Anadolu'nun her köşesi, her şehri ayrı bir tarihi zenginliğe sahip, Ankara'daki Cenab-ı Ahmet Paşa Camii de, o kültürel mirasın en nadide örneklerinden... Cami herkes tarafından çok bilinmese de, Mimar Sinan'ın Ankara'daki tek eseri olma özelliği taşıyor. Mimarisiyle büyüleyen bir yapı Bir Mimar Sinan’ın Ankara’daki tek eseri, Cenab-ı Ahmet Paşa Camii... Klasik Osmanlı mimarisinin Ankara'daki biricik temsilcisi. Yapımı 1565 yılına kadar uzanan ve bu tarihte inşası tamamlanan cami, asırlara meydan okuyor.
Yüzyıllardır ezan sesi yükseliyor
Kanuni Sultan Süleyman döneminde Anadolu Beylerbeyliği yapan Cenab-ı Ahmet Paşa'nın isteğiyle yaptırılmış. Pek bilinmese de Başkentteki tek Mimar Sinan eseri olacak yüzyıllara meydan okuyor. Sinan'ın mirası olan camide yüzyıllardır ezan sesi yükseliyor. Ankara taşından yapılmış bir cami. Üç kubbe ile çerçevelidir.
Süslemelerden kaçınılmış
Caminin dış tasarımı olduka şık ve sadedir. Bunun yanısıra da klasik Osmanlı süslemeleriyle göz dolduruyor. Caminin içindeyse fazla motif ve süslemeden özenle kaçınılmış.
Caminin bahçesinde aynı dönemde yapıldığı öngörülen türbe ve mevlevihane de yer alıyor. Yapıyı inceleyen tarih bilimcilerde bu bilgilere dayanarak caminin tek başına tasarlanmayıp bir külliye fikriyle yapıldığını öne sürüyor.
Cenab-ı Ahmet Paşa Camii, yapıldığı günden, bugüne geçirdiği 4 büyük tadilatla ilk günkü gibi ayakta duruyor.