Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ocak ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının büyük boyutlara ulaştığını ve bu farkların özellikle bazı ürünlerde dikkat çekici seviyelere çıktığını açıkladı. 

FİYAT FARKLARI ZİRVEYE ULAŞTI 

Bayraktar, limon fiyatlarının üretici ve market arasındaki farkın en fazla olduğu ürün olduğunu belirterek, üretici fiyatı 4 TL olan limonun markette 27,90 TL’ye satıldığını ifade etti. Bu fark, yüzde 597,4 oranı ile en yüksek seviyeye ulaşırken, patatesin fiyat farkı yüzde 379,9, mandalinanın fiyat farkı ise yüzde 267,2 oldu. Kuru kayısı ve kuru fasulye de sırasıyla yüzde 215,4 ve yüzde 193,6’lık fiyat farkları ile dikkat çeken diğer ürünler oldu.

Patlıcan, tahmin edemeyeceğiniz etkilere sahip Üstelik kendisi de değil, sapları! (2)

PATLICAN EN FAZLA DÜŞÜŞ GÖSTEREN ÜRÜN OLDU 

Ocak ayında markette fiyatı en fazla artan ürün kuru fasulye oldu. Kuru fasulyenin fiyatı, yüzde 14,9 oranında bir artış gösterdi. Bunu yüzde 12 artış ile kırmızı mercimek ve yüzde 10,7 artış ile sivri biber takip etti. Market fiyatlarında en fazla düşüş gösteren ürün ise patlıcan oldu. Patlıcanın fiyatı, yüzde 26,8 oranında bir düşüş gösterdi. Karnabahar ve marul da sırasıyla yüzde 23 ve yüzde 20,3 oranında fiyat düşüşü yaşadı.

Üretici fiyatları açısından ise en fazla düşüş gösteren ürün, karnabahar oldu. Karnabaharın fiyatı, Ocak ayında yüzde 46,8 oranında düştü. Karnabaharı, yüzde 45,4 oranında fiyat düşüşü ile limon, yüzde 29,5 ile patlıcan ve yüzde 28,1 ile mandalina takip etti. Üretici fiyatlarında en büyük artış ise yüzde 25,8 ile portakalda yaşandı. Portakal fiyatını yüzde 22,7 ile havuç ve yüzde 15,5 ile maydanoz izledi.

TALEP DÜŞÜŞÜ FİYATLARI ETKİLEDİ 

Bayraktar, Ocak ayında yaşanan fiyat değişimlerinin sebeplerine de değindi. Karnabaharda erkenci, orta ve geçİci çeşitlerin aynı dönemde hasat edilmesinin fiyat düşüşüne yol açtığını ifade etti. Patlıcanda ise havaların sıcak gitmesinin rekolteyi artırarak fiyatları düşürdüğünü belirtti. Ayrıca, yeşil sebzelerde (ıspanak, marul, yeşil soğan, pırasa) talep düşüşünün fiyatların gerilemesine neden olduğunu söyledi. Limonda ise dalında alım satımın durması ve talep eksikliği nedeniyle fiyatların düştüğünü kaydetti. Mandalinada ise sezon sonuna yaklaşıldığı için fiyatların gerilediğini vurguladı.

Coşkun Aral’dan dikkat çeken eğitim yorumu: "Çanlar bizim için çalıyor" Coşkun Aral’dan dikkat çeken eğitim yorumu: "Çanlar bizim için çalıyor"

Pazarcı Ekonomiden Yakındı Müşteri Tezgah Başında Hesap Yapıyor (2)

Girdi fiyatlarına da değinen Bayraktar, tarımsal üretimdeki maliyet artışlarına dikkat çekti. Ocak ayında gübre fiyatlarında önemli artışlar yaşandı. ÜRE gübresi, Aralık ayına göre yüzde 10 artarken, bir önceki yıla göre ise yüzde 35,3 oranında bir yükselme kaydetti.

Amonyum sülfat gübresi de Aralık ayına göre yüzde 6,3 artış gösterdi. Yem fiyatlarında da artışlar yaşandı. Besi yemi fiyatı yüzde 3,6, süt yemi fiyatı ise yüzde 3,4 oranında arttı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre ise süt yemi fiyatları yüzde 24,6, besi yemi fiyatları ise yüzde 24,2 oranında yükseldi.

BAYRAKTAR'DAN DESTEK ÇAĞRISI 

Ayrıca, son bir yılda elektrik fiyatları yüzde 30,4, tarım ilaçları fiyatları ise yüzde 30,2 oranında arttı. Mazot fiyatı ise yüzde 13,3 oranında bir artış gösterdi. Bayraktar, bu artışların üreticiler üzerinde büyük bir maliyet baskısı oluşturduğunu belirterek, çözüm önerileri ve destek çağrılarında bulundu.

Muhabir: ZEYNEP PAMUK