Otomotiv üretiminde yaşanan gerileme ve ihracattaki yavaşlama, Türkiye’deki kayıtlı araçların giderek yaşlanmasını beraberinde getiriyor. Bu durum, çevresel sorunlar açısından önemli bir tehdit haline geldi.

OTOMOTİV ÜRETİMİ AZALDI 

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından yayımlanan rapora göre, toplam otomotiv üretimi geçen yıla göre yüzde 7 azaldı, ihracat ise yalnızca yüzde 1 oranında yavaşladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, otomotiv sanayinin ihracatı yılın ilk dokuz ayında 26,7 milyar dolara ulaşarak sektörel sıralamada birinci sırada yer aldı.

"ÇEVRE KİRLİLİĞİ ESKİ ARAÇLARDAN KAYNAKLI"

OSD Başkanı Cengiz Eroldu, eylül ayında 3,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ve adetsel ihracatın 90 bin adetle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 arttığını belirtti. Ancak, kapasite kullanımında düşüş yaşandığını, şu an yüzde 76 seviyesinde olduğunu ifade etti.

Eroldu, çevre kirliliğinin büyük bir kısmının eski araçlardan kaynaklandığını, 13 yaş ve üzerindeki araçların neredeyse 10 milyon adet olduğunu vurguladı.

"HURDA FONU OLUŞTURULMALI"

Bu araçların bertaraf edilmesi gerektiğini, eski araçlar için bir hurda fonu oluşturulmasının değerlendirilebileceğini belirtti.

Eroldu, bu değişimin sağlanacak yakıt ekonomisi ve çevresel katkılarla Türkiye’nin 0 emisyon hedefleri için önemli bir adım olacağını da sözlerine ekledi.

TARIMKON Başkanı Hakan Yüksel'den "Yüksek katma değerli ürün" çağrısı TARIMKON Başkanı Hakan Yüksel'den "Yüksek katma değerli ürün" çağrısı

Hibrit ve elektrikli araçların teşvik edilmesinin, bu sürecin desteklenmesinde büyük rol oynayacağını belirtti.

Kaynak: TÜRKİYE GAZETESİ