Türkiye, 20 Temmuz 1974 tarihi sabah saat 06.05’te Kıbrıs Barış Harekatı’nı başlattı. Türk paraşütçüler, sabahın erken saatlerinde Kıbrıs semalarında görünürken Türk orduları Lefkoşa civarına havadan indirme, Girne civarına ise denizden çıkarma yaptı. Harekatta yaklaşık 3 bin Türk askeri görevliyken, tüm dünya Türkiye’nin harekatını dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in yaptığı, “Biz aslında savaş için değil barış için, yalnız Türklere değil Rumlara da barış getirmek için Ada’ya gidiyoruz” açıklamasıyla öğrendi.

msbden-kibris-baris-harekati-paylasimi (2)

RUMLARIN BASKISI SÜRÜYOR

Türk ordusu kısa sürede Rumların direnişini kırmayı başarsa da tam olarak başarıya ulaşılamadı. Çünkü Türk köylerinde Rumların baskısı sürüyordu. Türkiye, Kıbrıs Barış Harekatı’nı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararına uyarak 22 Temmuz 1974'te sona erdirdi. Yine BM Güvenlik Konseyi'nin kararına göre Türkiye, Yunanistan ve İngiltere bir araya gelerek Kıbrıs sorununun çözümü için görüşmelere başladı.

msbden-kibris-baris-harekati-paylasimi (3)

25 Temmuz 1974'te toplanan I. Cenevre Konferansı, 30 Temmuz’da imzalanan anlaşmayla son buldu. Taraflar, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde Türk ve Rum olmak üzere iki özerk idarenin olduğunu kabul ettiler. Garantör devletlerle Türk ve Rum toplumlarının temsilcilerinin katılacağı ikinci bir konferansın yapılmasına karar verildi.

msbden-kibris-baris-harekati-paylasimi (4)

AYŞE TATİLE ÇIKSIN

II. Cenevre Konferansı’na kadar Rum ve Yunan askerlerinin Türklerin bulunduğu bölgeden çekilmeleri gerekiyordu. Ancak çekilmedikleri gibi saldırılarına da devam ettiler. II. Cenevre Konferansı 8 Ağustos 1974 tarihinde, bu olaylar yaşanırken başladı. Türk yetkililer, yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmayacağını anladı ve harekatın yeniden başlamasına karar verdi. Dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş, Başbakan Ecevit’i aradı. Güneş’in telefonda söylediği sözler, Kıbrıs Barış Harekatı ile özdeşlemişti: Ayşe Tatile Çıksın.

msbden-kibris-baris-harekati-paylasimi (5)

ADA’NIN YÜZDE 35’İ ELE GEÇİRİLDİ

Ayşe, Turan Güneş’in kızıydı ancak bu söylediği cümlenin kızı ile alakası yoktu. “Ayşe Tatile Çıksın” ikinci harekatı başlatacak olan parolaydı. Türk ordusu, ikinci harekatta kısa sürede başarıya ulaştı ve adanın yüzde 35’ini ele geçirdi. Bölgede yaşayan Türk halkının güvenliği bu sefer kesin olarak sağlandı.

msbden-kibris-baris-harekati-paylasimi

MSB’DEN PAYLAŞIM

Milli Savunma Bakanlığı, 20 Temmuz 1974’te başlatılan Kıbrıs Barış Harekatı dolayısıyla resmi sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Yapılan paylaşımda, “Türk askeri, 20 Temmuz 1974'te gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekâtı ile tüm dünyaya emsal teşkil edecek askerî disiplin içerisinde adını Beşparmak Dağları'na ve tarihin sayfalarına altın harflerle yazdırmış; Ada'ya barış, huzur ve güveni getirmiş; Kıbrıs Türkü'nün özgürlüğünün ve bağımsızlığının da simgesi olmuştur” ifadelerine yer verildi.