Son yıllarda şehirlerarası yolcu taşımacılığında yaşanan kazaların sayısındaki artış dikkat çekiyor. Özellikle son dönemde meydana gelen kazalar, yol güvenliği konusundaki endişeleri artırdı. Ağrı’dan İzmir’e giden bir yolcu otobüsünün 9 Ağustos’ta Ankara’nın Polatlı ilçesinde köprü ayağına çarparak ikiye ayrılması ve kazada 11 kişinin hayatını kaybetmesi, bu sorunun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi. Yaşanan kazalar üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü, karayollarında otobüslere yönelik denetimlerini artırdı. Son 3 gündür devam eden sıkı denetimlerle otobüslerin trafik kurallarına uyup uymadığı kontrol ediliyor.

SON 5 YILDA KAZALAR YÜZDE 67 ARTTI 

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, son 5 yılda şehirlerarası yolcu taşımacılığında bin 347 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların büyük bir kısmı, yoldan çıkma şeklinde gerçekleşti. Kazaların nedenleri incelendiğinde yoldan çıkma en sık görülen kaza türü olurken, yandan vurma, devrilme, savrulma, takla atma ve karşılıklı çarpışma gibi diğer kaza türleri de dikkat çekiyor. 2020 yılında 218 otobüs kazası yaşanırken, 2023 yılında bu sayı 364’e yükseldi. 2024 yılının Ocak-Temmuz döneminde ise 180 kaza meydana geldi. Bu doğrultuda ölümlü ve yaralanmalı kaza sayısının yüzde 67 oranında arttı. 

EN ÇOK TERCİH EDİLEN MARKALAR 

Türkiye otobüs pazarında en çok tercih edilen marka ise Mercedes-Benz Travego oldu. Bu marka, açık ara önde yer alırken, onu takip eden diğer markalar arasında Setra, MAN, Neoplan, BMC, Otokar, Scania ve Temsa bulunuyor. Bu markalar, şehirlerarası yolcu taşımacılığında en çok kullanılan otobüsler arasında yer alıyor.