UNESCO tarafından gastronomi alanında tescillenen Gaziantep, baklavanın başkenti olarak bilinirken, Kayseri’den gelen bir iddia ezber bozdu.

Prof. Dr. Muhittin Eliaçık, baklavanın kökeninin Kayseri'ye dayandığını ve bu tatlının Osmanlı döneminde Kayseri ile anıldığını öne sürdü.

Baklava 3

BAKLAVA KAYSERİ’NİN Mİ?

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin "Şehir, Kültür ve Sanat" isimli dergisinde yayımlanan "Kayseri Pastırmasının Özgünlük ve Üstünlüğüne Dair Arşiv Belgeleri" adlı makalesinde yer alan bu iddia, baklava severler arasında büyük yankı uyandırdı. Prof. Dr. Eliaçık’ın araştırmalarına göre, baklava, Osmanlı döneminde Kayseri mutfağının öne çıkan tatlıları arasında yer alıyordu.

Eliaçık’ın makalesinde yer alan ifadeler şu şekilde:

“Kendisine mahsus ürünler ile adı öne çıkmış illerden birisi de Kayseri olup belgelerde ve eserlerde Kayseri ile anılan ürünlerin başında pastırma, sucuk, sahtiyan (deri), mantı, baklava gibi ürünler gelmektedir. Bu ürünlerden baklavanın Kayseri ile öne çıkması sürpriz gelebilir. Zira günümüzde baklava denildiğinde ilk akla gelen il herhâlde Kayseri değildir. Ama geçmişe dönüp belgelere özellikle de son dönem Osmanlı arşiv belgelerine bakıldığında baklavanın da Kayseri ile birlikte anılan bir ürün olduğu görülmektedir.

Baklava 2

Erdek, düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümünü Haluk Levent ile kutlayacak Erdek, düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümünü Haluk Levent ile kutlayacak

YEREL YÖNETİCİLERE SESLENDİ

İşte bu durum gösteriyor ki bir memleketin kendisine mal olmuş, adını dünyada duyurmuş bir ürüne sahip çıkıp muhafaza edememesi ciddî bir eksikliktir. Dolayısıyla kendi adını dünyada duyurmuş bir ürünün bilimsel belge ve delillerle tevsik edilip tanıtılması bir memleketin en önemli görevi ve ödevidir. Kayseri’nin bu konuda maalesef istenilen yerde bulunmadığı, elindeki bölgesel işaret taşıyan nimetleri birer birer başka yerlere kaptırdığı görülmektedir.

Bu konuda yerel yöneticilere çok büyük iş düşmektedir. Bundan dolayı bu yazımız Kayseri ile aynileşmiş yöresel ürünlerden, Avrupa Birliği coğrafi işaret tescili alarak koruma altına alınmış Kayseri pastırmasının özgünlüğüne ait belgeleri ortaya koymak için hazırlanmıştır. Böylece Kayseri pastırmasının özgünlük, üstünlük ve birinciliğine dair bilimsel ve arşivsel belgeler tanınmış olacaktır.

Kaynak: HABER MERKEZİ