Ankara’da 1. sınıf öğrencilerine Mehmetçik’ten anlamlı sürpriz Ankara’da 1. sınıf öğrencilerine Mehmetçik’ten anlamlı sürpriz

Türkiye’nin uzaydaki yerli ve milli başarılarından biri olan İMECE uydusu, 2’nci yılını başarıyla tamamladı. 15 Nisan 2023 tarihinde ABD’nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden SpaceX’e ait Falcon 9 roketiyle fırlatılan İMECE, görevine aralıksız devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla bu önemli kilometre taşını kamuoyuyla paylaştı.

"UZAYIN LİDER ÜLKELERİNDEN BİRİ HALİNE GELECEĞİZ"

İMECE’nin ikinci yaşına özel açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin uzay çalışmalarındaki kararlılığına vurgu yaptı. Bakan Kacır, “Uzaydaki gözümüz 2 yaşında. 15 Nisan 2023'te fırlatılan, Türkiye'nin ilk metrealtı çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE uzaydaki 2'nci yılını tamamladı” dedi.

Bakan Kacır, açıklamasında İMECE’nin yerli ve milli imkânlarla geliştirilen kritik bileşenlerine de dikkat çekerek, “Elektro-optik kamerası, uçuş bilgisayarı, elektrikli itki sistemi ve haberleşme alt sistemleri gibi birçok kritik bileşeni tamamen millî imkânlarla üretilen uydumuz, yüzde 90'a erişen yerlilik oranıyla, İMECE-2 ve İMECE-3 takım uydu projelerimizin de temelini oluşturdu” ifadelerini kullandı.

YENİ HEDEFLER: İMECE-2 VE İMECE- 3 YOLDA

TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen İMECE, Alçak Dünya Yörüngesi’nde (LEO) görev yapıyor ve özellikle yer gözlemi alanında Türkiye’ye stratejik avantaj sağlıyor. Uydu, tek geçişte bin kilometre uzunluğunda ve 16,7 kilometre genişliğinde bir alanı görüntüleyebiliyor. Ayrıca 320 Mbit/s veri aktarım hızı sayesinde topladığı görüntüleri yer istasyonlarına hızlı bir şekilde ulaştırıyor.

İMECE projesiyle elde edilen mühendislik tecrübesi, geliştirilen teknolojik altyapı ve yetiştirilen insan kaynağı, Türkiye’nin uzay teknolojileri alanındaki birikimini ileriye taşıdı. Bu başarıların üzerine inşa edilen İMECE-2 ve İMECE-3 projeleriyle, Türkiye’nin takım uydu yetkinliği daha da artırılacak. Bu yeni nesil uyduların 2027 ve 2028 yıllarında tamamlanarak yörüngedeki yerlerini alması hedefleniyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, sözlerini şöyle tamamladı:

“Uydu teknolojilerinde gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla ülkemizi, kendi haberleşme ve görüntüleme uydularını geliştirebilen, test edebilen, üretebilen bir seviyeye taşıdık. Milli Uzay Programı hedeflerimiz doğrultusunda ülkemizi uzayın lider ülkelerinden biri haline getireceğiz.”

Kaynak: İHA