Türkiye, mobilya sektöründe ivme kazanarak her geçen gün yeniliklerle büyümeye devam ediyor. Ankara’nın Siteler Sanayi Bölgesi ise mobilya üretimi ve showroomlarıyla dikkat çekiyor. Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu (TAİF) Genel Başkanı Hüseyin Taklacı, mobilya sektörünün mevcut durumu ve Elmadağ’a kurulan vizyon proje değeri taşıyan Elmadağ Mobilyacılar İhtisas Organize Sanayi Bölgesi hakkında polatlıpostası.com’a özel açıklamalarda bulundu.
Mobilya sektörüne gereken desteğin bazı noktalarda verildiğini ancak kimi zaman bu desteklerin yetersiz kaldığını belirten Taklacı, mobilya sektörüne daha fazla destek verilmesi gerektiğini vurguladı. Taklacı, "Mobilya sektöründe, hammaddenin yüzde 93’lük kısmı ülkemiz tarafından karşılanıyor. Aynı zamanda yüzde 7 oranında da ithalat yapılıyor. Dolayısıyla bu sektöre daha çok destek verilip döviz girdisini ülkemizde tutacak adımlar atılması gerekiyor" dedi.
İHRACATTA E-TİCARET ÖNEMLİ
Türkiye'nin ihracata ihtiyacı olduğunu belirten Taklacı, mobilya sektöründe ihracat rakamlarının yıllar içinde sürekli arttığını ifade etti. "2018 yılında ihracat rakamı 2.65 milyar dolar iken, 2019 yılında 3 milyar dolar, 2020 yılında 5.5 milyar dolar, 2021 yılında 6,4 milyar dolar, 2022 yılında 7.4 milyar dolar ve 2023 yılında ise 8 milyar dolar seviyesinde kapattı" diyen Taklacı, ihracatın daha da artırılması için e-ticaretin önemine vurgu yaptı. Taklacı, "Mikro işletmelere ve orta ölçekli işletmelere e-ticaret ile ilgili destek verilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Mobilya sektörünün kalitesine talip olunması gerektiğini belirten Taklacı, "Kaliteli ürünler yapılarak e-ticaret sitelerinde yurtdışına yapılan satışın yanı sıra, Avrupa'daki ülkelere showroomlar açarak ürünlerin pazarlanması gerekiyor" dedi.
ZANAATKAR YETİŞMESİ İÇİN DESTEK GEREKİYOR
Mobilya sektöründe zanaatkar yetişmediği için bu sektöre özel destek verilmesi gerektiğini belirten Taklacı, "Mesleki eğitim merkezlerine, meslek liselerine alttan eleman yetişmesi hususunda çok büyük önem verilmesi lazım. Ülkemizde çok sayıda üniversite var ancak üniversite açmak çözüm değil. Babadan gelen mesleklerde üçüncü kuşağın gelmesini sağlamak için zanaat ve zanaatkarlığa önem verilmeli" şeklinde konuştu.
Zincir marketlerin küçük esnaf üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirten Taklacı, "Zincir marketlerde mobilyadan beyaz eşyaya, inşaat malzemesinden her tür ürüne kadar birçok şey satılıyor. Bu durum küçük esnafı bitirir. Devletin küçük işletmelerin yaşaması hususunda zincir marketlerin denetimden geçirilip statülerini belirlemesi gerekiyor" dedi.
Pandemi döneminde malzemelere yoğun şekilde zam geldiğini ancak işlerin de yoğun olduğunu belirten Taklacı, "Ekonomik olarak ufak tefek sorunlarımız elbette var ancak işlerin yıl sonuna doğru daha da yoğunlaşacağını düşünüyoruz" ifadelerinde bulundu.
“BU SEKTÖRÜ BİZDEN BAŞKA KİMSE ANLATAMAZ”
Taklacı, AR-GE ve inovasyonun mobilya sektöründe çok önemli olduğunu belirterek, "Her sene ürün modeli değişiyor. Taklit ürünlerden ziyade, AR-GE merkezimiz ve tasarım merkezimiz olursa kendi orijinal tasarımlarımızı yaparız. Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu ve Ankara Mobilyacılar Odası olarak 147 oda ve 100 bin civarında üyeye sahibiz. Federasyon olarak cumhurbaşkanımızın ve Ticaret Bakanlığı’nın bizlere kulak vermesi gerekiyor. Bu sektörü bizden başka kimse anlatamaz" ifadelerine yer verdi.
ELMADAĞ’DA VİZYON PROJE
Elmadağ Organize Sanayi Bölgesi'nin hayal projesi olduğunu belirten Taklacı, "Ortadoğu'nun ve Balkanlar'ın en büyük mobilya şehri olan ve ahşapta katma değerli ürünler yapan Ankara için geç kalınmış bir proje. Projenin altyapısı bitmiş durumda ve üst yapısına başlanıldı. Tamamlandığında Ankara’da 20 bin civarında istihdam kapısı olacak” diyerek açıklamalarına şu ifadelerle devam etti:
“Elmadağ Mobilyacılar İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesi, Ankara'yla Kırıkkale'nin ortasında olan bir proje olduğu için Elmadağ, Lalahan, Altındağ, Mamak’ın yanı sıra Kırıkkale ve çevre illerden de insanlar çalışmak için buraya gelecek. Ayrıca, Siteler Sanayi Bölgesinin yapısı bozulmadan hizmet verilmeye devam edilecek” ifadelerine yer verildi.
Elmadağ Mobilyacılar İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesinin tam donanımlı bir proje olduğunu belirten Taklacı; “Bu devasa proje; 116 hektarlık ve 1160 dönümlük bir alan üzerine kuruldu. İçerisinde küçük sanayi sitesi alanı, kasis alanı, AR-GE merkezi, tasarım merkezi, ortak kullanım alanları, okul, postane ve itfaiye gibi yerler bulunacak” dedi.
Bu projeyle beraber Ankara’nın 13’üncü organize sanayi bölgesinin kurulmuş olacağını belirten Taklacı, “Türkiye'de mobilya ve diğer sektörler olmak üzere organize sanayi bölgesi kuran tek oda bizleriz. Ankara Valisi Vasip Şahin’in bizlere çok desteği oldu ve beraber istişarelerde bulunarak yol alıyoruz. Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu olarak yaptığımız bütün çalışmaları keyifle yapıyoruz” diyerek açıklamalarını noktalandırdı.
Kırk yıldır mobilyacılık sektöründe esnaflık yapan mobilya ustası İsa Mülayimoğlu ise mobilya sektörünün son durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.
“MOBİLYACILIK BİTMEYECEK BİR MESLEK”
Pandemi döneminden sonra satışların ve üretimin toparlandığını belirten usta Mülayimoğlu, “İşlerimizi yaparken, uygun maliyetli ürünler seçip tamamen fiyat odaklı müşterilerle çalışıyoruz. Mobilyacılık bitmeyecek bir meslek ve bu işi 40 yılı aşkın bir süredir yapıyorum. Evlerimizde mobilyaya ihtiyaç var, yeni ev kuranlar, eşyalarını yenilemek isteyenler bizlerle beraber çalışıyor. Artan malzeme fiyatlarından dolayı da müşterilerin istekleri ve alım güçleri doğrultusunda kaliteleri ürünler ortaya çıkarıyoruz” ifadelerine yer verdi.