Ömer Faruk Atabek kaç yaşında? Ömer Faruk Atabek kimdir? Ömer Faruk Atabek ne zaman öldü? Ömer Faruk Atabek ölüm nedeni? Ömer Faruk Atabek nerede öldü? Ömer Faruk Atabek neden öldü? Ömer Faruk Atabek hakkında merak edilenler haberimizde...
Ömer Faruk Atabek kimdir?
1933 yılında Afyonkarahisar'da dünyaya geldi. Ünlü matematikçilerden Ömer Fevzi Bey'in oğludur. İlk, orta ve lise eğitimimi Afyon'da tamamladı. 1957 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde eğitimini tamamladı. Zeki Kocamemi'nin atölyesinde ürettiklerini gördü. Bulabildiği her şeyin yanı sıra tatlı sanatı bölümünü misafir öğrenci olarak ziyaret etti. Burada geleneksel sanata olan ilgi bu yöndeki çalışmalarla gelişti.
Eğitimi sırasında “Oryantal Süsleme Atölyesi”ne devam ederek Muhsin DEMİRONAT ve Rikkat KUNT'un aydınlatma modeli olan Mustafa Halim ÖZYAZICI'nın hat sanatını tamamladı. Topkapı'da Prof. DR.A. Süheyl ÜNVER'in atölyelerinde devam etti; Ressamlardan Şeref AKDİK, Nezihe BİLGÜTAY ve Hüseyin Tahirzade BİHZAD'dan yararlandı.
Askerliğini İstanbul Askeri Müze'de tasarımcı olarak yaptı; Ankara'da Doğa Tarihi Müzesi ve Manyas Kuş Cenneti'nin kurulmasına katkıda bulundu. 1991 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Hüsn-i Hasen sanatı bölümünden mezun oldu. Ressam Abdullah Çizgen ile birlikte Topkapı Müzesi koleksiyonundaki resimlerin restorasyonunda görev aldı.
Ünlü hattatlardan Halim Özyazıcı ile birlikte araştırmalarını derinleştirdi. Akademide okudukları süre boyunca “Oryantal Süsleme Atölyesi”ni ziyaret ederek birbirinden güzel aydınlatma modelleri kullanılarak Çay-Kati sanatını öğrendiler.
1947, ödüllü ilk sanat eserinin başlangıcıydı. Türkiye Devlet Şenlikleri Resim Yarışmasında üç kez birincilik ödülü alan ATABEK organizasyonunun dernek ve kurumlardan başarı ödülleri bulunmaktadır. Kubbe, kuşak, mihrap ve kapı üzerindeki eşsiz sanatlarından olan Afyon'daki Mısri, Hacı Nuh, Yeşil Cami, Yarenler Cami, Ankara'daki Çiğdemtepe Camisi ile Antalya Oteli Arinna'daki kalem işi kubbe süslemeleri 19. yüzyıldan kalma eserlerdir. mimari yapılar. Hat sanatı, tezhip ve kullanım konularında (yurt içi ve yurt dışında) çok sayıda kişisel sergi açtı ve kırkın üzerinde karma sergiye katıldı. Fakültede süpervizörlük hizmeti verilirken Kültür Bakanlığı'nın isteği üzerine yüksek lisans eğitim sistemini tamamladı ve aynı zamanda Turkuaz Sanat Merkezi'nde yapay zeka öğretmeni olarak çalıştı. Atabek'in en önemli sanatsal özelliği birebir tekrar ve taklitten kaçınmasıdır. 1991 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Hüsn-i Resim Yarışmasına katıldı.
Bilinen eserler arasında Afyon Karahisarı Camii'nin kubbe kitabeleri ve kemer kitabeleri ile Hacı Nuh Camii'nin mihrap kitabeleri yer almaktadır. Geleneksel sanatımızın asaletini korurken yeni boyutlarda yeni ufuklar açmış ve bu konuda oldukça başarılı olmuştur.
Yetiştirdiği usta sanatçılar, Atabek'in açtığı yolu takip ederek, ondan esinlenerek ve severek yaptıkları orijinal çalı ile Atabek üslubuna ulaşmışlardır.
Ömer Faruk Atabek, 20 Aralık 1999'da Ankara'da vefat etti. Kendi isteği üzerine Afyon'daki aile mezarlığına defnedildi.