Türkiye’de ailelerin ekonomik durumları, öğrencilerin eğitim hayatında önemli bir rol oynuyor. Özellikle ilkokul ve ergenlik döneminde, öğrencilerin akranları arasında yaşanan sosyal sınıf farklılıkları, psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Uzmanlar, serbest kıyafet uygulamasının bazı öğrenciler üzerinde dışlanma ve zorbalık gibi olumsuz etkiler yarattığını belirtti. Yapılan araştırmalar, ekonomik durumu farklı olan öğrenciler arasında oluşan giyim rekabetinin, özellikle ergenlik çağındaki çocukların psikolojilerini olumsuz etkilediğini ortaya koydu.
ANKETLER SONUÇLARI ORTAYA ÇIKARDI
Veliler arasında yapılan bir anket, yüzde 87’lik bir kesimin tek tip kıyafet uygulamasının öğrenciler arasındaki giyim rekabetini önleyeceğine inandığını ortaya koydu. Ankete katılan velilerin yüzde 77’si ise serbest kıyafet düzenlemesinde çocuklarının gereksiz taleplerinden şikayetçi olduğunu belirtti. Aileler, okul formalarının ekonomik açıdan daha uygun olduğunu ve sabahları “ne giyeceğim?” kaygısını ortadan kaldırarak hayatlarını kolaylaştırdığını ifade etti.
SOSYAL DIŞLANMA ÖĞRENCİLERİN PSİKOLOJİSİNİ ETKİLİYOR
Psikolojik Danışman ve Türk PDR Derneği Ankara İl Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Safiye Yılmaz Dinç, okul kıyafetleriyle ilgili yapılan bir araştırmada, özellikle ergenlik çağındaki öğrencilerin kendilerinden farklı giyinen akranlarına karşı zorbalık eğilimi gösterdiğini belirtti. Dinç, ayrıca düşük gelirli ailelerden gelen öğrencilerin, ekonomik açıdan daha iyi durumda olan akranlarıyla sosyalleşmekte zorluk yaşadıkları da ekledi.