Başkent, geçmiş tarihin kültürünü yansıtan bir şehir olma özelliği taşıyor. Bu kadim şehirde geçmişten günümüze kadar ulaşan birçok tarihi eser ve yapı bulunmaktadır. Bu önemli eserlerden bir taneside Cenab-ı Ahmed Paşa Camisi'dir. Mimar Sinan'ın başkentteki tek eseri olma özelliği taşıyan bu tarihi cami, mimari güzelliğiyle de göz kamaştırıyor.
Ankara’nın Ulucanlar Caddesi üzerinde yer alan Cenab-ı Ahmed Paşa Camisi, Osmanlı mimarisinin en önemli temsilcilerinden biri olan Mimar Sinan’ın başkentteki tek eseri olma özelliği taşıyor. Mimar Sinan’ın hayatını ve eserlerini konu alan önemli yazmalarda adı geçen cami, üslubuyla da Sinan’ın mimari anlayışını yansıtıyor. Yapının kitabesi, caminin Kanuni Sultan Süleyman döneminde Ankara’da Anadolu beylerbeyi olarak görev yapan Cenabı Ahmed Paşa tarafından 973 (1565-66) yılında yaptırıldığını göstermektedir.
MİMARİ ÖZELLİKLERİ
Cami, kare plan üzerine inşa edilmiş tek kubbeli bir yapıdır. Kesme taştan inşa edilen yapı, eğimli bir arazide yer aldığından güney cephesi, kuzey cephesine oranla daha yüksektir. Camide, kuzey cephesini kaplayan, dört mermer sütuna oturan üç kubbeli son cemaat yeri, mimari açıdan dikkat çeken bir detay sunmaktadır. Cami, külliye fikri çerçevesinde tasarlandığı için çevresinde bir türbe, bir mevlevihane ve geçmişte mevcut olan bir hamam gibi yapılarla desteklenmiştir. Günümüzde bakımlı ve ibadete açık olan yapının, tarihi süreç içinde çeşitli onarımlar geçirmiştir.
İÇ MEKAN TASARIMI
Camiye adım atıldığında, istiridye biçimindeki tromplarla geçilen bir kubbe ile karşılaşılmaktadır. Kubbenin sekizgen kasnağına açılan on altı pencere, iç mekanı aydınlatırken, kubbe göbeğinde yer alan kalem işi madalyon ise estetik bir dokunuş sunmaktadır. Mermer mukarnaslı mihrap ve sade işçilikle tasarlanan minber, caminin iç mekanındaki sadeliği pekiştiriyor. Özellikle kubbenin iç kısmında ve pencerelerde görülen kalem işi bezemeler, caminin en önemli süsleme unsurlarını oluşturuyor.
OSMANLI MİMARİSİNİ YANSITAN TÜRBE
Cenabı Ahmed Paşa’nın türbesi, caminin kuzeydoğusunda yer almakta olup, kesme taştan sekizgen planlı kubbeli bir yapıdır. Mimar Sinan veya onun üslubunu sürdüren bir mimar tarafından inşa edildiği kabul edilen türbe, klasik Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır.