Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 25. yılına yaklaşırken, Çekmeköy’de düzenlenen “Çekmeköy’ün Depremselliği ve Deprem Dirençli Çekmeköy” konferansında önemli açıklamalarda bulundu. Görür, Çekmeköy’ün sağlam zemin yapısına dikkat çekerek, İstanbul’un birçok ilçesine kıyasla daha dayanıklı bir durumda olduğunu vurguladı.

Marmara Depremi’nin Türkiye’ye yaşattığı acı tecrübeleri hatırlatan Prof. Dr. Naci Görür, Çekmeköy’ün zemin yapısının paleozoik dönemden kalma sağlam kayaçlardan oluştuğunu belirtti. Görür, Çekmeköy'ün; Ordovisiyen, Silüriyen ve Devoniyen gibi dönemlere ait, sert ve dayanıklı kayalar üzerine inşa edildiğini ifade ederek bu kayaçların, olası bir depremde bölgenin daha az sarsılmasına neden olacağını vurguladı. 

ÇEKMEKÖY KAYALARIN ÜZERİNE İNŞA EDİLDİ 

Görür, Marmara Depremi’ni anımsatarak, depremin en büyük yıkım etkisinin hızlı sarsılma olduğunu vurguladı. Çekmeköy’ün, bu anlamda, sarsılma hızının en yavaş olduğu bölgelerden biri olduğunu belirtti. Görür, “Deprem sırasında binalarınız aşırı sarsılmayacak, bu da insanların binalardan sağ çıkma olasılığını artırır. Unutmayın, en iyi bina depremden sonra içinden sağ çıkılabilen binadır” diye ekledi.

Prof. Dr. Görür, Marmara Depremi’nin ardından dersler çıkarılması gerektiğini ifade ederek, yerel yönetimlerin ve devletin, olası bir İstanbul Depremi öncesinde hazırlıklarını güçlendirmesinin önemine dikkat çekti.

Altyapı sorunları, ulaşım zorlukları ve ekonomik sıkıntılar gibi faktörlerin etkilerinin en aza indirilmesi için planlama ve hazırlığın şart olduğunu belirten Görür, deprem güvenliğini artırmak için alınması gereken tedbirlerin altını çizdi.