Pınar Selek davası nedir? Pınar Selek neden tutuklu? Pınar Selek davasında son durum? Pınar Selek davası hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık...

Duygu Kumarki kimdir? İsmail Hacıoğlu'nun eski eşi Duygu Kaya Kumarki kaç yaşında nereli mesleği? Duygu Kumarki kimdir? İsmail Hacıoğlu'nun eski eşi Duygu Kaya Kumarki kaç yaşında nereli mesleği?

Pınar Selek davası nedir? Pınar Selek neden tutuklu? Pınar Selek davasında son durum

Sosyolog Pınar Selek, daha önce 4 kez beraat ettiği Mısır Çarşısı patlaması davasında 6'ncı kez yargılanıyor. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Selek için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Duruşma öncesi saat 14.00'te bazı uluslararası kuruluşlar, avukatlar ve Pınar Selek'in yakınları adliye önünde Selek'e destek açıklaması yaptı.

Selek'i savunmak için duruşma salonunda çok sayıda avukat bulunuyor. Öte yandan davayı takip etmek için Almanya, Avusturya ve İsviçre'den çok sayıda kişi ve avukat geldi. Bunların arasında Paris barosu DSF'den (Sınır Tanımayan Defenders) dayanışmacı avukatlar (avukat Solidaires) da vardı.

Selek'in yargılandığı dava 9 ay ertelendi. Bir sonraki duruşma tarihi 28 Haziran 2024 olarak belirlendi.

1998 yılında Mısır Çarşısı'nda meydana gelen ve yedi kişinin öldüğü, 127 kişinin yargılandığı patlamayla ilgili davada daha önce 5 kez yargılanan, 4 kez beraat eden, bir kez de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Pınar Selek, mahkeme tarafından bozuldu. 

25 yıllık yargılama sürecinde 3 kez mahkeme değişti. Devlet Güvenlik Mahkemesi'ndeki (DGM) duruşma, DGM mağdurlarıyla ilgilenen Özel Yetkili Mahkeme'ye, daha sonra yapılan yargılama reformuyla da Ağır Ceza Mahkemesi'ne devredildi.

Pınar Selek 2006, 2009, 2011 ve 2014 yıllarında beraat ederken, 2013 yılında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay bu mahkeme kararlarının tamamını bozdu. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Selek'in ağırlaştırılmış müebbet cezasının 21 Haziran 2022'de vereceği kararla kesinleşeceğini açıkladı. Selek ve yakalanmasına ilişkin bu yılın Ocak ayı Kırmızı Bülteni ortaya çıktı.

Çarşı girişindeki büfede meydana gelen patlamaya ilişkin olay yeri inceleme raporunda, bombalama sırasında herhangi bir bulguya rastlanmadığı belirtildi. 14 Temmuz 1998'de Suç Laboratuvarı'nda ve 20 Temmuz 1998'de Polis Olay Yeri İnceleme Nihai Raporu'nda bombaya ilişkin herhangi bir delilin bulunmadığı bildirildi.

Buna göre 11 Temmuz'da kaybolmasına rağmen Pınar Selek'e Kürt meselesiyle ilgili araştırmaları soruldu. Avukat yardımından yararlanamayan Selek ağır yaralandı ve Filistin askısına takılan sol kolu yerinden çıktı. Selek, 13 Temmuz'da "gözaltındayken sol kolunun üzerine düştüğü" gerekçesiyle polis tarafından tutuklandı.

'Örgüte yardım' suçlamasıyla dava açılan Selek, 2,5 yıl sonra serbest bırakıldı. Abdülmecit Öztürk isimli kişi polise verdiği ifadede, kendisinin ve Pınar Selek'in Mısır Çarşısı'na bombalı saldırı düzenlediklerini söyledi. Öztürk, bu ifadeden üç gün sonra savcılığa verdiği ifadede, "polis operasyonuyla alındığını, patlamayla ilgili herhangi bir ilgi ve bilgi bulunmadığını" söyledi. Öztürk, daha sonra katıldığı tüm duruşmalarda Selek'i hiç görmediğini belirtti.

6'ncı davanın 31 Mart'ta görülen ilk duruşmasında mahkeme, Selek'in grubun Fransa'da toplanması talebini reddederek, grubun toplanmak üzere Türkiye'ye iade edilmesini hükmetti. Bunun üzerine Selek hakkındaki kırmızı haber ve tutuklama kararı kaldırıldı.

Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk, 'Devletin merkezi altındaki bazı toprakları devlet idaresinden ayırmaya çalışmak', 'Tehlikeli maddeyi izinsiz veya el değiştirmeden bulundurmak' ve 'Devlet üyesi olmak' suçlamalarıyla yeniden yargılanıyor. 

Editör: ÖMER YILDIZCI