Birleşmiş Milletler tarafından 2008 yılında "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak ilan edilen 2 Nisan, tüm dünyada otizme dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Türkiye’de ise Nisan ayı, Otizm Farkındalık Ayı olarak kabul edilirken, bu kapsamda farkındalık çalışmaları yürütülüyor.
TÜRKİYE'DE OTİZM CİDDİ BİR SORUN
Tohum Otizm Vakfı'na göre, Türkiye’de 2 milyondan fazla otizmli birey bulunuyor. Bu durumdan etkilenen aile bireyi sayısı ise 8 milyonu aşıyor. 0-18 yaş grubunda yaklaşık 700 bin otizmli çocuk ve genç bulunurken, bu bireylerin yalnızca 42 bine yakını eğitim hizmetlerinden faydalanabiliyor. Otizmin geçmişte nadir görülen bir durum olduğu düşünülse de son yıllarda yapılan araştırmalar, sıklığın arttığını gösteriyor. Bugün yapılan istatistiklere göre, her 36 çocuktan 1'inde otizm görülüyor.
İŞBİRLİĞİ GEREKİYOR
Otizm tanısı, çocuk psikiyatri doktorları tarafından konuluyor. Ancak, tanı ve tedavi sürecinde farklı disiplinlerden uzmanların işbirliği oldukça önem taşıyor. Otizmli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için eğitimin yanı sıra sağlık, ulaşım ve çalışma hayatı gibi pek çok alanda ciddi farkındalık ve iyileştirmeler gerekiyor.
OTİZMLİ BİREYLER EŞİT HAKLARA SAHİP OLMALI
Türkiye Otizm Meclisi (TOM), 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde, otizmli bireylerin eşit yurttaşlık haklarına sahip olduğuna dikkat çekti. Ancak, eğitim, sağlık, ulaşım, çalışma hayatı ve adalete erişim gibi alanlarda hâlâ ayrımcılıklara ve hak ihlallerine maruz kalındığı vurgulandı. TOM, bu hakların yalnızca söylemlerde kalmaması gerektiği, gerçek hayatta uygulanması gerektiği mesajını verdi.
OTİZM MECLİSİ'NDEN FARKINDALIK KAMPANYASI
Bu yıl Türkiye Otizm Meclisi, sadece 2 Nisan’a değil, yılın tamamına yayılan bir farkındalık kampanyası başlattı. “#Otizm365GünBizimle” sloganıyla başlatılan kampanya, otistik bireylerin eşit haklara sahip olduğu gerçeğini hatırlatarak, bu hakların hayata geçirilmesi için toplumsal farkındalığın artırılmasını amaçlıyor. Kampanya, TOM’un hazırladığı farkındalık filmiyle başladı. Kampanyada şu mesaj veriliyor: "Bu ülkede hepimizin eşit hakları var. Çalışma hayatında, sosyal yaşamda, ulaşımda, adalete erişimde... Peki, gerçekten eşit miyiz? Otistikler herkesle eşit haklara sahiptir. Ancak haklar uygulanmadığında, iyi niyet söylemleri içi boş temennilere dönüşür."
Türkiye’de otistik bireylerin hakları anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış olsa da, uygulamada ciddi eksiklikler yaşanıyor. Denetim eksikliği ve cezasızlık, bu hak ihlallerinin önüne geçilmesini zorlaştırıyor. Türkiye Otizm Meclisi, yıl boyunca çeşitli çalışmalarla bu sorunların çözülmesi için mücadeleye devam ediyor.