1208 yılında Sivrihisar’da doğan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak ve sonraki nesillere aktarmak amacıyla restorasyonu yapılan ve Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü tarafından açılışı gerçekleştirilen Sivrihisar Nasreddin Hoca Kültür Evi, gelen ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa davet ediyor.
Sivrihisar ilçesine bağlı Hortu Hahallesi'nde bulunan Nasreddin Hoca Kültür Evi'nin açılması ile beraber, mahallenin ismi Nasreddin hoca Mahallesi olarak değiştirildi.
Kıvrak zekası ile tanınan Nasrettin Hoca’nın Sivrihisar’da yaşadığı evin restoresinin ardından konak içerisinde Sivrihisar gelenek ve görenekleri, Sivrihisar ev ve konaklarının yapısı, yaşam kültürü de gözler önüne seriliyor.
TÜRK ÜLKELERİNE ÖNDERLİK EDİYOR
Fıkıh, kelam ve diğer İslami bilimler alanlarında tahsil yapan Nasreddin Hoca, Sivrihisar’ın engin tarih ve kültür zenginliği içerisinde çok önemli bir yere sahip olmakla kalmayıp, Azerbaycan, İran, Kazakistan, Özbekistan ve Uygur toplumlarına da yön gösterici olma özelliğini de koruyor.
KADIKÖY’ÜN İSMİ NASREDDİN HOCA’NIN TORUNUNDAN GELİYOR
Sivrihisar Nasreddin Hoca Kültür Evi hakkında verilen bilgilere göre; İki kızı bir oğlu olan Nasreddin Hoca, kızlarından birini Sivrihisar'da Kadıyken evlendirdi.
Torunlarından Kadı Hazır Bey, 1458’ te İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul Kadısı olarak tayin edildi.
Kadıköy ismi, Kadı Hızır Bey için oraya bir konak inşa edilmesinden sonra ortaya çıktı.
Haber: Gizem Tuğçe BAYHAN