Yıllardır beklenen kanser aşısı, nihayet gerçeğe dönüşme yolunda önemli adımlar atıyor. BioNTech tarafından geliştirilen ve BNT116 olarak bilinen yeni mRNA aşısı, akciğer kanserine karşı vücudun kendi savunma mekanizmasını harekete geçirerek kanser hücrelerini avlamayı ve yok etmeyi amaçlıyor. Aşı, aynı zamanda kanserin yeniden ortaya çıkmasını da engellemeyi hedefliyor.

KLİNİK DENEMELER BAŞLADI

Dünya çapında her yıl 1.8 milyon kişinin ölümüne neden olan akciğer kanseri için geliştirilen bu aşı, şu anda İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye’deki 34 farklı araştırma merkezinde birinci faz klinik denemeleri kapsamında test ediliyor. Toplamda 130 hasta üzerinde yürütülen bu denemeler, hastalığın erken evresinden geç evresine kadar çeşitli aşamalardaki hastalara, immünoterapi ile birlikte uygulanıyor.

Kanser Asisi

İngiltere’de denemeye katılan ilk hasta, Londra’da yaşayan 67 yaşındaki Janusz Racz oldu.

Mayıs ayında akciğer kanseri teşhisi alan ve kemoterapi gören Racz, altı hafta boyunca her hafta, ardından 54 hafta boyunca her üç haftada bir olmak üzere aşılanacak. Racz, “Bilimin ilerlemesi, insanların bu tür araştırmalara katılmayı kabul etmesinde yatıyor” diyerek yenilikçi çalışmanın önemine dikkat çekti.

YENİ BİR TEDAVİ DÖNEMİ

İngiltere’deki denemelere liderlik eden University College London Hastaneleri NHS Vakfı’nın danışman tıbbi onkologu Prof. Siow Ming Le, bu klinik denemelerin kanser tedavisinde yeni bir dönemi başlattığını vurguladı. Prof. Le, "mRNA tabanlı immünoterapinin, kanser hücrelerindeki belirli antijenleri hedefleyerek onları yok etme kabiliyeti, kanser tedavisinin bir sonraki büyük aşamasıdır. Bu teknoloji, uygulanması basit ve son derece etkili bir çözüm sunuyor” dedi.