Türkiye’de sağlık emekçilerinin özverili mücadelesini anmak ve çalışma koşullarını gündeme getirmek amacıyla her yıl 14 Mart’ta kutlanan Tıp Bayramı, bu yıl da sağlık sektörünün yaşadığı sorunları gündeme taşıdı. Hem kamu hem de özel sektörde görev yapan hekimler, uzun süredir bekledikleri düzenlemelerin hayata geçirilmesini talep ediyor.
Özel sağlık sektörünün en büyük sorunlarından biri, 2007’den bu yana güncellenmeyen Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatları oldu. Sağlık hizmeti sunmanın maliyetinin her geçen gün arttığı belirtilirken, “Enflasyon ve asgari ücret artışları dikkate alınmadan sürdürülebilir bir sağlık sistemi kurmak mümkün değil” denildi.
SÜRDÜRÜLEBİLİR SAĞLIK SİSTEMİ KURMAK MÜMKÜN DEĞİL
Özel sektörde çalışan hekimler ise iş kanunu, vergi düzenlemeleri ve sosyal güvenlik mevzuatındaki belirsizliklerden şikâyetçi. Sağlık sektörünün en büyük sorunlarından biri de uzun ruhsatlandırma süreçleri ve bürokratik engeller. Ayrıca, yoğun bakım, acil servis ve kritik branşlardaki hekim eksikliği nedeniyle bazı hastanelerin tam kapasite hizmet veremediğine dikkat çekildi.
Özel sağlık kuruluşları, acil servisler ve yoğun bakımlarda yaşanan finansal sıkıntıların da çözüme kavuşturulmasını istiyor. Sağlık Bakanlığı ve SGK'nın ortak bir maliyet esaslı çalışma yürütmesi gerektiğini belirtilirken hastanelerin kriki bölümlerinin zarar eder hale geldiği vurgulandı.
Tıp Bayramı, yalnızca bir kutlama değil, aynı zamanda sağlık emekçilerinin haklarını ve sorunlarını dile getirdiği bir platform olmayı sürdürüyor. Özel sektörde çalışan hekimler ve sağlık kuruluşları, 14 Mart’ta taleplerini daha güçlü bir şekilde duyuracaklarını belirtiyor.