Moto kuryelik, 2020 yılında yaşanan pandemi dönemi ile birlikte e-ticaretin ve online siparişlerin artmasıyla oldukça popüler hale gelen bir meslektir. Hızlı ve güvenilir bir şekilde ürün teslimi ihtiyacının artması, moto kuryelere olan talebi de beraberinde getirdi.

Moto kuryelik, bazı kişiler için oldukça cazip bir meslek olabilir. Özgürlük, esnek çalışma saatleri ve şehrin farklı yerlerini keşfetme imkanı gibi avantajları da bulunmaktadır. Ancak bu mesleği seçmeden önce, tüm zorlukları ve riskleri göz önünde bulundurmak önemlidir.

Motokurye4

KAYIT DIŞI ÇALIŞAN KİŞİ SAYISI ÇOK FAZLA

Moto kuryeler zor şartlarda çalışmalarının dışında; Örgütlenme sorunu, meslek tanımı, sigorta, ekipman ve koruyucu kıyafet sıkıntıları, maaş yetersizliği ve daha birçok sorunla karşı karşıya kalmış durumda.

Türkiye'de moto kuryelik yapan kişi sayısında kesin bir rakam vermek zor çünkü kayıt dışı çalışan kişi sayısı çok fazla. Türkiye’de yaklaşık 900 bin moto kurye bulunduğu ve bunlardan yalnızca 1/9’unun kayıtlı çalıştığı söyleniyor.

Motokurye2

CANLARI TEHLİKEDE

Moto kuryeler trafikte, ağır çalışma koşulları, koruyucu ekipman yetersizliği ve uygunsuz hava şartlarından dolayı çok fazla trafik kazası ile karşı karşıya kalıyorlar. Yapılan araştırmalara göre yalnızca 2023 yılında 70 moto kuryenin yaşanan kazalarda yaşamını yitirdiği söyleniyor.

Motokurye3

ÇALIŞMA KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLMELİ

Moto kuryeler, yoğun trafikte saatlerce motosiklet kullanmak zorundalar. Bu durum ise kaza riskini oldukça artırıyor. Yağmur, kar, güneş, sıcak veya soğuk fark etmeksizin çalıştıkları için hem motosiklet kullanırken zorluk yaşıyorlar hem de uygunsuz hava koşulları sağlıklarını olumsuz etkileyebiliyor.

Motokurye

Kuryeler, uzun çalışma saatleri, düşük maaş ve dengesiz gelir, zorlayıcı müşterilerle başa çıkmak, motivasyon kaybı, sosyal güvencenin yetersizliği, motosiklet masrafları ve fiziksel yorgunluk gibi nedenlerden dolayı çalışma koşullarının iyileştirilmesini istiyorlar.

Ayrıca sektör çalışanları, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini dile getiriyor.