerine dayanarak fiziksel ve ruhsal hastalıklardan korunma, hastalıkların teşhisi ve tedavisi için bilgi, beceri ve uygulamaların bir bütünüdür. Aynı zamanda kişinin genel enerjisini, hormonal sistemlerin dengesini ve bağışıklık sistemini güçlendirmeyi amaçlayan tamamlayıcı bir tıbbi yöntemdir.”

Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi'nde Getat Hizmeti Başladı (2)

GETAT BİRİMİNDE 5 FARKLI UYGULAMA

Şu anda ruhsatlı olarak 5 farklı uygulama yapıyoruz:

- Kupa ve Hacamat: Ağrı giderme, kan dolaşımını artırma ve toksin maddelerin atılmasını sağlamak amacıyla yapılan bir yöntemdir. Uygulama öncesi kan parametreleri değerlendirilir. İşlem yaklaşık 20-30 dakika sürer.

- Akupunktur: Vücudun belirli noktalarına steril, tek kullanımlık iğnelerle yapılan bir tedavi yöntemidir. Migren, sigara bırakma, obezite, kısırlık ve bağımlılık tedavisinde kullanılır.

- Fitoterapi: Bitkisel ürünlerin tedavi amaçlı kullanıldığı yöntemdir. Üst solunum yolu enfeksiyonları, hormonal bozukluklar ve sindirim sistemi rahatsızlıklarında uygulanır.

- Hipnoterapi: Ruhsal ve zihinsel tedavi amaçlı kullanılan bir tekniktir.

- Mezoterapi: Mehtap Hocamız tarafından uygulanmakta olup, detaylı bilgi ondan alınabilir.

HAFTADA KAÇ GÜN HİZMET VERİLİYOR?

Bu hizmetler SGK kapsamına girmemekte olup, ücretlidir. Tedaviler erişkin hastalar için uygundur. Bazı durumlarda tedavi uygulanamaz. Örneğin, hacamat işlemi kanama bozukluğu, kan düşüklüğü veya varis gibi rahatsızlıklar bulunan hastalara yapılmaz. Her tedavi öncesinde uygunluk değerlendirmesi yapılır; gerekirse laboratuvar testleri istenir. Tedaviler, hastane bünyesinde gerçekleştirildiği için her hasta öncelikle bir poliklinik değerlendirmesinden geçer. Haftanın pazartesi, salı, perşembe ve cuma günleri hizmet verilmektedir.”

Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi'nde Getat Hizmeti Başladı (4)

Özkan: “Kendi alanımızda hastalarımıza nasıl yardımcı olabiliriz diye bir çaba içerisine girdik”

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehtap Özkan, Polatlı Duatepe Devlet Hastanesinde sunulan GETAT hizmeti ve uygulamalara ilişkin şu bilgileri verdi:

“Kronik hastalıklar için batı tıbbında çeşitli branşlarda tedavi hizmetleri sunulmaktadır. Fizik tedavi de bunlardan biridir. Ancak hastalarımızın büyük bir kısmı kronik hastalık kapsamında yer alıyor ve bazı durumlarda fizik tedavi yeterli gelmeyebiliyor ya da uygun olmayabiliyor. Örneğin, gebe bir hastaya ilaç veremezsiniz. Ameliyat olamaz ya da komplikasyon riskleri nedeniyle müdahale sınırlıdır. Kalp pili taşıyan hastalar ya da birden fazla ameliyat geçiren, ancak bel ağrıları devam eden hastalar için durum daha karmaşık hale gelir. Bu tür hasta gruplarında destekleyici ve tamamlayıcı tıp yöntemleri devreye giriyor. Sağlık Bakanlığı'nın desteğiyle tamamlayıcı tıp hizmetleri geliştirildi ve doktorlara bu konuda eğitim ve sertifikalar verildi. Biz de bu kapsamda kendi alanımızda hastalarımıza nasıl yardımcı olabiliriz diye bir çaba içerisine girdik.”

MEZOTERAPİ VE AKUPUNKTUR

“Mezoterapi, ağrı tedavisi için kullanılıyor. Örneğin, ilaçlarla ağrısını gideremediğiniz bir hasta ya da ilaç kullanımı karaciğer ve böbrek gibi organlara zarar verme riski taşıyan durumlar için mezoterapi bir alternatif sunar. Ayrıca estetik amaçlarla, saç dökülmesi ve yüz güzelliği gibi sorunlarda da mezoterapi yöntemleri uygulanabilir. Akupunktur, Dünya Sağlık Örgütü tarafından genellikle ağrı tedavisi için önerilmektedir. Ancak bu yöntem aslında oldukça geniş bir uygulama alanına sahiptir. Akupunktur, toplumda genellikle Çin tıbbı olarak bilinir; ancak kökeni Uygur Türklerine dayanmaktadır. Uygurlar, insanın ruhsal sağlığının bozulmasıyla fiziksel sağlığın da olumsuz etkileneceğini ve her zaman enerji dengesini korumanın önemini vurgulamıştır. Migren, fibromiyalji, ilaç direnci gelişen hastalıklar gibi durumlarda akupunktur etkili bir seçenek olabilir.”

DİĞER UYGULAMALAR NEDİR?

