Marmara Denizi’nde çevresel sorunların önlenmesi ve müsilajla mücadele kapsamında kritik bir toplantı gerçekleştiriliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından oluşturulan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, 25 Aralık’ta Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında Ankara’da toplanacak.
Toplantıya, 13 üniversiteden akademisyenler, TÜBİTAK yetkilileri ve Marmara Araştırma Merkezi temsilcileri katılacak. Toplantının ana gündem maddesi, Marmara Denizi’nde yeniden müsilaj oluşumu riski üzerine alınması gereken acil tedbirler olacak. Bu kapsamda, son dönemde gelen müsilaj ihbarları değerlendirilecek ve deniz ekosistemini korumaya yönelik yeni adımlar belirlenecek.
MÜSİLAJ İHBARLARI DEĞERLENDİRİLECEK
Bakanlık, 2021 yılından bu yana Marmara Havzası’nda çevre kirliliğini önlemek amacıyla yoğun denetimler gerçekleştirdi. Bu süreçte toplamda 38 bin 545 denetim yapılırken, çevre mevzuatına aykırı faaliyet gösteren 268 tesis kapatıldı. Yalnızca 2024 yılı içerisinde 727 tesise 318 milyon TL’yi aşkın ceza kesildi ve 88 tesisin faaliyetleri durduruldu.
Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu toplantısı öncesinde Marmara Denizi’ne kıyısı olan illerin yerel yönetimleriyle 23 Aralık’ta bir değerlendirme toplantısı yapılacak. Atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik arıtma tesislerine dönüştürülmesi gibi somut kararların ele alınacağı bu toplantıda, bölgesel iş birliği ve eylem planlarının detaylandırılması hedefleniyor.
2021’de yaşanan müsilaj kriziyle gündeme gelen Marmara Denizi’nde çevre koruma çalışmaları aralıksız sürüyor. Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu’nun bu toplantısında alınacak kararların, deniz ekosisteminin korunması ve sürdürülebilirliği için yeni bir dönemin başlangıcı olması bekleniyor.