Ankara'nın tarihi ve kültürel zenginliklerini içinde barındıran semtlerinden biri olan Hamamönü, şehrin en alçak noktalarından biri ve şehrin birkaç adım ilerisinde olmasına rağmen tarihi atmosferini hala korumaya devam ediyor. Hamamönü, dar sokakları, tarihi evleri, eski Türk evleri, hamamları ve el sanatları atölyeleri ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken önemli bir turizm merkezi haline gelmiştir.

Hamamönü, Osmanlı İmparatorluğu'nun Ankara'daki tarihine tanıklık etmiş önemli yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Semtin adı, bulunduğu en eski bölge olan Çengelhan (Çengel Han) çevresine yerleşmiş olan tarihi hamam ve komşularından gelmektedir. Semt, Osmanlı dönemine ait taş yapıları, dükkânları, tarihi çeşmeleri ve özellikle Ankara kalesine yakınlığı ile dikkat çekiyor.

Hamamönü, geleneksel Türk evlerini koruyarak günümüze taşıyan bir semttir. Tarihi dokusu ile bu evler, geçmişin atmosferini yeniden canlandırıyor. Aynı zamanda zanaat atölyeleri de semtin renkli bir parçası. El yapımı seramik, takı ve tekstil ürünleri gibi ürünlerin üretildiği atölyeler, geleneksel Türk sanatının özelliklerini taşıyor.

Hamamönü yıl boyunca çeşitli kültürel etkinliklere ve festivallere ev sahipliği yapmaktadır. Konserler, sergiler, zanaat fuarları ve geleneksel etkinlikler ilçede canlı ve dinamik bir atmosfer oluşmasına katkıda bulunur.

Ankara'nın Hamamönü semti, tarih ve kültür meraklılarının anılar biriktirebilecekleri, geçmişin bugünle buluştuğu eşsiz bir yerdir.

Hamamönünde Neler Var?

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi: Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer almaktadır. Ankara'nın ilk sanayi müzesidir. Ankara Kalesi'nin ana giriş kapısının karşısında, eski adıyla At Pazarı olarak bilinen bölgede, Çengel Han olarak adlandırılan tarihi kervansarayda yer almaktadır. Müze, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü tarafından denetlenmektedir.

Karacabey Hamamı: Türkiye'nin başkenti Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir Türk hamamıdır. Hamamönü semti adını bu hamamdan alır ve 1988 yılında restore edilen hamam, Ankara'da halen faaliyette olan iki tarihi hamamdan biridir.

Ankara Taşhan: Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus Meydanı'nda Vali Abidin Paşa'nın mektupçusu İsmail Bey tarafından 1895-1902 yılları arasında yaptırılan ve 1936'da yıkılarak yerine Sümerbank Genel Müdürlük binası yapılan bir yapıdır. Ulus Meydanı eskiden Taşhan Meydanı olarak anılırdı.

Kurtuluş Savaşı sırasında hastane olarak kullanılan bina savaştan sonra Taşhan Palas Oteli olarak 1933 yılına kadar konaklama tesisi olarak hizmet vermiştir. Beyaz Rus Karpotaviç tarafından kurulan ve pansiyonların favori mekanlarından biri olan Karpiç Lokantası, Ankara'nın ilk modern restoranlarından biri olarak kabul ediliyor.

Suluhan:  Ankara'nın Altındağ ilçesi Ulus'ta bulunan tarihi bir han olarak geçiyor. II. Bayezid devri emirlerinden Hasan Paşa tarafından 1508-1511 yılları arasında yaptırıldığı sanılan, iki katlı, iki avlulu, yığma bir kasaba hanı. Hacı Doğan Mahallesi, Tekneciler Caddesi ile Suluhan Caddesi arasında yer alıyor. "Hasanpaşa Hanı" ve "Ankaravi Hanı" olarak da bilinmektedir.

Aslanhane Camii: Arslanhane Camii ya da halk arasında Ahi Şerafeddin Camii olarak biliniyor. Ankara'nın Altındağ semtinde bulunan bir camidir. Kentin en eski ve önemli yapılarından biri olan cami, Ankara Kalesi'nin güney ucunda yer alır. Ne zaman ve kimin adına yapılacağı toplantıdır. Ahi Şerafeddin Türbesi'nin dış duvarındaki aslan heykelinden dolayı caminin bazı bölümleri bu ismi almıştır.

Editör: ÖMER YILDIZCI