Türkiye’deki birçok üniversite adayının, YKS sonuçlarının açıklanmasına günler kala merak ettiği şeylerden biri Lise mezuniyet puanı HESAPLAMA, e okul obp hesaplama. Şu sıralar OBP HESAPLAMA, Obp puanı nasıl HESAPLANIR? Diploma notu NASIL HESAPLANIR? Ortaöğretim Başarı Puanı HESAPLAMA ve obp hesaplama 6. 7. 8. Gibi konular sıklıkla aratılıyor. İşte öğrencilerin işini kolaylaştıracak olan bu soruların tüm cevapları…

ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI (OBP) NEDİR?

Ortaöğretimden mezun olan öğrencilerin almış oldukları derslerden elde ettiği başarı puanıdır.

Üniversite sınavının ardından, tercih işlemleri ile birlikte öğrenci üniversiteye yerleşirken merkezi sınav başarısıyla birlikte adayın 4 yıllık ortaöğretim başarısı da göz önünde bulundurulur.

OBP PUANI NEREDE KULLANILIYOR?

OBP, üniversite sınavına girerken TYT ve AYT puanlarına ilave olarak kullanılıyor. Böylece son başarı puanının belirlenmesine olanak sağlıyor. YÖK, geçtiğimiz sene ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacağını duyurmuştu.

OBP PUANI NASIL HESAPLANIYOR?

Ortaöğretimde alınan ve 100 üzerinden verilen diploma notu 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ortaya çıkacak.

50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacak.

Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) hesaplanmasında Türkiye geneli dikkate alınacağı belirtildi. Yani okul bazında işlem yapılmayacak.

Her aday için hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacak.

OBP PUANI KİMİN HESAPLANMAYACAK?

TYT puanı 150'nin altında olan adaylar için yerleştirme puanı (Y-TYT) hesaplanmayacak ayrıca SAY, SÖZ, EA, DİL puanı 180'in altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL) hesaplanmayacağı açıklandı.

TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan veya TYT puanı 150'nin altında olan adayların, AYT ve/veya YDT'ye girmiş olsalar bile SAY, SÖZ, EA, DİL için sınav/yerleştirme puanları (Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL) hesaplanmayacak.

TYT puanı 150'nin üstünde olan adaylardan AYT ve/veya YDT'ye giren ve cevaplamış oldukları testlere bağlı olarak 180 ve üzeri puan alanların ilgili yerleştirme puanları hesaplanacak.

Editör: Gizem Tuğçe Bayhan