Türkiye’nin kültürel mirası dijital çağa taşınıyor. 2015 yılından bu yana yürütülen kapsamlı bir proje ile Milli Kütüphane’nin zengin arşivindeki milyonlarca eser dijital ortama aktarılıyor. Bugüne kadar tamamlanan 25 milyon poz çekim işlemiyle Milli Kütüphane’nin “dijital ikizi” oluşturuldu. Artık Türkiye’nin dört bir yanındaki halk kütüphanelerinden bu eşsiz bilgi kaynağına kolaylıkla erişilebiliyor.
66 İLDE DİJİTAL İSTASYONLAR DEVREYE GİRDİ
Milli Dijital Kütüphane Projesi çerçevesinde, il ve ilçe halk kütüphanelerinde dijital erişim istasyonları kuruldu. Bu istasyonlar, araştırmacılara ve kullanıcılara milyonlarca kaynağa hızlı erişim sağlıyor. Kullanıcılar, halk kütüphanelerine üye olarak ya da e-Devlet üzerinden üyelik işlemlerini tamamlayarak dijitalleştirilen görsel ve işitsel materyallere ulaşabiliyor. Ankara’daki Milli Kütüphane İbn-i Sina Okuyucu Salonu başta olmak üzere Adıyaman, Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa, Antalya Tekelioğlu, İstanbul Orhan Kemal ve İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi gibi birçok noktada hizmet veren bu dijital istasyonlar, bilgiye erişimde sınırları kaldırıyor.
Milli Kütüphane’nin dijitalleştirme süreci hız kesmeden devam ediyor. Proje, yalnızca mevcut kaynakları dijital ortama taşımakla kalmayıp, bilgiye erişimi her şehirden mümkün kılarak Türkiye genelindeki kullanıcıların hizmetine sunuyor. Öne çıkan bu çalışmalar sayesinde, araştırmacılar ve meraklılar, genişleyen dijital arşivden faydalanarak bilgiye daha hızlı ve etkin bir şekilde erişebiliyor.