“Tamamlayıcı tıpta amaç, ilaca bağımlılığı azaltarak hastanın genel dengesini sağlamaktır. Vücutta tüm sistemler birbiriyle bağlantılıdır. Kardiyovasküler sistem, sindirim sistemi, iskelet sistemi ve diğer tüm organlar birbirini etkiler. Yanlış ya da gereksiz ilaç kullanımı, bir yandan fayda sağlarken diğer yandan zarar verebilir. Tamamlayıcı tıp yöntemleriyle bu zararları en aza indirmeye çalışıyoruz. Ben bir fizik tedavi uzmanı olarak bu alanlarda hizmet veriyorum ve hastalarımıza destek olmaya çalışıyorum. Bazı durumlarda, fizik tedavi yeterli olmayabilir ya da uygun olmayabilir. Örneğin, gebelik gibi ilaç kullanılamayan durumlarda ya da kalp pili gibi komplikasyon riskleri bulunan hastalarda tamamlayıcı tıp yöntemleri etkili bir alternatif sunabiliyor. Ayrıca, üçüncü kez ameliyat olmuş ancak hala bel ağrısı çeken hastalarda da tamamlayıcı tıp ön planda yer alabiliyor. Genel olarak, elimizdeki Batı tıbbındaki yöntemlerle hastayı rahatlatamadığımız ve protokoller açısından ilerleme sağlayamadığımız durumlarda destekleyici yöntemlere başvuruyoruz. Bu da elimizde bir kart ve gerektiğinde kullanmamız gereken bir yöntem.”

TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARINDAN HANGİLERİ ÖNE ÇIKIYOR?

Hayvansal atıklar çevre felaketine davetiye çıkarıyor! Hayvansal atıklar çevre felaketine davetiye çıkarıyor!

“Mezoterapi, akupunktur, hacamat ve hipnotik tedavi öne çıkan yöntemler arasında. Mezoterapi, ağrı tedavisinde veya estetik amaçlarla kullanılabiliyor. Akupunktur, dünya genelinde daha çok ağrı tedavisinde tercih ediliyor, ancak kökeni Uygur Türklerine dayanıyor ve enerji dengesini sağlamaya odaklanıyor. Hacamat ise detoksifikasyon amaçlı kullanılıyor ve bazı hastalarda etkili bir destek sunuyor. Hipnoz ise fibromiyalji, migren ve depresyon gibi durumlarda düşünce dengesini sağlama noktasında yardımcı olabiliyor.”

HİPNOZ TEDAVİSİ HANGİ ALANLARDA KULLANILDIĞI

“Hipnoz, ağrı azaltımı, okul başarısını artırma ve travmaların üstesinden gelme gibi birçok alanda kullanılabilir. Özellikle fibromiyalji gibi psikolojik boyutu da olan hastalıklarda etkili oluyor. Burada önemli olan, hipnozun kombine bir tedavi yöntemi olarak diğer uzmanlık alanlarıyla birlikte uygulanması. Örneğin, migren tedavisinde hipnozdan sonuç alınırsa hasta nöroloji uzmanına yönlendirilerek ilaç dozları yeniden düzenlenebilir.”

BU YÖNTEMLERİN YAN ETKİLERİ VAR MI?

“Trafik kurallarına uyduğunuzda kazalardan kaçınabileceğiniz gibi, tıpta da uygulamaları kurallarına uygun yaptığınızda genelde bir sorun yaşanmaz. 15 yıldır tamamlayıcı tıpla ilgileniyorum ve bu süre içinde yan etkilerle karşılaşmadım. Ancak tabii ki her uygulamada hijyen ve teknik konulara dikkat edilmesi şart. Hastaların uyumlu olması ve doktorun alanında uzman olması, bu yöntemlerin başarı oranını artırıyor. Hangi yöntemin yararlı ya da zararlı olacağını analiz etmek önemlidir. Türkçesi, çapağı alırken gözü çıkarmamak lazım. Her şeyin kuralına uygun bir şekilde yapılması gerekiyor.”

ÖZKAN: HASTANIN UYGUNLUĞUNU BELİRLEMEK İÇİN ÇEŞİTLİ HİPNOTİK TESTLER YAPILIR

“Özellikle akupunkturdan bahsetmek gerekirse, farklı branşlardan doktorlar bu yöntemi kendi uzmanlık alanlarında tercih ediyor. Örneğin, bir kadın doğum uzmanı akupunkturu tüp bebek tedavilerinde kullanmayı tercih edebilir. Ben fizik tedavi uzmanı olarak genelde ağrı yönetimi için akupunktur uyguluyorum. Yani, tamamlayıcı tıp alanında farklı uzmanlıkların odaklandığı farklı uygulamalar mevcut ve bu çeşitlilik aslında büyük bir avantaj. Hipnoz tedavisine gelirsek, hipnozun uygulanacağı hastaların uygunluğu çok önemli. Her birey hipnoza uygun olmayabilir. Hipnoz, bağımlılık tedavileri gibi birçok alanda etkili bir yöntemdir. Ancak hastanın uygunluğunu belirlemek için çeşitli hipnotik testler yapılır. Hipnoz için "Her hastada şu tedavi yapılır" demek doğru değildir. Örneğin, kilo verme amacıyla hipnoz kullanılabilir, ancak herkes bu yönteme uygun olmayabilir. Bu nedenle hastanın özelliklerini ve ihtiyacını iyi analiz etmek gerekir. Örneğin, iğne korkusu olan bir kişiye iğneli bir tedavi uygulamak ne kadar mantıksızsa, hipnoza uygun olmayan birine bu yöntemi denemek de aynı şekilde anlamlı değildir.”

Muhabir: KARDELEN ÇOBAN